Κοινή ανακοίνωση Αναρχικών Οργανώσεων από Ελλάδα και Τουρκία

0
2426

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της ΑΠΟ (Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων)/Ελλάδα και της DAF ( Επαναστατική Αναρχική Δράση)/Τουρκία

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ο πόλεμος και ο φασισμός είναι η μόνη “απάντηση” του συστήματος στη συνολική και βαθιά του κρίση, στις ίδιες του τις αντιφάσεις που προκύπτουν από τη βασική του αρχή, αυτή της καταπίεσης και εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά επιχειρούν μία, άνευ όρων, επίθεση εναντίον των λαών της καπιταλιστικής περιφέρειας μέσα από πολέμους, στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανατροπή καθεστώτων και την επιβολή νέων με στόχο τον έλεγχο ολόκληρων περιοχών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση ολόκληρων πληθυσμών. Μια συνθήκη όπου η καταδίκη εκατομμυρίων ανθρώπων στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, τις αρρώστιες και τον ξεριζωμό αποτελεί την προϋπόθεση για την εξασφάλιση της υπερσυσσώρευσης του πλούτου στα χέρια των παγκόσμιων οικονομικών ελίτ και για την αναδιάταξη των συσχετισμών γεωπολιτικής ισχύος στο πλαίσιο των διακρατικών ανταγωνισμών, μεταξύ παγκόσμιων, περιφερειακών και τοπικών δυνάμεων.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν τις τελευταίες μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με την ελπίδα να ξεφύγουν από την πραγματικότητα του πολέμου και της δυστυχίας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δολοφονικές και ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ και του ελληνικού κράτους. Στρατός, αστυνομία και παρακρατικές ομάδες τους έχουν φράξει το δρόμο, ενώ δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και πραγματικά πυρά για να αποτρέψουν το πέρασμα τους στο εσωτερικό της Ευρώπης-Φρούριο.

Για το ελληνικό κράτος, η οικειοποίηση του ρόλου του συνοριοφύλακα και η επιβολή ενός σύγχρονου απαρτχάιντ στο εσωτερικό του με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, είναι μια ακόμα δήλωση συμπαράταξης με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ της οποίας είναι αναπόσπαστο μέρος συμμετέχοντας ενεργά στους πολεμικούς ανταγωνισμούς μέσα από την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών πλοίων και πυραυλικών συστημάτων.

Για το τούρκικο κράτος που συνεχίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις εξόντωσης των κουρδικών κοινοτήτων, που κλιμακώνει τις στρατιωτικές επεμβάσεις και την κατοχή της Βόρειας Συρίας με τη συνδρομή ισλαμιστικών ομάδων, ο εγκλωβισμός εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών στην επικράτειά του -απότοκο της συμφωνίας Τουρκίας και ΕΕ- και η προώθηση χιλιάδων εξ αυτών στα σύνορα του Έβρου είναι ένα ακόμα εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πολιτικών του σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τόσο το ελληνικό όσο και το τούρκικο κράτος καλλιεργούν τον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και τη ρητορική του μίσους μέσα στο πλαίσιο του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού τους. Στόχος τους είναι να κυριαρχήσει ο φόβος μέσα στην κοινωνία, να πείσουν πως η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που λεηλατείται καθημερινά και δέχεται την άγρια εκμετάλλευση κράτους και αφεντικών, έχει κοινά συμφέροντα με τις άρχουσες πολιτικές και οικονομικές ελίτ που εξουσιάζουν.

Οι φασίστες στην Ελλάδα προκαλούν την εξόντωση των μεταναστών που κατάφεραν να φτάσουν στα νησιά του Αιγαίου, εμποδίζοντάς τους να αποβιβαστούν στην ακτή. Σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία, βασανίζουν τους πρόσφυγες κατά μήκος της συνοριογραμμής του Έβρου και στέλνουν τους μετανάστες που διασχίζουν το ποτάμι πίσω, προς την πλευρά των τούρκικων συνόρων. Με τον ίδιο τρόπο, οι φασίστες στην Τουρκία επιτίθενται σε μετανάστες που έχουν καταφύγει από τη Συρία στην Τουρκία, βασανίζοντάς τους στις γειτονιές και απειλώντας να τους στείλουν στην Ευρώπη, καταστρέφοντας τα σπίτια και τα καταστήματα τους.

Από την πλευρά μας ως αναρχικοί/ές από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, αντιλαμβανόμαστε πως η προοπτική των εμπόλεμων κοινωνιών, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, της αναζωπύρωσης του εθνικισμού και του κοινωνικού εκφασισμού θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ανθρωπότητα. Και είμαστε πεπεισμένοι για το ότι η ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, η οργανωμένη αντεπίθεση των εκμεταλλευόμενων τάξεων και η ανατροπή του κόσμου του καπιταλισμού και του κράτους σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για τη δημιουργία μια κοινωνίας ευημερίας, ισότητας, ειρήνης και δικαιοσύνης, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και αποπροσανατολιστικούς ανταγωνισμούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ
ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΘΑ ΗΤΤΗΘΟΥΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ!

Μάρτης 2020

Επαναστατική Αναρχική Δράση (DAF) / Τουρκία

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων (ΑΠΟ) / Ελλάδα