Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη

0
920

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

 

Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο η καταστροφή και η λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες/κοινότητες αλλά και για όλον τον πλανήτη συνολικά, αποτελεί ένα μόνο τμήμα της άγριας επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου ενάντια στη φύση αλλά και στο σύνολο του πληθυσμού. Πλέον, βρισκόμαστε στα όρια της διακινδύνευσης της επιβίωσης όλων των έμβιων όντων, μιας και μιλάμε για κλιματικές αλλαγές δίχως περιθώρια διόρθωσης και για μία παγκόσμια περιβαλλοντική και οικολογική κρίση. Οι αποψιλώσεις των δασών, η μόλυνση των θαλασσών, το λιώσιμο των πολικών πάγων, οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η συρρίκνωση της βιοποικιλότητας και η εξαφάνιση πλήθους ζωικών ειδών, είναι μερικά μόνο μέρη της συνολικής οριακής περιβαλλοντικής κρίσης που δημιουργεί η κρατική- καπιταλιστική επιθετικότητα.

Όσον αφορά τον ελλαδικό χώρο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια διαδικασία αναδιάρθρωσης η οποία ουσιαστικά στοχεύει στην εκποίηση του φυσικού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο και αποτελεί κομμάτι του αφηγήματος περί «ξεπεράσματος της κρίσης» και περί «οικονομικής ανάπτυξης» και προβάλλεται ως υπόθεση εθνικού συμφέροντος, ώστε να κάμψει εκ των προτέρων τις αντιστάσεις των τοπικών – και όχι μόνο – κοινωνιών. Η ολοένα και μεγαλύτερη ενεργειακή ανάγκη οδηγεί σε λύσεις που έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε πολλά απάτητα μέρη της επικράτειας με συνέπεια την καταστροφή του οικοσυστήματος, τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών στον Βόλο  που για την παραγωγή ενέργειας μετατρέπουν την ατμόσφαιρα σε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, η προσπάθεια διακοπής νερού από την πηγή των Σταγιατών με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, το φράγμα στον Αχελώο που θα πνίξει τα γύρω χωριά για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου είναι μερικά παραδείγματα που δείχνουν πως η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κόσμος της εξουσίας, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόσχημα για τον κατακερματισμό της φύσης και κατά συνέπεια της ζωής μας.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για συζήτηση και τελικά ψήφιση του τις μέρες  που η κοινωνία βίωνε μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, εν μέσω της πανδημίας της COVID-19, ένα νομοσχέδιο με πυλώνες την «πράσινη ανάπτυξη» και την κερδοφορία σε βάρος του φυσικού κόσμου.

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την παράταση των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τα 10 στα 15 χρόνια, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισης και να περιοριστεί οποιοδήποτε μπλοκάρισμα των έργων μέσα από τις περιβαλλοντικές μελέτες. Επιτρέπει, επίσης, την απελευθέρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε «Περιοχές Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών» καθώς επίσης και την απελευθέρωση της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας μέσα σε ζώνες Natura 2000, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους. Όσον αφορά την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο στις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων σε διάφορα απάτητα βουνά της επικράτειας,  στη συνέχιση των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Ήπειρο, όπως και στην πλήρη νομιμοποίηση της συνέχειας των εξορύξεων στις Σκουριές.

Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να σώσει τον καπιταλισμό και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο από τον πρώτο καιρό μετά τη λήξη της καραντίνας. Αγωνιστές διώκονται για την δράση τους ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Άγραφα, το Σάββατο στις 14 Ιουνίου η πορεία ενάντια στην καύση των σκουπιδιών στον Βόλο χτυπιέται λυσσαλέα από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ και η συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα που μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες χτυπιέται επίσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματίες. Το κράτος, λοιπόν, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν θα αφήσει κανέναν να μπει εμπόδιο στα σχέδια του για ακόμα περισσότερο κέρδος και δυστυχία.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν ήδη βρει αντίσταση από τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών που δεν θέλουν να δουν τον τόπο τους να καταστρέφεται για χάρη μιας «ανάπτυξης» που χτίζεται όχι μόνο σε βάρος της φύσης αλλά και των εργαζομένων, των κοινωνιών και όλου του πλανήτη συνολικά.

Εμείς, ως αναρχικοί στεκόμαστε ενάντια στην κρατική – καπιταλιστική επέμβαση στον φυσικό κόσμο, που αποσκοπεί στην κερδοσκοπική εκμετάλλευσή του, λεηλατώντας και καταστρέφοντάς τον. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των ντόπιων κοινοτήτων, αντιλαμβανόμενοι ότι ο αγώνας ενάντια στην λεηλασία της φύσης είναι ένας αγώνας ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και σε όλους όσoι προσπαθούν να υποτιμήσουν τις ζωές μας. Δεν μας τρομάζουν και δεν μας σταματάνε. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο που δεν θα υπάρχει καμία μορφή εκμετάλλευσης ούτε του φυσικού περιβάλλοντος, ούτε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εμείς είμαστε οι δυνάμεις της δημιουργίας και θα μας βρουν απέναντι στα σχέδια τους για περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερο κέρδος που θα έχει σαν αποτέλεσμα την φτώχεια, την εξαθλίωση και την καταστροφή.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ 14/6

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6 12:00 ΚΑΜΑΡΑ

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό Μαύρο και Κόκκινο

________________________________________

 
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6 12:00 ΚΑΜΑΡΑ
 

 

 Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια όλο και αυξανόμενη επίθεση του κεφαλαίου στο περιβάλλον. Η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η καύση απορριμάτων και συνολικά η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ενέργειες που προωθούνται μέσω μεγάλων επενδητικών σχεδίων με  πρόφαση την ”ανάπτυξη”. Το κράτος, μέσω της τωρινής διαχείρισης της κυβέρνησης της ΝΔ, επιτίθεται για ακόμη μια φορά στα παρθένα οικοσυστήματα με το καινούριο νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού της ελληνικής νομοθεσίας» σύμφωνα με τις «ευρωπαϊκές οδηγίες». Στις 4 Μαΐου λοιπόν κατατέθηκε στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και σε διάστημα μόλις 2 ημερών υπερψηφίστηκε. Ενώ το σύστημα υγείας κατέρρεε, η κυβέρνηση αποφάσισε να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα και να φανεί «υπεύθυνη». Ο ύπουλος τρόπος και χρόνος που το κράτος και το επωφελούμενο εξ αυτού κεφάλαιο προσπαθούν να επιβάλουν ένα ακόμη πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία είναι ενδεικτικός της καταστρεπτικότητας των νέων αυτών μέτρων: από τη μια διαθέτουν το ήμισυ του πολυνομοσχεδίου προς δημόσια διαβούλευση -καταστρατηγώντας ακόμη και τα ίδια τους τα αστικο-δημοκρατικά προσχήματα- και από την άλλη δράττουν την ευκαιρία που τους δίνεται από την πανδημία για να την βγάλουν καθαρή αφού το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε από την κυβέρνηση εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ο βασικότερος στόχος του πολυνομοσχεδίου είναι να επικαιροποιήσει τον νόμο με την από καιρό ισχύουσα πραγματικότητα: δίνεται δηλαδή και επίσημα πια το πράσινο φως για την επέμβαση των πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και των (λεγόμενων) Α.Π.Ε. σε προστατευόμενες περιοχές (περιοχές Natura 2000) -γεγονός ειρωνικό στη βάση του αφού οι Α.Π.Ε. υποτίθεται ότι έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τη χρήση υδρογονανθράκων- ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ολοκληρωτική καταστροφή των οικοσυστημάτων αυτών στο όνομα του κοντόφθαλμου -και επικίνδυνου για την ανθρωπότητα- κέρδους ενός μικρού αριθμού… ιδιωτών! Διευρύνει δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο για τη λεηλασία και την καταστροφή της φύσης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Ενδεικτικό της απερισκεψίας των ανθρώπων αυτών που με τόσο ζήλο προσπαθούν να καταστρέψουν περαιτέρω την γη, το νερό και τον αέρα -με νομοσχέδια εν καιρώ πανδημίας- είναι οι όλο και αυξανόμενες επιστημονικές φωνές που μιλούν για τον ρόλο που παίζει η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η επέμβαση σε αυτό και η μετέπειτα αλόγιστη επέκταση των ανθρώπων στα κατεστραμμένα αυτά τοπία και η επαφή τους με την πληγείσα άγρια ζωή στην μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών, όπως αυτή του ιού SARS-CoV 2. Μέσα από τις καταστροφικές διατάξεις το νομοσχέδιο απλοποιεί τη διαδικασία διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ παραχωρεί τον ελέγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και καταργεί τους αυτοτελείς φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μεταφέροντας την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων σε έναν κεντρικό φορέα. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρεί σχεδόν ολοκληρωτικά τον λόγο από την τοπική κοινότητα.
 
Απέναντι στην καταστροφική αυτή πολιτική έχουν δημιουργηθεί πολλές αντιστάσεις κατά τόπους, οι οποίες συμβάλλουν σε έναν συνολικό αγώνα, απέναντι στις οποίες το κράτος κάνει ξεκάθαρη τη θέση του με επιθέσεις, απειλές καθώς και διώξεις ανθρώπων που αγωνίζονται. Την Τρίτη 2 Ιουνίου παραδόθηκε από την εισαγγελία πλημμελειοδικών Καρδίτσας κλήση σε 4 αγωνιστές για δίκη στις 10 Ιουλίου στην Καρδίτσα που αφορά τη μαζική συγκέντρωση και τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στο Δημαρχείο Καρδίτσας τον Αύγουστο, όταν και μπλοκαρίστηκε από πλήθος κόσμου η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε την δημοπρασία δασικών τεμαχίων στους επενδυτές. Στις 20 Μάη 2020 στην Τήνο, στάλθηκαν ΜΑΤ για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους του νησιού που αγωνίζονται εδώ και καιρό ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα χωριά τους αντίστοιχα στους Σταγιάτες Βόλου ο Δήμαρχος Α.Μπέος επιτίθεται με μηνύσεις σε βάρος των κατοίκων των Σταγιατών που αγωνίζονται να σώσουν τις πηγές του χωριού τους. Τέλος το Σάββατο 13/6 η πορεία στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών δέχτηκε αναίτια επίθεση από τους μπάτσους μπροστά στην πύλη της ΑΓΕΤ. Η αστυνομία επιτέθηκε σε μια πορεία με οικογένειες, παιδιά, άτομα ΑΜΕΑ που υπερασπίζονται τη ζωή και την υγεία τους απέναντι στα συμφέροντα των αφεντικών.
 
 Όσο λοιπόν η διαχείριση παραγωγής ενέργειας θα βρίσκεται στα χέρια των κρατών και όχι των κοινωνιών, στα χέρια των ιδιωτών του κεφαλαίου που απομυζούν παρασιτικά ολόκληρο τον πλανήτη -είτε τις έμβιες, είτε τις άβιες υπάρξεις του- οχυρωμένοι μέσα στις επαύλεις τους, με μόνο γνώμονά τους την προσωπική ματαιοδοξία τους, τόσο θα καταστρέφεται -ανεπανόρθωτα πολλές φορές- το φυσικό περιβάλλον, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι ο άνθρωπος… Εμείς από τη μεριά μας στηρίζουµε τις τοπικές πρωτοβουλίες αντίστασης οι οποίες είναι αυτές οι ίδιες που θα δώσουν ζωή στον αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης και αγωνιζόμαστε  μαζί τους ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των φυσικών πόρων, ενάντια στην καταστροφή και τη λεηλασία της φύσης και σε κάθε περιβαλλοντικό έγκλημα.
ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ 14/6
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6 12:00 ΚΑΜΑΡΑ
Libertatia, συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό