[Πάτρα] Συγκέντρωση μνήμης & αγώνα: Βασίλης Μάγγος, πάντα παρών!

0
775

Tο αίμα δεν είναι νερό. Η μνήμη δεν είναι σκουπίδι.

Ο θάνατος του Βασίλη Μάγγου είναι ένα ακόμα κρατικό έγκλημα.

Ούτε βήμα πίσω απέναντι στην κρατική καταστολή!

Στις 13 Ιούνη πραγματοποιείται στο Βόλο πανελλαδική πορεία ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge. To εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ιδιοκτησία της πολυεθνικής Lafarge-Holcim καίει σκουπίδια (RDF) με σκοπό την παραγωγή ενέργειας για την λειτουργία των φούρνων τσιμέντου, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει γίνει πρωταθλήτρια στον καρκίνο. Εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι του Βόλου, με μια σειρά από μαζικές κινητοποιήσεις έχουν βρεθεί στο δρόμο του αγώνα απέναντι στους καταστροφικούς -για τον άνθρωπο και την φύση- σχεδιασμούς κράτους, κεφαλαίου, δημοτικής και περιφερειακής αρχής.

Tο Σάββατο 13 Ιούνη χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στην καύση σκουπιδιών από το Νοσοκομείο του Βόλου μέχρι την πύλη του εργοστασίου της ΑΓΕΤ.  Κάτοικοι, αλληλέγγυοι από Χαλκιδική, Καρδίτσα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη βρέθηκαν εκεί για να διαδηλώσουν ενάντια στη λεηλασία της φύσης και της κοινωνίας, ενάντια στην καύση σκουπιδιών και στον καρκίνο που απλόχερα προσφέρει η ΑΓΕΤ στην τοπική κοινωνία.

Σε μια πορεία όπου συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου, οικογένειες, παιδιά, άτομα ΑΜΕΑ που υπερασπίζονται τη ζωή και την υγεία τους απέναντι στα συμφέροντα των αφεντικών, οι μπάτσοι επιτέθηκαν με πρωτοφανές μένος ξυλοκοπώντας δεκάδες και συλλαμβάνοντας δύο άτομα. Το ίδιο έκαναν και στη συνέχεια, το ίδιο βράδυ, μπροστά στην αστυνομική διεύθυνση Βόλου. Άνοιξαν κεφάλια και έστειλαν στο νοσοκομείο αλληλέγγυους όπου βρέθηκαν απέξω για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες.

Την επόμενη μέρα, 14 Ιούνη πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες έξω από το δικαστικό μέγαρο Βόλου. Εκεί, η αστυνομία επιτίθεται στο πλήθος των αλληλέγγυων, ενώ ξυλοκοπεί βάναυσα τον αγωνιστή Βασίλη Μάγγο, γνωστό στις τοπικές αρχές για τη συμμετοχή του στο κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών και την ευρύτερη εμπλοκή του στην αγωνιζόμενη κοινωνία του Βόλου. Αφού τον προσάγουν στην αστυνομική διεύθυνση, τον βασανίζουν εκδικητικά, σε συνέχεια του κατασταλτικού οργίου της προηγούμενης, και προκλητικά τον εγκαταλείπουν έξω από κτίριο – στην αντίθετη άκρη από το νοσοκομείο της πόλης – με επτά σπασμένα πλευρά, θλάση στο συκώτι και την χοληδόχο κύστη, χωρίς καν να καλέσουν ασθενοφόρο.

Το χτύπημα που οργανώθηκε απέναντι στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Βόλου στις 13 και 14 Ιουνίου ζητούσε αίμα διαδηλωτών και ήταν μια ακόμα στιγμή της γενικευμένης κατασταλτικής εκστρατείας του κράτους απέναντι σε όσους αντιστέκονται, ένα ακόμα επεισόδιο του κοινωνικού πολέμου που εξαπολύει το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται ο θάνατος χιλιάδων, η καταδίκη ακόμα περισσότερων στη φτώχεια και την ανέχεια, η ολοκληρωτική λεηλασία του φυσικού κόσμου.

Περίπου ένα μήνα μετά, στις 13 Ιουλίου, ο Βασίλης Μάγγος βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του από τη μητέρα του. Οι εγκληματικές πρακτικές των κρατικών μηχανισμών, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, αφού κατά τη νεκροψία του πραγματοποιούνται διάφορες ανεξήγητες μεθοδεύσεις, η σορός του απαγάγεται και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ η κυβέρνηση, δια στόματος υπουργού Προ. Πο. Χρυσοχοϊδη, σπεύδει να προκαταλάβει την ιατροδικαστική έρευνα και να αθωώσει τους μπάτσους-βασανιστές του Βασίλη.

Ο βασανισμός και ο θάνατος του Βασίλη Μάγγου αποτελούν τη μέχρι στιγμής κορύφωση ενός οργανωμένου κατασταλτικού σχεδίου από την πλευρά του κράτους που στοχεύει στην καθυπόταξη των κοινωνικών αντιστάσεων για την προώθηση των πλέον καταστροφικών επενδυτικών σχεδιασμών και ακόμα μεγαλύτερων αντικοινωνικών πολιτικών σε ολόκληρη τη χώρα. Πολιτικές που βάζουν πρώτα και κύρια στο στόχαστρο τον κόσμο που αγωνίζεται, τους φτωχούς, τους ευάλωτους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το σύνολο του φυσικού κόσμου από άκρη σε άκρη της επικράτειας.

Χαρακτηριστικά είναι και τα πρόσφατα παραδείγματα της κατασταλτικής μανίας του κράτους απέναντι σε όσους διαδήλωσαν την Πέμπτη 9 Ιούλη στην Αθήνα ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου που απαγορεύει τις διαδηλώσεις, όπως και σε όσους βρέθηκαν στις 15 Ιούλη στην πλατεία Βικτωρίας, στην αντιφασιστική συγκέντρωση αλληλεγγύης σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Από την πλευρά μας σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους κατοίκους του Βόλου ενάντια στα δολοφονικά σχέδια της ΑΓΕΤ. Διαδηλώσαμε μαζί με το Βασίλη Μάγγο και με χιλιάδες άλλους ανθρώπους μέχρι την πύλη του εργοστασίου και βιώσαμε από πρώτο χέρι την κατασταλτική μανία των μπάτσων. Γνωρίζουμε πολύ καλά σε ποια συνθήκη διεξήχθη ο ξυλοδαρμός και ο μετέπειτα βασανισμός του Βασίλη Μάγγου την επόμενη μέρα,  καθώς και τί συνεπάγεται η μαφιόζικη πρακτική της τοπικής αστυνομίας να τον αφήσει αιμόφυρτο και αβοήθητο στο δρόμο, ενώ του είχε προξενήσει βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στο αγωνιστικό κάλεσμα των συλλογικοτήτων του Βόλου για να μην ξεχαστεί ο θάνατος του Βασίλη και βρωντοφωνάζουμε: Ο θάνατος του Βασίλη Μάγγου είναι ένα ακόμα έγκλημα του κράτους και των μηχανισμών του. Να μην ξεχαστεί! Να μην μείνει αναπάντητος!

Και μια υπόσχεση: Τον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια, για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης, για Γη και Ελευθερία το συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη…

Βασίλης Μάγγος. Παρών!

Πάτρα, Ιούλης 2020

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος» /μέλος της ΑΠΟ

ipposd.wordpress.com

Συγκέντρωση μνήμης & αγώνα: Βασίλης Μάγγος, πάντα παρών!

Πέμπτη 30 Ιούλη, 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου