[Πάτρα] Παρέμβαση σε σουπερμάρκετ: Η ταξική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

0
947

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Απρίλη, στο σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης της Ελ. Βενιζέλου στην Πάτρα από την αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” (μέλος της ΑΠΟ) και συντρόφους -ισσες.

Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία… οι διεκδικήσεις δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Η ταξική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! Αναρτήθηκε πανό, διαβάζονταν κείμενα από ντουντούκα και μοιράστηκαν προκηρύξεις στον κόσμο και τους εργαζομένους.

Αλληλεγγύη στους εργαζομένους στα σουπερμαρκετ που διεκδικούν επαρκή μέσα αυτοπροστασίας κατά την εργασία τους, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, κάλυψη των κενών θέσεων με νέο προσωπικό και όχι με ξεζούμισμα του υπάρχοντος, τήρηση των όρων εργασίας.

Αλληλεγγύη στους υγειονομικούς και σε όλα τα κομμάτια της κοινωνικής και ταξικής βάσης που αγωνίζονται κόντρα στην πανδημία και την επίθεση του κράτους και των αφεντικών.

Να εμποδίσουμε το εν εξελίξει κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα.

Ούτε βήμα πίσω στις ανάγκες μας!

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΗ

Το κείμενο της παρέμβασης

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ… Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Εδώ και αρκετές εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα της θανατηφόρας εξέλιξης της πανδημίας του ιού COVID-19.Η μεγάλη κοινωνική και ταξική πλειοψηφία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ασθένειας και χιλιάδες άνθρωποι της τάξης μας πεθαίνουν μαζικά σε όλο τον κόσμο, έχοντας αποστερηθεί των απαραίτητων μέσων για την προστασία τους.

To κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας, που ήδη καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο από την πείνα, τις ασθένειες και τις πολεμικές επιχειρήσεις, δίνει μάχη όχι ενάντια στην εξελισσόμενη πανδημία, αλλά για να διατηρήσουν αλώβητα τα προνόμια τους, τη θέση εξουσίας τους οι πολιτικά και οικονομικά ισχυροί. Με αφορμή την εξελισσόμενη πανδημία, ένας νέος γύρος επίθεσης στους εργαζόμενους και την κοινωνία προετοιμάζεται. Αυτά που σήμερα παρουσιάζονται ως «παροχές αλληλεγγύης» προς την κοινωνική βάση, αύριο θα κληθούμε να τα πληρώσουμε πολλαπλάσια με τεράστιο κόστος στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που θα βγαίνουν ήδη πληγωμένοι από την άνιση μάχη των ημερών μας.

Γιατί η πραγματικότητα είναι πως τη μάχη απέναντι στην εξελισσόμενη πανδημία, την δίνει η κοινωνική και ταξική βάση, παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουν επιβληθεί από τους δυνάστες της. Τη μάχη απέναντι στην εξελισσόμενη πανδημία τη δίνουν οι πολλοί και οι πολλές που αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο για τους διπλανούς τους παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα της ατομικής και συλλογικής αυτοπροστασίας, δίνοντας από το υστέρημά τους για να αγοράσουν όσα θα έπρεπε να είναι άμεσα διαθέσιμα στο σύνολο του πληθυσμού. Τη δίνουν οι γιατροί και οι νοσοκόμοι που με αυτοθυσία και τεράστια ατομική κόπωση δίνουν κάθε ικμάδα της ενέργειάς τους νοσώντας οι ίδιοι, για να σώσουν ζωές. Τη δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες που εξαναγκάζονται να πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά, στις ταχυμεταφορές, στα καταστήματα “take away” της εστίασης, στα Μ.Μ.Μ και στα σούπερ-μάρκετ που κρατάνε με κίνδυνο της υγείας τους ανοιχτή την αλυσίδα τροφοδοσίας, οι αγρότες και οι εργάτες/τριες της καθαριότητας.

Είναι η κοινωνική και ταξική βάση που μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητές της, παλεύοντας να αντέξει μια πανδημία, εν μέσω της συνθήκης της γενικευμένης φτώχειας και εξαθλίωσης.

Και είναι το κράτος και το κεφάλαιο που συνεχίζουν να αναπαράγουν τον εαυτό τους, αποτελώντας όχι τη λύση απέναντι στην πανδημία, αλλά εμπόδιο για την αντιμετώπισή της.

– Απαιτούμε την άμεση και χωρίς όρους μαζική πρόσληψη (αντί της κοροϊδίας με περιορισμένες συμβάσεις και εθελοντική εργασία) ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την παροχή όλων των απαιτούμενων πόρων και μέσων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού σε περίθαλψη, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όλο το προσωπικό υγείας καθώς και πρόνοια για να μην οδηγηθούν στην απόλυτη εξάντληση και σε σοβαρούς κινδύνους και για τη δική τους υγεία.

-Απαιτούμε τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την επίταξη των άδειων ξενοδοχειακών μονάδων για να προστατευθούν από την πανδημία, καθώς και τη δημιουργία ειδικών δομών υγείας για όλους.

-Επιβάλλεται η επίταξη κάθε διαθέσιμου πόρου από τον κλεμμένο κοινωνικό πλούτο που έχουν συγκεντρώσει οι πολιτικά και οικονομικά ισχυροί στα χέρια τους και η διάθεσή του στο κοινωνικό σώμα.

Οι πόροι για την προστασία του κοινωνικού συνόλου υπάρχουν και τους έχουμε παράξει οι εργαζόμενοι, ωστόσο η διαχείρισή τους βρίσκεται στα χέρια ελάχιστων οι οποίοι έχουν επανειλημμένα αποδείξει πως αδιαφορούν για τις ανθρώπινες ζωές, μπροστά στην εξουσία και τα κέρδη τους.

Προκρίνουμε τη δημιουργία ειδικών ομάδων αλληλεγγύης που θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να βοηθήσουν τους πλέον ευάλωτους σε βασικές τους ανάγκες.

Η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και ο αγώνας δεν απαγορεύονται ούτε μπαίνουν σε καραντίνα. Ο ταξικός πόλεμος, ιδιαίτερα από την πλευρά των εξουσιαστών, δεν έχει μπει σε καραντίνα και δεν πρέπει να παύσει μονομερώς.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια κοινωνία που θα έχει ως προτεραιότητα την προστασία των ευάλωτων, ως πρώτο και κύριο συμφέρον τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, ως βασικό μέλημά την ευμάρεια και την εξυπηρέτηση της κοινωνίας και όχι μίας κάστας ισχυρών, που οδηγούν την ανθρωπότητα στην δυστοπία του θανάτου, της εξαθλίωσης και του ελέγχου.

Κανένας απολυμένος, κανένας άστεγος, κανένας πεινασμένος, κανένας αβοήθητος κι εγκαταλελειμμένος μόνος στην πανδημία

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΗ

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»/ΑΠΟ & συντρόφισσες -οι

https://ipposd.wordpress.com/