Φωτογραφίες και ενημέρωση από τη διαδήλωση ενάντια στα σύνορα, στο Φράχτη του Έβρου

0
3350

Το Σάββατο 23 Ιούλη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση ενάντια στα σύνορα στο φράχτη του Έβρου. Η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση κάλεσε και συμμετείχε στην κινητοποίηση στο πλαίσιο της Αναρχικής Συνάντησης Αγώνα ενάντια στα σύνορα, τον πόλεμο και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

Στο χωριό Καστανιές, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και το φράχτη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έφραξαν το δρόμο στους διαδηλωτές από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και πολλές χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, που με κομβόι λεωφορείων και ΙΧ είχαν ξεκινήσει το ίδιο πρωί από τη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής οι οποίες με χρήση χημικών απώθησαν τους διαδηλωτές εμποδίζοντας το πέρασμα τους στο σημείο που βρίσκεται ο δολοφονικός φράχτης.

Μετά από παραμονή λίγης ώρας στο σημείο και αφού πραγματιοποιήθηκε διαδήλωση εντός του χωριού, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΠΘ, όπου τις τελευταίες δέκα ημέρες αποτέλεσε εστία αγώνα και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της Αναρχικής Συνάντησης Αγώνα, από το κατειλημμένο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, σχετικά με τη λήξη του του 10ημέρου κινητοποιήσεων αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες και της κατάληψης του κτιρίου:

Όπως αναφέραμε στο πολιτικό κάλεσμα ως Αναρχική Πολιτική Οργάνωση: «Στο πλαίσιο αυτής της απεύθυνσής μας, τις ημέρες διεξαγωγής του NoBorderCamp στη Θεσσαλονίκη (15-24 Ιούλη 2016), καλούμε σε κινητοποίηση και θα έχουμε την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία ενός χώρου στο Πανεπιστήμιο του ΑΠΘ, ενός χώρου ζυμώσεων, συζητήσεων και εκδηλώσεων, συμμετοχής και δημιουργίας δράσεων.»

Σήμερα στις 24 Ιουλίου κλείνει ο κύκλος συζητήσεων εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων που καλέσαμε στα πλαίσια της Αναρχικής Συνάντησης Αγώνα. Στο κατειλημμένο κτίριο της Φιλοσοφικής συναντηθήκαμε με συντρόφους από την Ελλάδα και την Ευρώπη, δημιουργήθηκε Βαλκανική συνάντηση (με τη συμμετοχή συντρόφων και συντροφισσών από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία ,τη Σερβία& την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα) στο πλαίσιο της οποίας ανταλλάχθηκαν εμπειρίες και εντοπίστηκαν κοινά σημεία στους αγώνες μας ενάντια στο καθεστώς της εκμετάλλευσης και της υποταγής, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

Στα πλαίσια της ΑΣΑ παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση-παρουσίαση της Αναρχικής Ομοσπονδίας από τη Σλοβενία (FAO),διοργανώσαμε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Ο κόσμος του κράτους και των αφεντικών σε απόλυτη χρεοκοπία. Ο αγώνας ενάντια στην Ευρώπη- Φρούριο, τον πόλεμο και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό», συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης γύρω από τη Θεσσαλονίκη, στις παρεμβάσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Παρανέστι Δράμας και την Ξάνθη, στη μαζική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη και στη διαδήλωση ενάντια στον Φράχτη στον Έβρο.

Στο πλαίσιο αυτών των ευρύτερων κινητοποιήσεων αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες αποδείχθηκε η σημασία της διακριτής αναρχικής πολιτικής παρουσίας και δράσης, αντλήσαμε χρήσιμα συμπεράσματα για τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα διεθνών κινητοποιήσεων και συναντηθήκαμε με πρόσφυγες και μετανάστες στον κοινό μας αγώνα ενάντια στα Σύνορα, τον Πόλεμο και την Ευρώπη-Φρούριο.

Η παρουσία των αγωνιστών και των αγωνιστριών στο δρόμο , οι εκδηλώσεις και ο χαρακτήρας του κατειλημμένου χώρου της Φιλοσοφικής έδωσε έμπρακτα την απάντηση στη διαρκή πίεση του καθεστώτος που, μέσω της προπαγάνδας που μετέδιδαν σε καθημερινό επίπεδο τα media, επιχείρησε να στοχοποιήσει τον αγώνα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες , επιχείρησε να απομονώσει και να συκοφαντήσει τον αγώνα ενάντια στη δικτατορία του κράτους και του κεφαλαίου,τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

Αποχωρούμε από το κτίριο της Φιλοσοφικής έχοντας μπροστά μας ανοιχτό το δρόμο για τη συνέχεια της προσπάθειας όξυνσης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Έχοντας ως βάση την ακλόνητη πεποίθηση ότι απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα η μόνη λύση είναι η  οργάνωση του αγώνα για την Κοινωνική Επανάσταση, την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό.

Αναρχική Συνάντηση Αγώνα, 24 Ιουλίου 2016