Ενημέρωση από το 2ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Κοινωνικής, Ταξικής και Διεθνιστικής Αλληλεγγύης.

0
1362

Ενημέρωση από το 2ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Κοινωνικής, Ταξικής και Διεθνιστικής Αλληλεγγύης.

Το 3ήμερο 4, 5 και 6 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (σχολή ΜΙΘΕ) για 2η χρονιά το Ελευθεριακό Φεστιβάλ Κοινωνικής, Ταξικής και Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, από την Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων. Για άλλη μία χρονιά διαμορφώθηκε ένα δημόσιο πεδίο διαλόγου όπου κατατέθηκαν εμπειρίες αγώνα και οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να εξάγουν πολιτικά συμπεράσματα από αντιστάσεις που ξεσπούν στην Ελλάδα και όχι μόνο και αποτελούν κοινά μέτωπα αγώνα απέναντι σε κοινούς εχθρούς, με κοινή προοπτική την κοινωνική απελευθέρωση.

Στον χώρο του φεστιβάλ τοποθετήθηκαν πανό, υπήρχε έκθεση φωτογραφίας και τραπεζάκια με έντυπο υλικό, τόσο της ΑΠΟ και των συλλογικοτήτων που την απαρτίζουν όσο και άλλων ομάδων, όπως η Πρωτοβουλία Γυναικών από την Πάτρα, η αναρχική φοιτητική συνέλευση Αροδαμός, η αναρχική μαθητική ομάδα Αταξία και η Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με τη συμμετοχή των εκδόσεων Ναυτίλος, των εναλλακτικών εκδόσεων Νότιος Άνεμος, των Στάσει Εκπίπτοντες και του κινηματικού εκδοτικού εγχειρήματος Los Solidarios.

Η πρώτη εκδήλωση του φεστιβάλ ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Ένα Ελευθεριακό Πρόταγμα: Ιστορία, Εξέλιξη Και Πράξη» (Τόμος Β: Κράτος, Πόλεμος Και Επανάσταση)» του Diego Abad de Santillan, από τις εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες. Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση με τίτλο “Σύγχρονος ολοκληρωτισμός, πόλεμος, εθνικισμοί, φασισμός’’ όπου τοποθετήθηκαν οι ομάδες Δυσήνιος Ίππος από την Πάτρα, οι ομάδες της Θεσσαλονίκης Μαύρο & Κόκκινο και Libertatia, καθώς και η Αναρχική Μαθητική Ομάδα Αταξία. Η μέρα συνέχισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Koltavanej» (Απελευθέρωση) της Concepcion Suarez Aguilar σχετικά με την υπόθεση της ιθαγενούς Ρόζα Λόπες Ντίας, κρατούμενης στις φυλακές της Τσιάπας και έκλεισε με τη θεατρική παράσταση «Πονάει το μυαλό μου» από την ομάδα Τσιριτσάντσουλες.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με παρουσίαση του βιβλίου και της καμπάνιας «Να ξανακάνουμε πράσινη τη Ροζάβα» της Διεθνιστικής Κομμούνας της Ροζάβα από τις εκδόσεις Ευτοπία. Στην συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση με τίτλο «Ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την έμφυλη βία» από την ομάδα ενάντια στην πατριαρχία της ΑΠΟ. Στη συζήτηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν οι : Άννυ Παπαρούσου, δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, η συντρόφισσα Κ. από τους συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορείας στις 30/9/2012 καθώς και η Πρωτοβουλία συντροφισσών από τα Εξάρχεια. Η βραδιά έκλεισε με Ρεμπέτικο Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης του Φεστιβάλ με την γυναικεία μπάντα Αναφανδόν.

Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε με την εκδήλωση “Αγώνες για τη Γη και την Ελευθερία – από τον Αχελώο μέχρι τα Άγραφα και την Ήπειρο” όπου τοποθετηθήκαν οι σύντροφοι από την Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα. Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση με τίτλο «Οι εκλογές ως μέσο ανανέωσης της κρατικής και καπιταλιστικής επιθετικότητας» την οποία εισηγήθηκε η ΑΠΟ, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι σύντροφοι από την Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών). Οι πολιτικές εκδηλώσεις έκλεισαν με τη συζήτηση σχετικά με τον αγώνα για τα Εξάρχεια. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες από τη Συνέλευση για την Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων. Το φεστιβάλ έλαβε τέλος με τη συναυλία οικονομικής ενίσχυσης με τη συμμετοχή των: Τimetrap, Νεκροί από κούνια και Γιώργος Τσίγγος & Μαύροι Κύκλοι.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, καταθέτοντας εμπειρίες αγώνα στις συζητήσεις του τριημέρου, τα καλλιτεχνικά και μουσικά σχήματα που πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ αλλά και όλους και όλες που συμμετείχαν και το στήριξαν με τον τρόπο τους.

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ