Κάλεσμα σε εβδομάδα δράσεων αλληλεγγύης στους Ινδιάνους Μαπούτσε, ενάντια στις κατασταλτικές επιθέσεις του Αργεντίνικου κράτους

0
2765

H Ελευθεριακή Ομοσπονδία της Αργεντινής (Federación Libertaria Argentina FLA-IFA) καλεί σε κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης της Αργεντινής και της πολυεθνικής εταιρείας ιματισμού Benetton κατά την εβδομάδα από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2018.

Ακολουθεί το κείμενο που εκδόθηκε από τη Διεθνή των Αναρχικών Ομοσπονδιών (International of Anarchist Federations / IFA-IAF), της οποίας η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων είναι μέλος.

————————————————————————

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ SANTIAGO MALDONADO 
ΠΟΥ ΑΠΗΧΘΗ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Η πολυεθνική εταιρεία Benetton, που μέσα από τις διαφημίσεις της επιχειρεί να παρουσιάσει ένα δήθεν αντιρατσιστικό προφίλ, στην πραγματικότητα αγοράζει μεγάλες εκτάσεις γης στην Αργεντινή που στην πλειονότητά τους ανήκουν στους ιθαγενείς Mapuche, εκτάσεις που με τη βία έχει σφετεριστεί το κράτος της Αργεντινής-και της Χιλής- από τους ιθαγενείς λαούς. Οι αγωνιζόμενοι Mapuche και όσοι επίσης αγωνιστές στέκονται αλληλεγγύοι στον αγώνα τους στοχοποιούνται από το αργεντίνικο κράτος χαρατηριζόμενοι ως «τρομοκράτες»- στο πλαίσιο του κατασταλτικού «σχεδίου RAM» εκπονημένο από το υπουργείο εθνικής ασφάλειας- με σκοπό την κοινωνική τους απομόνωση και την καταστολή των αντιστάσεών τους. Τον περασμένο Αύγουστο η αστυνομία της Αργεντινής απήγαγε και δολοφόνησε τον αναρχικό SantiagoMaldonado, ενώ τον Νοέμβρη δολοφόνησε τον σύντροφο Rafael Nahuel.

Την 1η Αυγούστου στην επαρχία Chubut, στην αργεντίνικη Παταγονία, μία κοινότητα της φυλής Mapuche μαζί με αλληλέγγυους απέκλεισε έναν δρόμο στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα του ομίλου Benetton, διαμαρτυρόμενοι για την υφαρπαγή της γης τους από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Οι δυνάμεις της χωροφυλακής επιτέθηκαν πυροβολώντας και κυνηγώντας τους συγκεντρωμένους που προσπάθησαν να αμυνθούν όπως μπορούσαν. Κατά τη διάρκεια της κατασταλτικής επιχείρησης- σύμφωνα και με πολλούς αυτόπτες-  συνελήφθη από τη χωροφυλακή ο αναρχικός Santiago Maldonado, τον οποίο επιβίβασαν με τη βία σε ένα λευκό βαν και ουσιαστικά τον απήγαγαν αφού από εκείνη τη στιγμή και μετά ο Santiago δεν επικοινώνησε ξανά με κανέναν. Το πτώμα του βρέθηκε- δυόμιση μήνες μετά- στις 18 Οκτωβρίου σε ένα ποτάμι της Παταγονίας, σε μια βάρβαρη υπενθύμιση των 30.000 «εξαφανισμένων» την περίοδο της χούντας, ένα αξέχαστο σημάδι στην ιστορία της Αργεντινής που διατηρείται στη συλλογική μνήμη κατά τρόπο παρόμοιο με τα ναζιστικά εγκλήματα.
Το διάστημα της απαγωγής του συντρόφου αναπτύχθηκε μια μεγάλη κινητοποίηση για την επιστροφή του Santiago με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις της Αργεντινής. Ενώ, παράλληλα το κράτος, οι μπάτσοι και τα ΜΜΕ επιδόθηκαν σε μια εκστρετεία συκοφάντησης των αγωνιζόμενων ιθαγενικών κοινοτήτων και των αναρχικών αγωνιστών, αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη για την απαγωγή του συντρόφου εστιάζοντας την προπαγάνδα τους είτε σε θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την εξαφάνιση είτε στην απειλή που συνιστούν για το κράτος ως «εσωτερικός εχθρός» όσοι στέκονται απέναντι στα σχέδια των αφεντικών και ειδικότερα οι αναρχικοί.

Οι ιθαγενείς της φυλής Mapuche- στη Χιλή και στην Αργεντινή- αγωνίζονται για την υπεράσπιση των κοινοτήτων τους, της κουλτούρας και της γης τους από τη λεηλασία και την καταστροφή που επιφέρει η εκμετάλλευσή της από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στις οποίες παραχωρείται από το κράτος, το οποίο την έχει αποσπάσει από τους ιθαγενικούς λαούς με μια σειρά πολέμων και γενοκτονιών ήδη από την εποχή της «κατάκτησης» της αμερικανικής ηπείρου. Στον αγώνα τους έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές τις διώξεις, τις φυλακίσεις και τη βία των κατασταλτικών μηχανισμών όσο και των παρακρατικών συμμοριών που λειτουργούν για λογαριασμό των αφεντικών και από τις δύο πλευρές των Άνδεων. Στην Chubut, ένα μεγάλο μέρος των Mapuche διεκδικεί τη γη που βρίσκεται στην ιδιοκτησία  του Ομίλου Benetton, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην περιοχή από το 1990 και διαθέτει  συνολικά περισσότερα από 900.000 εκτάρια σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων το ένα τρίτο βρίσκεται στην Chubut.

Ο Santiago δολοφονήθηκε γιατί ως αναρχικός επέλεξε να σταθεί και να αγωνιστεί μαζί με τους ιθαγενικούς λαούς, επέλεξε να βρίσκεται στο πλευρό των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων και απέναντι στους βασανιστές και δολοφόνους των δυνάμεων καταστολής, στα ληστρικά και αντικοινωνικά σχέδια του κράτους και των οικονομικών ελίτ.

Ο Rafael Nahuel, ένας νεαρός σύντροφος από την περιοχή των Mapuche, ήταν μέλος της κολλεκτίβας «Al Margen» και είχε πάρει μέρος σε πολλές δράσεις για την υπεράσπιση των ιθαγενών Mapuche και της γης τους. Στις 25 Νοεμβρίου 2017, την ημέρα της κηδείας του Santiago, η αργεντίνικη αστυνομία πραγματοποίησε μια επιχείρηση σε μια περιοχή των Mapuche με σκοπό τη βίαιη απομάκρυνση ιθαγενών από τη γη τους. Οι μπάτσοι επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους τόσο με πλαστικές σφαίρες όσο και με πραγματικά πυρά με αποτέλεσμα τη δολοφονία του συντρόφου Rafael.

Οι σύντροφοι  Santiago Maldonado και Rafael Nahuel θα είναι παρόντες στους αγώνες που ξεσπούν σε κάθε γωνιά της γης όπως είναι όλοι οι αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για έναν κόσμο ελεύθερο και δίκαιο χωρίς ανισότητες, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση…

Διεθνιστική Αλληλεγγύη


-στους συντρόφους μας στην Αργεντινή που δέχονται την καταστολή του αργεντίνικου κράτους και αντιστέκονται

-στους Ινδιάνους Μαπούτσε και σε όλους τους ιθαγενικούς λαούς που υπερασπίζονται τη γη τους ενάντια στην υφαρπαγή της από τους σύγχρονους κονκισταδόρες της Benetton.

Διεθνής των Αναρχικών Ομοσπονδιών (International of Anarchist Federations / IFA-IAF)

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων