ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 25/10, 09:000 ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ

0
1824

Την Άνοιξη του 2017 φασιστικές γκρούπες με πατριωτικό προσωπείο επιχειρούν να κερδίσουν χώρο και λόγο στο δρόμο και να σπείρουν ρητορική μίσους ενάντια στο διαφορετικό, το αλλόθρησκο, το «ξένο». Μετά τον αποχαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής από τον «αντισυστημικό» της χαρακτήρα από την ίδια την κοινωνία, το κράτος αναζητά νέους διαδόχους της που θα περιορίζουν ωστόσο τη ρητορική τους σε μια πιο πατριωτική/εθνικιστική αφήγηση και ο Ιερός Λόχος φάνταζε ως μια καλή τέτοια περίπτωση.

Πραγματοποιούν λοιπόν συγκεντρώσεις σχεδόν κάθε βδομάδα, για διάφορα θέματα που εντάσσονται στη ρατσιστική ατζέντα (ισλαμοποίηση της χώρας, προσφυγόπουλα στα σχολεία, Κύπρος κλπ) χωρίς ωστόσο να ανακοινώνουν ποτέ εκ των προτέρων το μέρος της συγκέντρωσης, καθώς σε προηγούμενους χρόνους το αντιφασιστικό κίνημα με τη συνεχή του παρουσία στο δρόμο προέβαινε στην κατάληψη οποιουδήποτε δημοσίου χώρου ανακοινωνόταν από τους φασίστες ως τόπος συγκέντρωσης, εμποδίζοντας τους έτσι να εμφανιστούν στο δημόσιο πεδίο. Το αντιφασιστικό κίνημα ωστόσο αντιμετώπισε και αυτήν την «πρόκληση», απαντώντας κάθε φορά με μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και εξασφαλίζοντας ότι οι φασίστες δεν θα κινηθούν στην πόλη, ξερνώντας το ρατσιστικό, μισανθρωπικό τους δηλητήριο. Για τη διαφύλαξη, λοιπόν, της σωματικής ακεραιότητας των 15 καθαρμάτων του Ιερού Λόχου επιστρατεύεται όλη η αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης, που ουσιαστικά έχει επιφορτιστεί με το ρόλο του «συνοδού» των φασιστών ώστε να μπορεί να εγγυηθεί τη σωματική ασφάλεια αυτών και την πολιτική διασφάλιση της ναζιστικής τους φιέστας (πυρσοί, ναζιστικοί χαιρετισμοί, παραστρατιωτική δράση, φασιστικά συνθήματα)

Έτσι ακριβώς και την Κυριακή 19/3 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία με αρχή την πλατεία Αριστοτέλους που κατέληξε στο λευκό πύργο, όπου είχαν την συγκέντρωσή τους οι φασίστες του Ιερού Λόχου. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στο Λευκό Πύργο και ενώ σύσσωμη η αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης είχε επιστρατευτεί για να προστατεύσει τους ελάχιστους φασίστες, συγκρούσεις που οδήγησαν στην σύλληψη τριών αντιφασιστών που συμμετείχαν στο μπλοκ.

Η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται από συνεχείς προσπάθειες στου ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο ώστε να διευρύνει την εκλογική του περιφέρεια και να μπορέσει να πείσει ότι αποτελεί και ο ίδιος τον μοναδικό διαχειριστή της κοινωνικής ομαλότητας. Έτσι βλέπουμε δημόσιες εμφανίσεις βουλευτών του με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, καταλήψεις να εκκενώνονται (βίλλα ζωγράφου), αντιφασιστικές συγκεντρώσεις να χτυπιούνται άγρια από τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους (π.χ. στα Γιάννενα) και αντιφασίστες, αναρχικούς να συλλαμβάνονται.

Οι φασίστες του Ιερού Λόχου δείχνουν ότι θέλουν να εδραιώσουν μια θέση στο δημόσιο λόγο και για αυτό δεν χάνουν ευκαιρία να βρίσκονται ακόμα και στο πλευρό ψεκασμένων χριστιανοταλιμπάν έξω από το χώρο που φιλοξενούσε τη θεατρική παράσταση «η ώρα του διαβόλου». Κι εκεί, βέβαια, το αντιφασιστικό κίνημα είχε τα αντανακλαστικά να αντιδράσει στις απέλπιδες προσπάθειες των φασιστών να βρίσκονται στο δρόμο.

Έπειτα ξεκινάει η περίοδος της ανακίνησης του «Μακεδονικού» ζητήματος, κάτι που αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί των φασιστών, μιας και επωφελήθηκαν από τον όγκο του κόσμου που συσπειρώθηκε γύρω από ένα εθνικό ζήτημα ώστε να βγουν κι αυτοί, σαν το ψάρι στον αφρό, και να σπείρουν τη φασιστική ρητορική και πρακτική τους. Τα ξενοφοβικά καθάρματα του Ιερού Λόχου που τραμπούκιζαν παιδάκια στο Ωραιόκαστρο μετατράπηκαν σε «αγνούς πατριώτες» μέσα στη χαβούζα των συλλαλητηρίων και άδραξαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν νέους ανθρώπους και να τους οργανώσουν στις γραμμές του μίσους, πωρώνοντας τους με μισαλλόδοξη ρητορική και στέλνοντας τους να επιτεθούν στους φτωχούς, τους αδύναμους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους αναρχικούς, τους αντιφασίστες και σε κάθε άνθρωπο που αντιπροσωπεύει τον Άλλο. Ενδεικτικό παράδειγμα αυτού είναι το πογκρόμ που συνέβη στην Ροτόντα το καλοκαίρι, με τους μπάτσους να συνοδεύουν τους φασίστες σε μια ξενάγηση στην πόλη με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό μεταναστών στην περιοχή της Ροτόντας.

Ο φασισμός έχει δείξει το πραγματικό του πρόσωπο καιρό τώρα. Στις συγκεντρώσεις στο Ωραιόκαστρο ενάντια σε μικρά παιδιά, στον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia,στο πρόσωπό τους όταν φωνάζουν « Μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφά». Εμείς ως αναρχικοί επιλέγουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο απέναντι τους κάθε φορά που προσπαθούν να εδραιωθούν στον δημόσιο λόγο. Από τη Σόφια της Βουλγαρίας ως τα δικαστήρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας κι από το Ωραιόκαστρο ως τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την αντιφασιστική συγκέντρωση της Καμάρας 21/1 παράλληλα με το συλλαλητήριο για την Μακεδονία ,τα αντιφασιστικά μπλόκα γειτονιάς και την ανοικοδόμηση της κατάληψης Libertatia, θα είμαστε πάντα εκεί για να μην αφήσουμε σπιθαμή γης στου υποστηρικτές του μίσους.

Γνωρίζουμε ότι η μάχη ενάντια στον φασισμό δεν εξαντλείται σε κεντρικά ραντεβού, σε πύρινες ανακοινώσεις και υπάκουες διαδρομές, αλλά είναι καθημερινή και άρρηκτα δεμένη με την υπόθεση της κοινωνικής επανάστασης. Είμαστε βέβαιοι πως δεν θα ζήσουμε ποτέ ελεύθεροι όσο ελλοχεύουν στη γωνία έστω και λίγοι ναζί, γνωρίζοντας καλά ότι ο αγώνας για την συντριβή του συστήματος σημαίνει το τσάκισμα κάθε εθελοντή κέρβερου υπερασπιστή του. Καμία φασιστική απειλή δεν θα μείνει αναπάντητη. Όλοι μαζί στήνουμε αναχώματα και υπερασπιζόμαστε όλους όσους θέτουν τους εαυτούς τους στον αντιφασιστικό αγώνα, για τη χειραφέτηση, τη ζωή και την ελευθερία με όρους συλλογικής αντίστασης και αλληλεγγύης.

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 25/10, 09:000

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ

συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό Μαύρο & Κόκκινο
μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης – 0.Σ