ΕΛΕΥΘΕΡΙAΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ, ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΘΗΝΑ | 5,6,7 ΙΟΥΛΗ 2018

0
2733

Απέναντι στη ζοφερή προοπτική της εγκαθίδρυσης του σύγχρονου ολοκληρωτισμού.

Σε πλανητικό επίπεδο, η κρατική και καπιταλιστική μηχανή επιχειρεί την ολοένα και μεγαλύτερη όξυνση των ανισοτήτων, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Με στόχο την αύξηση της ισχύος και του ελέγχου, ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός δεν διστάζει να διαμορφώνει πολεμικές συρράξεις στην περιφέρεια ενώ συνεχίζει την επέλαση εναντίον των πληβειακών στρωμάτων στη Δύση.

Το χρεοκοπημένο πολιτικά, αξιακά και οικονομικά καθεστώς, μην έχοντας πλέον να υποσχεθεί τίποτα άλλο πέρα από πολέμους, αποκλεισμούς και εξαθλίωση, θωρακίζεται απέναντι στην προοπτική της δυναμικής έκφρασης της γενικευμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς. Η γενικευμένη κρίση του κόσμου του κράτους και των αφεντικών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα δρόμο, αν δεν συγκροτηθεί ένα πλατύ και διεθνές μέτωπο αγώνα κι αντιστάσεων: στις εμπόλεμες κοινωνίες, στην γενίκευση και την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και των πολεμικών επιχειρήσεων έως τα όρια ενός μεγάλου πολέμου και στην μονιμοποίηση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης ως σιδερένιου πλέγματος ελέγχου και καταστολής κάθε πτυχής της κοινωνικής δραστηριότητας.

Σε αυτή τη συνθήκη βρίσκουν το έδαφος ανάπτυξης οι ρατσιστικές και μισαλλόδοξες αφηγήσεις μέσα από τις οποίες συγκροτείται  η αντεπαναστατική ακροδεξιά και φασιστική έκφανση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού για να μπει ως έσχατος φραγμός στην εξέλιξη της κοινωνική ιστορίας, που προχωρά μέσα από την αδιάκοπη πάλη για ελευθερία και ισότητα. Πόλεμος και φασισμός, αυτή είναι η «απάντηση» του συστήματος στην συνολική και βαθιά του κρίση, στις ίδιες του τις αντιφάσεις, που τις προκαλεί η αθεράπευτη σύγκρουση που επιβάλλει η βασική του αρχή, η εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η κρατική και καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει τον χαρακτήρα συνολικής σαρωτικής επίθεσης απέναντι στην κοινωνία και τις αντιστάσεις της. Η όξυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, η λεηλασία και καταστροφή του φυσικού κόσμου και των τοπικών κοινωνιών, ο εγκλεισμός προσφύγων και μεταναστών σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η κρατική καταστολή, η πριμοδότηση των φασιστικών συμμοριών και η βιομηχανία διώξεων ενάντια σε όσους αγωνίζονται αποτελούν σημεία της συνολικής επίθεσης του κράτους και των αφεντικών. Η παρούσα κυβέρνηση της αριστεράς έχει αποδειχτεί ως ο πιο αξιόπιστος και αποτελεσματικός διαχειριστής και εκφραστής των συμφερόντων του κράτους και της άρχουσας τάξης, καθώς οι πάγιες στοχεύσεις για την κρατική και καπιταλιστική αναδιάρθρωση υπηρετούνται πιστά.

 Τους τελευταίους μήνες, με την ανακίνηση του λεγόμενου «Μακεδονικού ζητήματος», σύμφωνα με τις προσταγές του ΝΑΤΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εμφανίζεται ως ο αποτελεσματικότερος διακινητής των επιδιώξεων της αστικής τάξης και των διεθνών οργανισμών. Ταυτόχρονα, ένα διευρυμένο κοινό συσπειρώνεται γύρω από εθνικιστικά και μισαλλόδοξα παραληρήματα που υποκινούνται και κατευθύνονται από το βαθύ κράτος, που επιχειρεί να συγκροτήσει την φασιστική οπισθοφυλακή του συστήματος τόσο στην προοπτική κατάρρευσης της επιβεβλημένης αλλά επισφαλούς κοινωνικής ειρήνης στο εσωτερικό, όσο και κλιμάκωσης των οξυμένων ανταγωνισμών στο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το σύνολο του πολιτικού συστήματος χτίζει πάνω στον προωθούμενο εθνικισμό το κατάλληλο προφίλ που θα επιτρέψει στους εκφραστές του εξουσιαστικού τόξου, να πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα.

Οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες των καταπιεσμένων όλου του κόσμου ανοίγουν δρόμους για την συνολική κοινωνική χειραφέτηση και δίνουν έμπνευση στον διαρκή αγώνα για την κοινωνική επανάσταση.

Μέσα από την οργανωμένη πολιτική παρουσία και δράση στα υπαρκτά μέτωπα αγώνα και μέσα από τη συγκρότηση νέων, αγωνιζόμαστε ώστε να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και διαθέσεις και την αναρχική κοσμοθεωρία και πρακτική, ώστε οι αντιστάσεις να γίνουν εφαλτήρια της κοινωνικής και ταξικής χειραφέτησης.

Η ζοφερή προοπτική της εγκαθίδρυσης του σύγχρονου ολοκληρωτισμού κινδυνεύει μόνο από τις φλόγες των κοινωνικών και ταξικών αγώνων των πληβείων, των αποκλεισμένων, των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, αγώνες που πρέπει να δυναμώσουν  μέσα από τη μεταξύ τους διασύνδεση και την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών αλληλεγγύης όσο και μέσα από τη συνολικοποίηση τους στην κατεύθυνση της συνολικής ανατροπής του κράτους και του καπιταλισμού με όραμα έναν νέο κόσμο Ισότητας, Δικαιοσύνης, Ελευθερίας. Από αυτούς τους αγώνες της εποχής μας, από τη δυναμική της αντίστασης αντλούμε έμπνευση για να συνεχίζουμε.

  • Από τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το καθεστώς εξαίρεσης, στις ρατσιστικές και δολοφονικές πολιτικές της Ευρώπης -φρούριο, στα σύνορα και τον πόλεμο.
  • Από τους αγώνες διεθνιστικής αλληλεγγύης ενάντια στα κράτη, τον εθνικισμό, τον πόλεμο και τον φασισμό και το χτίσιμο κινηματικών αναχωμάτων ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια.
  • Από τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις, μέχρι τις “εδαφικές μάχες” στις γειτονιές των πόλεων απέναντι στα παρακρατικά τάγματα εφόδου.
  •  Από τους αγώνες για την προάσπιση του φυσικού κόσμου και επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών (όπως στις Σκουριές και τον Αχελώο), απέναντι στα λεηλατικά σχέδια του κράτους και των αφεντικών στο όνομα της Ανάπτυξης ή της «πράσινης» Ανάπτυξης.
  • Από τις απεργίες, τις διαδηλώσεις ενάντια στη συνεχή λεηλασία της κοινωνικής πλειοψηφίας και τους αγώνες για την υπεράσπιση των ταξικών κατακτήσεων όπως της «Κυριακάτικης Αργίας», μέσα σε συνθήκες γενικευμένης εργοδοτικής τρομοκρατίας και για το χτίσιμο του ταξικού και μαχητικού συνδικαλισμού της βάσης.
  • Από τους αγώνες ενάντια στους κοινωνικούς αποκλεισμούς, την εμπορευματοποίηση και τον έλεγχο στα ΜΜΜ, τις κινήσεις παρεμπόδισης πλειστηριασμών α’ κατοικίας.
  • Από τις μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στις ναρκω-μαφίες, το κράτος και τον κοινωνικό κανιβαλισμό στη γειτονία των Εξαρχείων ως ένα πεδίο κινηματικής κουλτούρας και ιστορικής συμβολικής σημασίας για τον αγώνα.
  • Από τους αγώνες για την υπεράσπιση των καταλήψεων και των αυτοοργανωμένων χώρων αγώνα από κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις, ως αναπόσπαστα σημεία αναφοράς του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού κινήματος και του αγώνα για την κοινωνική επανάσταση.
  • Από τους αγώνες ενάντια στην πατριαρχία, που αποτελεί ένα από τα θεμέλια του κρατικού και καπιταλιστικού συστήματος και βασικό στοιχείο κοινωνικής αναπαραγωγής του, και ενάντια στις σύγχρονες εκδηλώσεις της – όπως η έξαρση της έµφυλης βίας και της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς, το trafficking και οι συνθήκες που υφίστανται οι γυναίκες πρόσφυγες στο ταξίδι του ξεριζωμού και µε τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Από τις διαδηλώσεις ενάντια στους ντόπιους και τους διεθνείς κυρίαρχους και τις κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά, την εξέγερση του Δεκέμβρη και του Πολυτεχνείου μέχρι τις κινητοποιήσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης σε όλους όσοι αντιστέκονται στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα στο Μεξικό, τη Χιλή, την Αργεντινή, τη Γαλλία, τις Η.Π.Α., την Παλαιστίνη, την Τουρκία, τη Συρία και το Κουρδιστάν.

Οι αγώνες σε κάθε γωνιά της γης μας υποδεικνύουν ότι απέναντι στη διεθνή επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου είναι ζητούμενη η Διεθνής των από τα κάτω, η Διεθνής των αγώνων και της Αναρχίας.

Ελευθεριακό Φεστιβάλ διεθνιστικής, κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης στην Αθήνα, 5-6-7 Ιούλη 2018.

Η διοργάνωση του Ελευθεριακού Φεστιβάλ από την ΑΠΟ-ΟΣ έχει ως στόχο την δημιουργία ενός δημόσιου και ανοιχτού πολιτικού και πολιτισμικού χώρου συνάντησης, επικοινωνίας και ζύμωσης μεταξύ των κοινωνικών και ταξικών αγώνων που αναπτύσσονται από τα κάτω και της παρέμβασης των αναρχικών και ελευθεριακών προταγμάτων μέσα σε αυτούς.

Οι θεματικές πάνω στις οποίες θα κινηθούν οι πολιτικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις θα έχουν να κάνουν με όλο το εύρος του κοινωνικού ανταγωνισμού: οι εργατικοί αγώνες και οι μεγάλες απεργίες, οι αγώνες διεθνιστικής αλληλεγγύης, οι αντιφασιστικοί αγώνες και η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι αντιστάσεις στην κρατική καταστολή και το Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης, ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία και τη σεξιστική βία, οι αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης. Ταυτόχρονα στοχεύουμε στη δημιουργία ενός χώρου όπου όσο το δυνατόν περισσότεροι θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον αγώνα των αναρχικών για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας μέσα από συζητήσεις και ενημερώσεις, από βιβλιοπαρουσιάσεις, από εκθέσεις φωτογραφίας και ντοκουμέντων, από θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα ακόμα έδαφος όπου θα αναδειχθούν αντιλήψεις, πρακτικές,  προτάσεις, θέσεις και αγώνες των αναρχικών πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που διατρέχουν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής μας. Ένα δημόσιο πεδίο διαλόγου όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να παρουσιάσουμε εμπειρίες αγώνα και πολιτικά συμπεράσματα από αντιστάσεις που ξεσπούν τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, πολύ μακριά η μία από την άλλη, αλλά αποτελούν κοινά μέτωπα αγώνα απέναντι σε κοινούς εχθρούς, με κοινή προοπτική την κοινωνική απελευθέρωση.

Απέναντι στην βαρβαρότητα του πολέμου και του σύγχρονου ολοκληρωτισμού που εκδηλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο (αναδιαρθρώσεις, καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθεστώς εξαίρεσης, λεηλασία της φύσης, πολεμικές επιχειρήσεις και συνεχείς προετοιμασίες για νέες) ως αναρχικοί έχουμε να προτάξουμε τα όπλα της κοινωνικής, ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης αναγνωρίζοντας πως στις μέρες μας είναι επιτακτικότερη από ποτέ η σύνδεση των αγωνιζόμενων διεθνώς και ο κοινός αγώνας ενάντια στην κοινή επίθεση που δεχόμαστε. Σε κάθε ανοιχτό μέτωπο του κοινωνικού και ταξικού αγώνα, όπου εκδηλώνεται η επιθετικότητα του κράτους και του κεφαλαίου, επιχειρώντας την ριζοσπαστικοποίηση των αγώνων μέσα από την σύνδεσή τους με το καθολικό κοινωνικό όραμα της κοινωνικής και ταξικής χειραφέτησης, προτάσσοντας τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο που έχουν οι καταπιεσμένοι, την οργάνωση του αγώνα για την κοινωνική επανάσταση, την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΜΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

*  για επικοινωνία anpolorg@gmail.com

Απρίλης 2018

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων