Ενημέρωση από τις παρεμβάσεις της Ομάδας Ενάντια στην Πατριαρχία-ΑΠΟ σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη για την 8η Μάρτη

0
2772

Την Πέμπτη 8/3 πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από την Ομάδα Ενάντια στην Πατριαρχία – Α.Π.Ο σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη με αφορμή την “ημέρα της γυναίκας”. Πίσω από τους βολικούς για την κυριαρχία µύθους, που διαστρεβλώνουν την υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης παρουσιάζοντάς την ως αίτηµα “ισότητας” στη διαχείριση της εξουσίας, κρύβεται η ιστορία αιµατηρών µαχητικών γυναικείων αγώνων, από τις απεργίες στις οποίες πρωτοστάτησαν µετανάστριες ράφτρες στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αι., απ’ όπου αντλεί τις ρίζες της η 8 Μάρτη, ως τις Mujeres Libres, χαράσσοντας µια διαδροµή ως το σήµερα.

Στην Αθήνα, συμμετείχαμε στην συγκέντρωση και διαδήλωση που καλούνταν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μοιράσαμε το κείμενο της Oμάδας ενάντια στην Πατριαρχία, το οποίο διαβάστηκε από τη μικροφωνική μαζί με έναν σύντομο χαιρετισμό στη Διεθνή Συνάντηση αγωνιζόμενων γυναικών στο Μεξικό και ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τις συντρόφισσες στην Τουρκία που διαδήλωναν την ίδια μέρα ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις αλλά και στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιχειρήθηκε να επιβληθεί με απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων.  Με πανό που έγραφε “Από την Ελλάδα μέχρι το Μεξικό και από την Τουρκία ως την Παλαιστίνη – Διεθνιστική αλληλεγγύη στους αγώνες των γυναικών ενάντια στην πατριαρχία, το κράτος και τον καπιταλισμό” συμμετείχαμε στην πορεία, φωνάξαμε συνθήματα όπως “Αγώνες γυναικείοι ανατρεπτικοί, κοινωνική επανάσταση σε ολόκληρη τη γη”, “Από το Μεξικό μέχρι την Τουρκία, αγώνες γυναικών για την ελευθερία”, “Ενάντια σε κράτος και πατριαρχία, για την χειραφέτηση και την αναρχία”, στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και τις έμφυλες διακρίσεις που παράγονται από το κυρίαρχο σύστημα.

Στην Θεσσαλονίκη, καλέσαμε σε μικροφωνική συγκέντρωση στην Καμάρα, όπου μοιράστηκε το κείμενο της Γυναικείας Ομάδας ενάντια στην Πατριαρχία για την  8η Μάρτη όπως επίσης και οι μπροσούρες  που εκδόθηκαν από την ομάδα μας,  «Προκλήσεις για τη γυναικεία απελευθέρωση. Μια ματιά μέσα από τους αγώνες των γυναικών στην Τσιάπας». Το πανό της συγκέντρωσης έγραφε «ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΓΝΩΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Διαβάστηκαν αποσπάσματα από το κείμενο μας και  χαιρετίσαμε τη 1η διεθνή συνάντηση των γυναικών που αγωνίζονται, που καλέστηκε από τις γυναίκες Ζαπατίστας. Διαβάστηκε επίσης και το κάλεσμα της γυναικείας ομάδας στην Παμβαλκανική Διαδήλωση Αλληλεγγύης στην Κατάληψη Libertatia, στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης και αντίστασης σε κάθε γυναίκα που αγωνίζεται ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Στην Πάτρα, περίπου 90 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας γυναικών ενάντια στην πατριαρχία και της ομάδας ενάντια στην πατριαρχία της Α.Π.Ο. στην πλατεία Γεωργίου. Στη συγκέντρωση υπήρχαν δύο πανό, ένα της πρωτοβουλίας που έγραφε: «8 Μάρτη-ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ | ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» και ένα της ομάδας ενάντια στην πατριαρχία της Α.Π.Ο.: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια υπενθυμίζοντας πως η θέση μας μια τέτοια μέρα είναι στο δρόμο. Η φετινή συγκέντρωση ενόψει 8ης Μάρτη ήταν μία από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στην Πάτρα.

H φετινή 8η Μάρτη μας βρίσκει, επίσης,  να συμμετέχουμε στην «1η Διεθνή Πολιτική, Καλλιτεχνική, Αθλητική και Πολιτιστική Συνάντηση Γυναικών που αγωνίζονται», η οποία οργανώνεται από τις γυναίκες Ζαπατίστας,  στο Caracol της Morelia στο Μεξικό. Ως αναρχικές στεκόµαστε µαζί µε τα λόγια και τις δράσεις των αγωνιζόµενων γυναικών, που συναντιούνται σε µια υψωµένη γροθιά κι ένα βλέµµα αλληλεγγύης, το οποίο οπλίζει την αποφασιστικότητά µας να καταστρέψουµε κάθε µορφή καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να οικοδοµήσουµε µαζί έναν κόσµο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας. Από το Μεξικό μέχρι την Τουρκία, ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες που αγωνίζονται παγκόσμια, στέλνοντας μήνυμα διεθνιστικής και ταξικής αλληλεγγύης, κρατώντας ζωντανό το πρόταγμα της γυναικείας χειραφέτησης και της κοινωνικής απελευθέρωσης.”

8 ΜΑΡΤΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ, ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ, ΤΙΣ ΕΜΦΥΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ,

ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

To κείμενο που μοιραζόταν σε όλες τις συγκεντρώσεις εδώ.

Ομάδα ενάντια στην πατριαρχία

Α.Π.Ο.|Ο.Σ

apo.squathost.com