Δεν ξεχνάμε-δεν συγχωρούμε τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα. Συγκέντρωση-Πορεία την Πέμπτη 9 Γενάρη στις 6 μ.μ.

0
1014

Ο Ν.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Εμείς άλλη μια φορά θα θάψουμε τον νεκρό μας, θα σφίξουμε τις καρδιές μας, θα ξανασηκώσουμε τα πανώ μας, θα παλέψουμε ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. ΟΔΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ».

Ανακοίνωση της Κατάληψης του ΤΕΙ Πάτρας – 9 Ιανουαρίου 1991

Στις 8 Ιανουαρίου 1991, ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας πέφτει νεκρός μπροστά στο σχολικό συγκρότημα «Βουδ» στην Πάτρα, χτυπημένος από το δολοφονικό χέρι του ΟΝΝΕΔίτη Καλαμπόκα. Ο Ν. Τεμπονέρας με αυτοθυσία στάθηκε στο πλευρό των μαθητών που βρίσκονταν στην κατάληψη και αγωνίζονταν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στάθηκε αντιμέτωπος με τα δολοφονικά τάγματα εφόδου της ΟΝΝΕΔ (με επικεφαλής τον τοπικό πρόεδρο της οργάνωσης Γιάννη Kαλαμπόκα,  και μαζί του οι Mαραγκός, Σπίνος, Γραμματίκα κ.α.) που με την προβιά των «αγανακτισμένων πολιτών» πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε κατειλημμένα σχολεία με στόχο να ανοίξουν τις καταλήψεις. Οι καταλήψεις είχαν ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου του 1990 με τα περισσότερα σχολεία να τελούν υπό κατάληψη και τους μαθητές να βρίσκονται στους δρόμους και να διαδηλώνουν.

Τις επόμενες μέρες ξεσπούν μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα, πραγματοποιούνται συγκρούσεις και οι διαδηλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με την κατασταλτική μανία των ΜΑΤ.

Οι δολοφόνοι του Ν. Τεμπονέρα κυκλοφορούν εδώ και χρόνια ελεύθεροι, ενώ ο Καλαμπόκας «επιβραβεύτηκε» για τη δράση του και διορίστηκε ως διευθυντής σε τράπεζα του Βόλου. Δικηγόρος του Καλαμπόκα ήταν ο γνωστός νεοναζί και μέλος της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης. Την ώρα που ο Καλαμπόκας είναι ελεύθερος, όπως και ο Κορκονέας, και η  εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, προτείνει την αθώωση των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα μην αναγνωρίζοντας την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αρκετοί αγωνιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με φυλακίσεις, εξοντωτικές ποινές και στημένα κατηγορητήρια, ενώ διεξάγεται και μια σαρωτική κατασταλτική επίθεση ενάντια στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες, τους χώρους και τις δομές του κινήματος.

Σήμερα, 29 χρόνια μετά, τιμάμε τον αγωνιστή Ν.Τεμπονέρα και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία. Απέναντι στην λυσσαλέα κρατική επίθεση σε κάθε κοινωνικό και ταξικό κεκτημένο, απέναντι στην λεηλασία και την αφαίμαξη της πληττόμενης κοινωνικής βάσης, απέναντι στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, την κατασταλτική εκστρατεία, τις δολοφονικές επιθέσεις και τους βασανισμούς διαδηλωτών, οφείλουμε να ορθώσουμε οδόφραγμα αντίστασης και αλληλεγγύης. Να οργανωθούμε σε κάθε σχολείο, σχολή, γειτονιά και χώρο εργασίας και να βάλουμε φραγμό στα αντικοινωνικά σχέδια των κυρίαρχων. Να πάρουμε θέση μάχης, να κρατήσουμε ανοιχτό και ζωντανό το δρόμο της αντίστασης.

29 χρόνια μετά, ο Ν.Τεμπονέρας με την αγωνιστική του στάση συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους αγώνες που ξεσπούν σήμερα και κρατούν ανοιχτό το δρόμο για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΠΡΙΝ 29 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΓΕΝΑΡΗ, 6 μ.μ. ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ “ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ” 

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος» – μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης