[Θεσσαλονίκη] Aλληλεγγύη στην απολυμένη του aromalab

0
2651

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ ΤΟΥ AROMALAB

Στις 18 Σεπτέμβρη λαμβάνει χώρα η απόλυση της εργαζόμενης Κ.Β από τον εργοδότη της εταιρίας aromalab στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. 
Η εργοδοσία λοιπόν ανακοινώνοντας την απόλυση αυτή στην εργαζόμενη, την δικαιολογεί όχι στην βάση της απόδοσης στην δουλειά αλλά γιατί έκρινε πως η , πλέον, απολυμένη ήταν ” απείθαρχη, απρόθυμη και ασέβαστη “. Οι ιδιότητες που αποδίδονται στην πρώην εργαζόμενη της εταιρίας προκύπτουν από την αμφισβήτησή της -αν και διεκπεραίωνε τις εργασίες- να αναλάβει αρμοδιότητες πέραν της σύμβασης εργασίας που είχε υπογράψει και η εργοδοσία επέβαλλε, όπως την καθαριότητα της τουαλέτας. Η απολυμένη της εταιρίας aromalab αν και στην πραγματικότητα εργαζόταν ως χημικός, είχε υπογράψει σύμβαση εργασίας ως υπάλληλος γραφείου, ενώ τα αφεντικά δεν δίσταζαν να ζητούν την υλοποίηση εργασιών ξένων είτε με βάση την ειδικότητα της απολυμένης είτε με βάση την υπογεγραμμένη σύμβαση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η ίδια η εργοδοσία αποκαλύπτει πως κάμερες ασφαλείας κατέγραφαν τις κινήσεις των εργαζόμενων αλλά και τους μεταξύ τους διαλόγους, χωρίς φυσικά οποιαδήποτε ενημέρωση αλλά και συναίνεση αυτών.
Η απολυμένη της εταιρίας aromalab την αμέσως επόμενη μέρα καταγγέλλει την εκδικητική και καταχρηστική απόλυσή της στην επιθεώρηση εργασίας, η οποία με την σειρά της προσπαθεί να την αποθαρρύνει από το να το πράξει.
Στις 21/11, οπού είχε οριστεί το ραντεβού της επιθεώρησης εργασίας,η εργοδοσία εμφανίζεται υποστηρίζοντας τώρα πως η απόλυση οφείλεται μόνο σε λόγους απόδοσης, έλλειψης συνεργασίας και επιμέλειας στην δουλειά.
Η απόλυση αυτή δεν είναι η μοναδική, έρχεται να προστεθεί στις τόσες χιλιάδες καταχρηστικές απολύσεις, στις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που έχουν επιβληθεί στους χώρους εργασίας από το κράτος και τα αφεντικά. Είναι κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, από τις απλήρωτες ώρες εργασίας, το καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας, τα ελαστικά ωράρια, την μαύρη εργασία, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το άνοιγμα των μαγαζιών στις λεγόμενες “λευκές νύχτες” μέχρι τις εργατικές δολοφονίες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες θάνατο εργαζόμενου στην καθαριότητα στον δήμο Ζωγράφου.
Στο aromalab η εργοδοσία απολύει γιατί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εκφράσουν την αμφισβήτησή τους για εργασίες που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, η εργοδοσία στα public δεν δέχεται να καταβάλει τα ποσά που επιδικάστηκαν στους απολυμένους, οι οποίοι υπέμεναν εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας, απλήρωτη υπερεργασία και εκφοβισμούς (12ωρη εργασία με αποδοχές 8ωρου, εργασία τις κυριακές αμισθί, απειλές για απόλυση αν δεν επιτευχθούν ” οι στόχοι ” της εταιρίας κλπ). 
Οι εργατικοί αγώνες και διεκδικήσεις έρχονται αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή ήδη από την πρώτη στιγμή που εκφράζονται. Από τις συλλήψεις απολυμένων στα Market In στα Ιωάννινα και τις διώξεις μελών του ΣΣΜ στην Αθήνα, από τις προληπτικές προσαγωγές και την στοχοποίηση εργαζόμενων στα ΜΜΜ μέχρι και την ισχυρή παρουσία ΜΑΤ έξω από την είσοδο της εταιρίας aromalab κατά την διάρκεια προγραμματισμένης παρέμβασης αλληλεγγύης στην απολυμένη.
Τα παραδείγματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι αμέτρητα. Είναι μια διαρκής συνθήκη που έχει επιβληθεί από το κράτος και τα αφεντικά. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση οι εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας εντείνουν την επίθεση στους από τα κάτω και βαθαίνουν την φτώχεια και την εξαθλίωση στον κοινωνικό ιστό.
Η κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα προσπαθεί να διαλύσει κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα ενώ ταυτόχρονα καταστέλλει κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες που ορθώνουν ανάστημα στις συνθήκες εξαθλίωσης που η κυριαρχία επιχειρεί να επιβάλλει.
Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στις αποχαλινωμένες ορέξεις κράτους και κεφαλαίου, μέσα από σωματεία βάσης, οριζόντια και αντιιεραρχικά σχήματα, συνελεύσεις γειτονιάς, μαζί με εργαζόμενους, άνεργους, φοιτητές, μαθητές, καθώς μόνο οι ακηδεμόνευτοι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες των από τα κάτω μπορούν να δώσουν την προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης, της οικοδόμησης ενός κόσμου ισότητας και αλληλεγγύης. Από την πλευρά μας λοιπόν στεκόμαστε δίπλα σε όσους αγωνίζονται ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και βάζοντας μπροστά την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη, δηλώνουμε πως θα νικήσουμε, εμείς, οι εργαζόμενοι, οι από τα κάτω, οι καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου, οι πληβείοι.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗΣ ΤΟΥ AROMALAB

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό “Μαύρο και Κόκκινο”, μέλος της Α.Π.Ο -Ο.Σ-