Ανακοίνωση σχετικά με τα τελευταία γεγονότα στη Λευκίμμη Κέρκυρας

0
2523

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΔΕΝ ΕΞΩΡAΪΖΕΤAΙ – AΝAΤΡΕΠΕΤAΙ !

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ   ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ 

Σχετικά με τα τελευταία γεγονότα στη Λευκίμμη Κέρκυρας

Το πρωί της Τρίτης 26 Ιούνη, ισχυρή αστυνομική δύναμη (δεκατρείς διμοιρίες των ΜΑΤ και πολλές ομάδες ΟΠΚΕ) πραγματοποίησε απόβαση στο νησί της Κέρκυρας προκειμένου να επιτευχθεί η μεταφορά και η εναπόθεση δεματοποιήμενων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης. Οι κατασταλτικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί στη Λευκίμμη, στο περιφερειακό οδικό δίκτυο που οδηγεί στη Νότια Κέρκυρα, αλλά και στο χώρο του ΧΥΤΑ Λευκίμμης στα Μεσοράχια, όπου βρίσκονται τα πρώτα «γεμάτα» απορριμματοφόρα.

Οι κάτοικοι της νότιας Κέρκυρας για ακόμα μια φορά βρίσκονται μαζικά στους δρόμους προκειμένου να μπλοκάρουν τη μεταφορά των σκουπιδιών στην περιοχή τους. Συγκρούσεις των κατοίκων με τα ΜΑΤ πραγματοποιήθηκαν έξω από το ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να συλληφθούν 2 άτομα, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκαν πορείες οι οποίες κατέληξαν σε συγκρούσεις και οδοφράγματα μέχρι αργά το βράδυ. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 4 συλλήψεις.

Το ζήτημα των απορριμάτων στην Κέρκυρα

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί της Κέρκυρας είναι πολύ παλιό και απασχολεί την τοπική κοινωνία τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια. Το 1960 ξεκίνησε να λειτουργεί η χωματερή στο Τεμπλόνι. Η εν λόγω χωματερή μετονομάστηκε σε ΧΥΤΑ σε μία προσπάθεια συνεχούς συσσώρευσης δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στο ίδιο μέρος.

Όσο διαχρονικό είναι το πρόβλημα της εναπόθεσης των σκουπιδιών, άλλο τόσο διαχρονική είναι και η αντίσταση των κατοίκων της Νότιας Κέρκυρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 2008, όταν έδωσαν ένα ανένδοτο και μαχητικό αγώνα από τα κάτω, με λαϊκές συνελεύσεις στις πλατείες των χωριών, με δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις, με συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, με κατάληψη του δημαρχείου, συγκρούσεις με την αστυνομία, μπλοκάρισμα των συνεργείων κατασκευής και παρεμπόδιση της μεταφοράς των υλικών που απαιτούνταν στο ΧΥΤΑ. Η τοπική κοινωνία αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι κανένας σωτήρας δε θα ερχόταν και ότι μόνο με την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, μακριά από κάθε είδους αναθετική λογική, μπορούσε να κερδίσει τον αγώνα. Ο αγώνας τους ενάντια στην κατασκευή Χ.Υ.Τ.A, τα οδοφράγματα, οι διαρκείς συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής είχαν τίμημα δεκάδες συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και διώξεις. Το χωριό μετατράπηκε σε κατεχόμενη αστυνομική ζώνη για αρκετό διάστημα, ενώ μετά από επίθεση των ΜAΤ στους αντιστεκόμενους κατοίκους, δολοφονήθηκε στις 29 Μάη του 2008, η Μαρία Κουλούρη.

Παράλληλα, ο αγώνας των Λευκιμμιωτών κατέδειξε τον πραγματικό ρόλο των θεσμών της αστικής δημοκρατίας. Το κίνημα συκοφαντήθηκε από τα ΜΜΕ, ξεπουλήθηκε από τους τοπικούς άρχοντες, η αστυνομία λειτουργούσε απροκάλυπτα ως εταιρεία security του εργολάβου, ενώ η δικαστική εξουσία  καταπάτησε κάθε πρόσχημα αστικής νομιμότητας, κάνοντας τα στραβά μάτια σε εκατοντάδες παρατυπίες του έργου δίνοντας το ελεύθερο στον εργολάβο να καταπατά χωράφια για τη διάνοιξη δρόμων όπου χρειαζόταν, να καταστρέφει καλλιέργειες για να περνά τα οχήματά του, και να λειτουργεί σαν τσιφλικάς όλης της περιοχής. Όλοι ανεξαιρέτως οι επίσημοι φορείς και θεσμοί λειτούργησαν άψογα σαν ενιαίο σώμα, με μοναδικό σκοπό την ολοκλήρωση της κατασκευής του ΧΥΤΑ με κάθε κόστος.

Ελληνικό κράτος: μια μεγάλη χωματερή – ευκαιρία για μπίζνες

Για το ελληνικό κράτος, τις τελευταίες δεκαετίες, το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών επαφίονταν σε ένα εντελώς απαξιωτικό για τη φύση μοντέλο διαχείρισης, το οποίο απαρτιζόταν από ένα άτακτο δίκτυο χωματερών -είτε νόμιμων είτε παράνομων- σε όλη την επικράτεια και σε ελάχιστους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (κατ’ ευφημισμό, καθώς πρόκειται για χωματερές στις οποίες τα σκουπίδια απλώς θάβονται και σκεπάζονται με χώμα) και είναι υπεύθυνο για τη φυσική νέκρωση ολόκληρων περιοχών, για τη μόλυνση του υπεδάφους και των υδάτων και για την πρόκληση πλήθους πυρκαγιών. Ο υπερκορεσμός αυτών των χωματερών μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, τα μεγάλα πρόστιμα που πληρώνει για αυτές το ελληνικό δημόσιο στην Ε.Ε. και η ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση της κατασκευής «σύγχρονων» χώρων εναπόθεσης των απορριμμάτων για τις κατασκευαστικές εταιρείες σύμφωνα με τις επιταγές της «πράσινης» επιχειρηματικότητας στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος οδήγησαν το κράτος στο σχεδιασμό ενός νέου συστήματος διαχείρισης των σκουπιδιών. Αυτό το νέο σύστημα διαχείρισης που έχει επιβληθεί από το κράτος και τις κατασκευαστικές – εργολαβικές εταιρείες, προέβλεπε την κατασκευή Χ.Υ.Τ.A. σε όλη την επικράτεια ώστε να απορροφηθούν και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για το σκοπό αυτό.

Όταν εκπονήθηκαν τα σχέδια κράτους και εργολάβων για τους Χ.Υ.Τ.A., παρακάμφθηκαν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και κλιμακώθηκε η προπαγάνδα που θέλει τους Χ.Υ.Τ.A. ως την «πράσινη» και «οικολογική» λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για την απόσπαση της κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης. Είναι γεγονός ότι η κατασκευή των Χ.Υ.Τ.A. δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, από τη στιγμή που προκαλεί ένα πλήθος περιβαλλοντικών καταστροφών μολύνοντας με τοξικές ουσίες το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και τον αέρα, δημιουργεί άμεσους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη, κράτος και κεφάλαιο λεηλατούν και μολύνουν τη γη

Σε παγκόσμια κλίμακα, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάταων είναι άμεσα συνυφασμένο με την ανεξέλεγκτη καταναλωτική  φρενίτιδα που προάγει το υπάρχον σύστημα, καλύπτοντας μια σειρά επίπλαστων για τον άνθρωπο αναγκών που το ίδιο έχει δημιουργήσει για να υποστηρίξει το επιβεβλημένο οικονομικό μοντέλο ζωής, καταστρέφοντας και λεηλατώντας παράλληλα μια σειρά από φυσικούς πόρους και πηγές, ολόκληρες περιοχές και οικοσυστήματα, εξαιτίας της ρύπανσης και της μόλυνσης.

Συνεπώς, το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών αποτελεί δομικό στοιχείο της υπερσυσσώρευσης εμπορευματων, της λογικής της ανεξέλεγκτης λεηλασίας και άντλησης κέρδους από το φυσικό κόσμο, σε τελική ανάλυση του ίδιου του τρόπου οργάνωσης της κοινωνικής ζωής που το ίδιο το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα έχει δημιουργήσει.

Απέναντι στα εγκληματικά τους σχέδια… οι αδιαμεσολάβητες κοινωνικές αντιστάσεις

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια γεννήθηκαν μια σειρά από αντιστάσεις που κατάφεραν να ορθώσουν αναχώματα στις μηχανές της ανάπτυξης και στους καταστροφικούς, για το  φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο, κρατικούς σχεδιασμούς (Λευκίμμη, Γραμματικό, Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, Κερατέα, Ελληνικό στα Ιωάννινα) καθώς και να αναδείξουν το εφικτό και το αποτελεσματικό των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, αλλά και το πλήθος των σημείων όπου εκδηλώνεται η αντίσταση στην επίθεση που εξαπολύουν οι κουρίαρχοι πάνω στη φύση και τις τοπικές κοινωνίες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μακροχρόνιου και μαχητικού αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού Αττικής οι οποίοι τον Ιούλη και τον Οκτώβρη του 2009 ήρθαν αντιμέτωποι με δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ που συνόδευαν τα μηχανήματα του εργολάβου που έχει αναλάβει την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή, δίνοντας μάχη σώμα με σώμα, στήνοντας μπλόκα και οδοφράγματα, προκαλώντας καταστροφές στα μηχανήματα της εταιρείας και αντιμετωπίζοντας για πολλές ώρες τη βία και τα χημικά της αστυνομίας. Ακόμα, στην Κερατέα (μια περιοχή με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, αισθητική και αρχαιολογική αξία) η επιχείρηση εγκατάστασης από το κράτος και τον μεγαλοκατασκευαστή Μπόμπολα ενός Χ.Υ.Τ.Α., βρήκε απέναντί της από την πρώτη στιγμή μια πολύ μαζική και μαχητική αντίσταση κατοίκων από τις γύρω περιοχές και αλληλέγγυων που μετά την εισβολή των μηχανημάτων της κατασκευαστικής εταιρείας και των ΜΑΤ στο Οβριόκαστρο, πήρε χαρακτήρα ολομέτωπης σύγκρουσης χιλιάδων ανθρώπων με τους ένστολους δολοφόνους του κράτους. Οι άνθρωποι με πολυήμερες συγκρούσεις, αντιμέτωποι με τη βία, τις συλλήψεις, τις διώξεις, τα χημικά και την αύρα της αστυνομίας,  αρνήθηκαν να υποταχθούν στην κρατική τρομοκρατία και να παραδώσουν τον τόπο που ζουν στις λεηλατικές ορέξεις των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών. Πρόσφατα (επτά χρόνια μετά τη ματαίωση της κατασκευής ΧΥΤΑ), το Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίο έκρινε αθώους τους έξι κατηγορούμενους κατοίκους οι οποίοι υπερασπίστηκαν και μέσα στη δικαστική αίθουσα τον αγώνα τους.

Είναι ολοφάνερο, τόσο το μέλλον που επιφυλάσσει και επιβάλλει σε όλους μας ο κρατικός – καπιταλιστικός πολιτισμός της μόλυνσης και της ανάπτυξης που περνάει μέσα από την ένταση της επίθεσης στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες, όσο και τα κοινωνικά-περιβαλλοντικά του αδιέξοδα. Βέβαια, το πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα δεν είναι η διαχείριση των σκουπιδιών από το οποιοδήποτε μοντέλο προτάσσει κάθε φορά ο «πράσινος» καπιταλισμός και επιβάλλει ο πολιτισμός της κυριαρχίας, αλλά είναι το ίδιο το σύστημα που παράγει σκουπίδια προς κατανάλωση, που μολύνει και καταστρέφει τη φύση και την κοινωνία στο βωμό του κέρδους και του ελέγχου.

Καθημερινά αναδεικνύεται με τραγικό τρόπο η επιθετική και καταστροφική φύση του πολιτικοοικονομικού συστήματος πάνω στο φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία. Από την κατασκευή και επιχειρούμενη λειτουργία η/υ φραγμάτων και την εκτροπή του ποταμού Αχελώου που παράλληλα θα σημάνει και την καταστροφή του χωριού Μεσοχώρα Τρικάλων, τα αιολικά πάρκα σε όλο και περισσότερες περιοχές, τις εξορύξεις στις Σκουρίες Χαλκιδικής, την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό κόλπο και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και το Ιόνιο φαίνεται ότι η λογική της “ανάπτυξης”, πράσινης και μη, θα περάσει μέσα από την ισοπέδωσης της ζωής μας καθώς και από την καταστροφή και τη λεηλασία του φυσικού κόσμου.

Απέναντι σε αυτήν τη συνθήκη απαιτείται μια συνολική κοινωνική αφύπνιση, το ξεπέρασμα της ανάθεσης, της διαμεσολάβησης και της αδράνειας, το δυνάμωμα των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, η συγκρότηση πλατιών, αυτοοργανωμένων, αντιθεσμικών μετώπων αντίστασης και η δημιουργία αναχωμάτων σε κάθε σημείο που εκδηλώνεται η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα.

Απέναντι στο δυστοπικό μέλλον που μας επιφυλάσσουν, υπάρχει η επιλογή της αντίστασης και του αγώνα. Να τους θυμίσουμε τι συμβαίνει όταν η κοινωνία παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και αντιστέκεται μαζικά και μαχητικά στους σχεδιασμούς τους. Οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις είναι ζωντανές και θα νικήσουν!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”

μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης

Πάτρα, Ιούνης 2018