[Πάτρα] Παρέμβαση στα MyMarket ενάντια στην απόλυση εργαζομένου

0
941

Το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μάη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση έξω από τα Mymarket στην Ακτή Δυμαίων με αφορμή την απόλυση εργαζόμενου στην Πάτρα με μοναδική αιτιολόγηση την κατανάλωση (εντός του καταστήματος) ληγμένου προϊόντος (κρουασάν) που προοριζόταν για τον κάδο απορριμμάτων.

Τα My Market απολύουν εν μέσω πανδημίας. Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία η ταξική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Την κρίση να πληρώσουν τα αφεντικά.

Το κείμενο που μοιράστηκε στην παρέμβαση:

ΤΑ «MYMARKET» ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Τα «My Market» απέλυσαν εργαζόμενο στην Πάτρα με μοναδική αιτιολόγηση την κατανάλωση (εντός του καταστήματος) ληγμένου προϊόντος (κρουασάν) που προοριζόταν για τον κάδο απορριμμάτων

Ο εργαζόμενος απασχολείτο επί 3,5 χρόνια στο κατάστημα και το περιστατικό έλαβε χώρα την Παρασκευή 30 Απριλίου 2020, όπου κλήθηκε από τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή του υποκαταστήματος, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες με φωνές και κατηγορίες περί «κλοπής», να υπογράψει την παραίτησή του προκειμένου να μην έχει ποινικές κυρώσεις για την (εντός καταστήματος) ανάλωση ληγμένων προϊόντων.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι από τα εκατοντάδες παραδείγματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που συμβαίνουν εν μέσω πανδημίας –και όχι μόνο- σε μια σειρά από κλάδους. Τα αφεντικά θέλουν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά την κρίση. Εν μέσω πανδημίας οργανώνεται εκ νέου η άγρια λεηλασία της κοινωνικής βάσης και η ταξική επίθεση σε μια σειρά από κατακτήσεις, δικαιώματα και ανάγκες.

Η εν λόγω εταιρεία όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων κατέγραφε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στους τζίρους της και απασχολούσε μέρος του προσωπικού με υποδηλωμένη απασχόληση, εκμεταλλευόμενη τα πρόσφατα αντεργατικά νομοσχέδια και τα ωράρια «λάστιχο» στον κλάδο. Σήμερα ξεφορτώνεται εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση με ευτελή προσχήματα και εκβιαστικές μεθόδους.

Οι εργαζόμενοι στα supermarket και σε βασικούς τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, συνεχίζουν να εργάζονται υπό άκρως επικίνδυνες και εντατικές συνθήκες χωρίς επαρκή μέσα αυτοπροστασίας, χωρίς επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, χωρίς διαγνωστικά τεστ. Στην ίδια συνθήκη, χιλιάδες εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν από το σπίτι με τηλεργασία, χωρίς να παρέχεται η υλικοτεχνική υποδομή, με ασαφές ωράριο και υποχρεώσεις, ενώ είναι ήδη εδώ η δυνατότητα του εργοδότη για εκ περιτροπής ή μερική 15ημερη εργασία και για ακόμα πιο ευέλικτες μορφές που θα αποφέρουν μειώσεις σε παροχές και μισθολογικές αποδοχές.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα της θανατηφόρας εξέλιξης της πανδημίας του ιού COVID-19.Η μεγάλη κοινωνική και ταξική πλειοψηφία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ασθένειας και χιλιάδες άνθρωποι της τάξης μας πεθαίνουν μαζικά σε όλο τον κόσμο, έχοντας αποστερηθεί των απαραίτητων μέσων για την προστασία τους.

To κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας, που ήδη καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο από την πείνα, τις ασθένειες και τις πολεμικές επιχειρήσεις, δίνει μάχη όχι ενάντια στην εξελισσόμενη πανδημία, αλλά για να διατηρήσουν αλώβητα τα προνόμια τους, τη θέση εξουσίας τους οι πολιτικά και οικονομικά ισχυροί. Με αφορμή την εξελισσόμενη πανδημία, ένας νέος γύρος επίθεσης στους εργαζόμενους και την κοινωνία προετοιμάζεται. Αυτά που σήμερα παρουσιάζονται ως «παροχές αλληλεγγύης» προς την κοινωνική βάση, αύριο θα κληθούμε να τα πληρώσουμε πολλαπλάσια με τεράστιο κόστος στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που θα βγαίνουν ήδη πληγωμένοι από την άνιση μάχη των ημερών μας.

Απέναντι στη γενικευμένη τρομοκρατία και καταστολή, στις συνθήκες σκλαβιάς και εξαθλίωσης που επιβάλλουν το κράτος και τα αφεντικά στους χώρους δουλειάς, υπάρχει κι άλλος δρόμος. Ο δρόμος της οργάνωσης των εργαζομένων, της αντίστασης, της διεκδίκησης και του κοινωνικού-ταξικού αγώνα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, γνωρίζοντας τις πραγματικές μας ανάγκες, πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε, συλλογικά, αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, στα σχολεία και τις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στους δρόμους. Με ταξικά σωματεία και πρωτοβουλίες εργαζομένων να διαμορφώσουμε τον μαχητικό συνδικαλισμό της βάσης και να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει, μακριά από τις συνδικαλιστικές ελίτ οι οποίες έχουν συμπληρωματικό ρόλο ως προς την εργοδοσία.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ …Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Κανένας απολυμένος, κανένας άστεγος, κανένας πεινασμένος, κανένας αβοήθητος κι εγκαταλελειμμένος μόνος στην πανδημία

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΗ

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»/ΑΠΟ & συντρόφισσες -οι

Πάτρα, Μάης 2020

https://ipposd.wordpress.com/