Ενημέρωση από τις κινητοποιήσεις της Ομάδας Ενάντια στην Πατριαρχία-Α.Π.Ο. σε Αθήνα, Πάτρα & Θεσ/κη για την 25η Νοέμβρη

0
2092

Ως ομάδα ενάντια στην πατριαρχία, συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη με αφορμή την “ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών”. Η καθεστωτική καθιέρωση ημερών, σαν την 25η Νοέμβρη, αποτελεί για εμάς άλλη μια προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης. Οι ίδιοι θεσμοί και οι μηχανισμοί τους, που καλλιεργούν, επιβάλουν και συντηρούν την έμφυλη βία, παρουσιάζονται σήμερα, ως οι υπέρμαχοι της εξάλειψής της. Είναι οι ίδιοι μηχανισμοί, που αθωώνουν βιαστές, που καταδικάζουν τις γυναίκες που αντιστέκονται στο βιαστή τους, που διαπομπεύουν και κρατούν έγκλειστες οροθετικές γυναίκες, που απολύουν εγκύους, που διαμορφώνουν ένα ειδικό καθεστώς εκμετάλλευσης των γυναικών στους χώρους δουλειάς, που καταστέλλουν και επιτίθενται με αγριότητα στις αγωνιζόμενες γυναίκες, οι οποίες ορθώνουν ανάστημα απέναντι στην αδικία και στην εκμετάλλευση, που στοιβάζουν και κρατούν έγκλειστες χιλιάδες μετανάστριες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε άθλιες συνθήκες, που εδραιώνουν ένα διεθνές σκλαβοπάζαρο καταναγκαστικής πορνείας γυναικών και παιδιών με τα κυκλώματα trafficking, που αθωώνουν όσους τα διευθύνουν -όπως στη περίπτωση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης «Χωριάτικο»-, που λιντσάρουν τον οροθετικό ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh και που τελικά το μόνο που κάνουν είναι να προωθούν τη βία του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο, αυτού δηλαδή που βρίσκεται στη βάση της κοινωνικής και ταξικής πυραμίδας.

Στις 24 Νοέμβρη στην Αθήνα, συμμετείχαμε στην πορεία κατά της έμφυλης βίας με πανό «Ενάντια σε κράτος και πατριαρχία – για τη Χειραφέτηση και την Αναρχία» και πορευτήκαμε από κοινού με το πανό των αναρχικών συντροφισσών ενάντια στην πατριαρχία «Η έμφυλη βία είναι καθεστώς όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός». Στη συγκέντρωση της Καπνικαρέας, δηλαδή πριν ξεκινήσει η πορεία, φωνάχτηκαν συνθήματα έξω από τον φούρνο «Αττικά» -θυγατρική του «Χωριάτικου»- ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Γιαννακόπουλου, υπεύθυνου για δουλεμπόριο γυναικών: «Αττικά – Χωριάτικο δεν είναι αρτοποιεία, κρύβουνε το trafficking, τη σύγχρονη δουλεία». Στην πορεία φωνάζονταν συνθήματα όπως: «Η έμφυλη βία της αστυνομίας δείχνει τον “φεμινισμό” της κυριαρχίας», «Από το Μεξικό μέχρι την Τουρκία αγώνες γυναικών για την ελευθερία», «Η ελευθερία δεν δίνεται με νόμους, με αγώνες απ’ τα κάτω κερδίζεται στους δρόμους», «Πρόσφυγες εργάτριες της γης οι κολασμένες, το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένες», «Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, κράτος και αφεντικά κάναν δολοφονία». Το αναρχικό μπλοκ κατέληξε στην πλατεία Εξαρχείων, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορείας.

Στην Πάτρα, το πρωί της 25ης Νοέμβρη, συμμετείχαμε στη συγκέντρωση που είχε καλεστεί από την πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία. Με πανό της πρωτοβουλίας που έγραφε: “Η έμφυλη βία είναι καθεστώς, όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός”, μοιράστηκαν κείμενα της πρωτοβουλίας και της Ομάδας ενάντια στην Πατριαρχία της Α.Π.Ο. και πετάχτηκαν τρικάκια. Η συγκέντρωση πλαισιώθηκε από περίπου 30 άτομα, ενώ υπήρχε τραπεζάκι με έντυπο υλικό και των δύο υποκειμένων σχετικά με το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης.

Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της 25ης Νοέμβρης στηρίξαμε τη μικροφωνική συγκέντρωση που είχε καλεστεί από την «πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία». Με πανό της ομάδας ενάντια στην πατριαρχία που έγραφε « Η ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ | ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ» και της πρωτοβουλίας γυναικών που έλεγε «Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ» μοιράσαμε κείμενα της πρωτοβουλίας και της ομάδας της Α.Π.Ο. . Η συγκέντρωση πλαισιώθηκε από 20-25 άτομα, κατά τη διάρκειά της οποίας φωνάχτηκαν συνθήματα για τη γυναικεία χειραφέτηση και κατά της έμφυλης βίας και πετάχτηκαν τρικάκια, ενώ υπήρχε έντυπο υλικό της ομάδας ενάντια στην πατριαρχία και της πρωτοβουλίας γυναικών.

Χαιρετίζουμε τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν συντρόφισσες σε διάφορες εκδηλώσεις που οργάνωναν θεσμικοί φορείς σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη,  καταδεικνύοντας με τον λόγο και την κίνησή τους την υποκρισία να μιλούν για την εξάλειψη της έμφυλης βίας οι ίδιοι οι θεσμοί που αποτελούν μέρος του εξουσιαστικού συστήματος που την γεννά και την αναπαράγει, και αναδεικνύοντας τη θέση πως η μόνη ρεαλιστική λύση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι ο συνολικός αγώνας για την εξάλειψη του ίδιου του κόσμου της πατριαρχίας, του κράτους και του καπιταλισμού:

  • την παρέμβαση των αναρχικών συντροφισσών ενάντια την πατριαρχία στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, όπου με πανό, συνθήματα και τρικάκια διέκοψαν την ομιλία κατά την έναρξη εκδήλωσης-συναυλίας που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του υπουργείου εσωτερικών
  • την παρέμβαση της πρωτοβουλίας γυναικών ενάντια στην πατριαρχία στην Πάτρα με πανό, συνθήματα και τρικάκια στο ξενοδοχείο “Patras Palace”, όπου διεξαγόταν διημερίδα οργανωμένη από την Ένωση Γυναικών Ελλάδος και τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εκεί οι συντρόφισσες διέκοψαν την ομιλία «Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών», που διεξήγαγε το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου εσωτερικών
  • την παρέμβαση της πρωτοβουλίας γυναικών ενάντια στην πατριαρχία στη Θεσσαλονίκη, που διέκοψε ομιλίες σε σεμινάριο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που διοργάνωνε η Μ.Κ.Ο. «Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο» και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και που ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και μία αστυνόμος του τμήματος αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις συντρόφισσες και τους συντρόφους της αντιφασιστικής μοτοπορείας που χτυπήθηκε το 2012 από την αστυνομία, οι οποίοι θα σταθούν απέναντι στους μπάτσους βασανιστές τους στη δίκη που αναβλήθηκε για τις 18/2/2019

Ως αγωνιζόμενες, ως αναρχικές και ως γυναίκες δεν έχουμε παρά να σταθούμε αλληλέγγυες η μία στην άλλη και όλες μαζί να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη γη μαζί με όλους τους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου απέναντι στους καθημερινούς μας δυνάστες. Δεν έχουμε παρά να σταθούμε μαζί µε τα λόγια και τις δράσεις των αγωνιζόμενων γυναικών και να χαιρετίσουμε τους αγώνες τους σε όλη τη γη. Εμπνεόμενες από τις αιματηρές απεργίες των μεταναστριών στις ΗΠΑ του 19ου αι. ως τις Mujeres Libres της Ισπανικής Επανάστασης, από τις Ζαπατίστριες στην Τσιάπας ως τις αντάρτισσες στη Ροζάβα και από τις γυναίκες αγωνίστριες στην Τουρκία και στις ΗΠΑ, αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε το σάπιο κόσμο της πατριαρχίας, του κράτους και του καπιταλισμού και να οικοδομήσουμε στα συντρίμμια του αυτόν της κοινωνικής ισότητας, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, αυτόν της γυναικείας χειραφέτησης, της κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης, της αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμού.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Ομάδα ενάντια στην πατριαρχία- Α.Π.Ο. |Ο.Σ.