Απέναντι στην παγκόσμια υγειονομική κρίση: το κράτος και ο καπιταλισμός δεν είναι η λύση, η αλληλεγγύη αποτελεί τη μόνη διέξοδο

0
1598

Απέναντι στην παγκόσμια υγειονομική κρίση: το κράτος και ο καπιταλισμός δεν είναι η λύση, η αλληλεγγύη αποτελεί τη μόνη διέξοδο

Η Επιτροπή Σχέσεων της Διεθνούς των Αναρχικών Ομοσπονδιών (IAF-IFA) συνεχίζει τις δραστηριότητες της κατά τη διάρκεια της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας. Παγκόσμια, οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών μας συναντήθηκαν διαδικτυακά για να αποτιμήσουν σχετικά με τη δέσμευση του κοινωνικού και οργανωμένου αναρχισμού στην παρούσα παγκόσμια κρίση.

Η καταλήστευση και καταστροφή του φυσικού κόσμου, η εκμετάλλευση και εξαθλίωση ολόκληρων κοινωνιών, οι πολεμικές επιχειρήσεις, ο θάνατος εκατομμύρια ανθρώπων από την πείνα και τις στερήσεις, η δημιουργία απόκληρων – εγκλεισμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές καταδεικνύουν τη διαχρονικά εγκληματική φύση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος. Η βαρβαρότητα αυτού του εξουσιαστικού μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης σήμερα, σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας, γίνεται ακόμα πιο εμφανής.

Ενώ οι ακτιβιστές μας προσπαθούν να διατηρήσουν τον κοινωνικό και πολιτικό αγώνα ζωντανό με διαφορετικές μορφές, και χάρη στην τεχνολογία παρά τουςς γενικευμένους κανόνες περιορισμού, μοιραστήκαμε τα ακόλουθα κοινά σημεία.

· Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη για τη κοινωνική υπευθυνότητα στη λήψη όλων των αναγκαίων προφυλάξεων για την υγεία που θα πρέπει να υιοθετήσουν όλοι για την προστασία των ίδιων και των γύρω τους, καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό και την στρατιωτικοποίηση όλων των κυβερνήσεων που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της υγείας μέσω στρατιωτικής και αστυνομικής καταστολής και μέσω του περιορισμού των κοινωνικών ελευθεριών και της ενίσχυσης ολοκληρωτικών μορφών κοινωνικού ελέγχου. Αυτό ισχύει ειδικά για τις κυβερνήσεις που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να επιβάλλουν αυταρχικές αλλαγές.

· Καταγγέλλουμε την κερδοσκοπία των καπιταλιστών και των αρχουσών τάξεων, που πιέζουν για την επανέναρξη της παραγωγής, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργατών, και υποστηρίζουμε τις απεργίες και τις αυθόρμητες εργατικές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα παγκόσμια αμφισβητώντας την λογική του κέρδους και ενισχύοντας την άμεση δράση.

· Καταγγέλλουμε την αύξηση της ενδοοικογενειακής και σεξιστικής βίας που εντείνεται λόγω των μέτρων του κατ’ οίκον περιορισμού και στεκόμαστε πάντα ενάντια στην πατριαρχία, τον σεξισμό και την ομοφοβία/τρανσφοβία.

· Καταγγέλλουμε την εθνικιστική ρητορική που επιστρατεύεται σε πολλά κράτη και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους μετανάστες, που υποφέρουν και διακινδυνεύουν περισσότερο από άλλους λόγω των απάνθρωπων και άθλιων συνθηκών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

· Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους φυλακισμένους και απέναντι σε όλες τις φυλακές, τα στρατόπεδα και τις δομές ολοκληρωτικού ελέγχου, των οποίων η δολοφονική φύση έγινε ιδιαίτερα ορατή λόγω της πανδημίας.

· Καταγγέλλουμε τις συνθήκες διαβίωσης των φτωχών και όλων των ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων που σηκώνουν το βάρος της κοινωνικής αδικίας σε ολόκληρο τον κόσμο και διατρέχουν τον κίνδυνο του θανάτου από πείνα σε κάποιες χώρες, οι οποίες αποτελούν την τελευταία έγνοια των κυβερνήσεων και των ελίτ.

· Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους εργαζόμενους στην υγεία και όλους τους εργάτες που διατελούν καθήκοντα απαραίτητα για την ζωή του καθενός μας και που συχνά εργάζονται χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις και εγγυήσεις, πληρώνοντας συχνά με τη ζωή τους τις ανεπάρκειες και τα λάθη των κρατικών και διοικητικών καθεστώτων.

· Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους λαούς και τις κοινότητες που αντιστέκονται στους κρατικούς πολέμους και την καταστολή, από την Τσιάπας έως τη Ροτζάβα και των οποίων τα βάρη αυξάνονται λόγω του Covid-19.

· Για όλα αυτά, καλούμε να διαδοθούν και να πληθύνουν τα εγχειρήματα αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης και μοιράσματος από τα κάτω που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να εφαρμόσουμε τις μόνες πρακτικές που είναι ικανές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα τρέχοντα παγκόσμια προβλήματα. Θα πρέπει να ενταθούν εκείνες οι μορφές αλληλοβοήθειας μεταξύ των πλέον αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, των ηλικιωμένων, των κατατρεγμένων, των εκμεταλλευόμενων και όσων ομάδων και ατόμων υφίστανται διακρίσεις. Με μεγαλύτερη ένταση από ποτέ, είναι αναγκαίο να υποστηρίξουμε όλες εκείνες τις πραγματικές εμπειρίες που στοχεύουν στον μετασχηματισμό της καθημερινής μας ζωής, συμπεριλαμβανόμενων των συνεργατικών δομών αλληλεγγύης, εναλλακτικών και ελευθεριακών σχολείων, κατειλημμένων χώρων, χώρων αλληλεγγύης και ανταλλακτικής οικονομίας, όπως και τις πρωτοβουλίες που προωθούν την αλληλοβοήθεια και την ελευθεριακή κοινωνική αλλαγή διεθνώς.

Αν και θα ήταν αδύνατο να συνοψιστούν όλες εκείνες οι πραγματικές εμπειρίες και δομές αλληλοβοήθειας που υποστηρίζονται από τους συντρόφους μας και τις ομοσπονδίες σε διαφορετικές χώρες και πραγματικότητες, ορισμένα παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν: δημιουργία ομάδων αλληλοβοήθειας που υποστηρίζουν κοινότητες/γειτονιές στην αντιμετώπιση του ιού, όπως για παράδειγμα με την παροχή τροφής, μέσων προστασίας και φαρμάκων· άνοιγμα νέων χώρων στέγασης και πολιτισμικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και της κατάληψης χώρων από ανθρώπους δίχως στέγη, τη διακίνηση βιβλίων, περιοδικών και άλλων βοηθητικών υλικών και αναλύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης· την προώθηση και την εφαρμογή στην πράξη εναλλακτικών πρακτικών απέναντι στο υπάρχον καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα όπως τα ταμεία αλληλεγγύης· την προώθηση της άμεσης δράσης για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων που υφίστανται βία, όπως οι κοινότητες των ιθαγενών. Και πολλά άλλα που δεν μπορούν να περιληφθούν σε αυτή τη λίστα.

To κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας, που ήδη καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο από την πείνα, τις ασθένειες και τις πολεμικές επιχειρήσεις, δίνει μάχη όχι ενάντια στην εξελισσόμενη πανδημία, αλλά για να διατηρήσουν αλώβητα τα προνόμια τους, τη θέση εξουσίας τους οι πολιτικά και οικονομικά ισχυροί.

Βιώνοντας από κοινού με όλους την τρέχουσα κατάσταση, εμείς οι αναρχικοί της Διεθνούς των Αναρχικών Ομοσπονδιών συνεχίζουμε την παγκόσμια μάχη μας για δικαιοσύνη και ελευθερία, για να οικοδομήσουμε μέρα με τη μέρα τον νέο κόσμο που φέρουμε στις καρδιές μας.