ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 21 ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑΣ

0
1986

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018,
ΕΦΕΤΕΙΟ (οδός Δέγλερη), 9πμ

Στις 30 Σεπτέμβρη του 2012 πραγματοποιείται σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας αντιφασιστική μοτοπορεία η οποία χτυπιέται από τις κατασταλτικές δυνάμεις. Δεκαπέντε αντιφασίστες και αντιφασίστριες συλλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή και βασανίζονται κατόπιν μέσα στη ΓΑΔΑ. Έξι ακόμα αντιφασίστες θα κατηγορηθούν αργότερα στο πλαίσιο της ίδιας δίωξης. Έξι χρόνια μετά οι 21 αγωνιστές δικάζονται σε πρώτο βαθμό στις 12 Νοέμβρη αντιμέτωποι με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Μερικές μέρες αργότερα, στις 29 Νοέμβρη, αναμένεται να ξεκινήσει και η δίκη των βασανιστών της ομάδας ΔΕΛΤΑ ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν εναντίον τους σύντροφοι και συντρόφισσες.

Η μοτοπορεία αυτή αποτέλεσε μέρος μίας μεγάλης σειράς αντιφασιστικών κινητοποιήσεων οι οποίες στο πλαίσιο του ευρύτερου αντιφασιστικού και αναρχικού αγώνα επιχείρησαν και πέτυχαν να ανακόψουν την εξάπλωση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής, να αναδείξουν κοινωνικά την κρατική συμβολή στην συγκρότηση του σύγχρονου φασιστικού παρακράτους και να αφυπνίσουν συνειδήσεις για την αναγκαιότητα της πολιτικής και κοινωνικής αυτοάμυνας απέναντι στους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς.

Ειδικότερα, η μοτοπορεία της 30ης Σεπτέμβρη με μαζική συμμετοχή κινήθηκε στην περιοχή της πλατείας Αμερικής όπου τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε φασιστικό πογκρόμ κατά μεταναστών από μερικές δεκάδες νεοναζί με την κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ. Μερικοί από αυτούς κινούνται κατά της μοτοπορείας, αποκρούονται και ακολουθεί γενικευμένη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής με γκλομπ, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στη ΓΑΔΑ όπου βασανίζονται για ώρες, με τον τότε υπουργό Δημ. Τάξεως Ν. Δένδια να στηρίζει δημόσια τόσο τη διάλυση της πορείας όσο και τους βασανισμούς που ακολούθησαν.

Η επίθεση της ομάδας ΔΕΛΤΑ για τη διάλυση της μηχανοκίνητης διαδήλωσης και οι βασανισμοί στη ΓΑΔΑ είχαν παραδειγματικό χαρακτήρα. Είχαν ως σκοπό να κάμψουν την αντίσταση τόσο απέναντι στους φασίστες όσο απέναντι και στους κρατικούς τους πάτρωνες. Η προώθηση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού από το κράτος και το κεφάλαιο, η επίθεση στους κοινωνικά και ταξικά αδύναμους με σκοπό την πλήρη υποταγή τους και το ξερίζωμα των αντιστάσεων αποτελεί το γενικό πλαίσιο που κινητοποιεί τους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς οι οποίοι πίσω από τα δημοκρατικά προσωπεία δεν κρύβουν παρά τη βαρβαρότητα.

Τη βαρβαρότητα ενός καθεστώτος που σκορπά την εξαθλίωση και τον πόλεμο για να διαχειριστεί κατόπιν τα αποτελέσματά τους με στρατόπεδα συγκέντρωσης και την εγκαθίδρυση του Καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης. Που αξιοποιεί τις φασιστικές συμμορίες για να χτυπήσει όσους αγωνίζονται και να εκφοβίσει όσους έχουν κάθε λόγο να αντισταθούν. Που διατηρεί ανεξάρτητα από τους πολιτικούς διαχειριστές του την ίδια κατεύθυνση: Τη δημιουργία μιας κοινωνίας-κάτεργο.

Στη σημερινή συγκυρία βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με την επιχειρούμενη ανάδυση του εθνικισμού- που πριμοδοτείται με κάθε τρόπο από τα ΜΜΕ- με αφορμή το “Μακεδονικό”. Μέσα από αυτή τη συνθήκη φασιστικές-παρακρατικές ομάδες επιχειρούν να επανεμφανιστούν δυναμικά στον δημόσιο χώρο, πάντοτε προστατευόμενες και συνεπικουρούμενες από την αστυνομία, και να διαχύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στον δημόσιο λόγο ώστε να κάνουν αυτό που πάντοτε έκαναν: να επιτίθενται στους αγωνιζόμενους και τους χώρους αγώνα και να τρομοκρατούν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Ο εμπρησμός της κατάληψης Libertatia κατά τη διάρκεια “μακεδονικού συλλαλητηρίου”, η επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο “Σχολείο”, οι επανειλημμένες επιθέσεις στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, η επίθεση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ στην Αθήνα, ο εμπρησμός της κατάληψης παλιού νεκροτομείο στην Αλεξανδρούπολη και οι αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις στους δρόμους μάς κάνουν φανερό πως ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, η δημιουργία αναχωμάτων αλλά και η οργάνωση της αντίστασης σε κάθε κοινωνικό χώρο είναι αναγκαία κι απαραίτητη.

Απέναντι σε αυτό το καθεστώς οι καταπιεσμένοι και οι εκμεταλλευόμενοι έχουν ως μόνο δρόμο αυτόν της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης. Της κοινωνικής αυτοάμυνας και της δημιουργίας δομών ταξικής αλληλοβοήθειας. Της ανατροπής της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας για την οικοδόμηση της ελευθεριακής και αταξικής κοινωνίας της Αναρχίας και του Κομμουνισμού. Σε αυτό το δρόμο κανείς δεν είναι μόνος του…

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ- ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – ΤΑΞΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ

Αναρχική συλλογικότητα «Κύκλος της Φωτιάς» –
μέλος της ΑΠΟ (Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία συλλογικοτήτων)