Κοινή αντιφασιστική ανακοίνωση για τις πορείες σε Καλαμαρία και Μενεμένη 7/4/2019

0
1565

Κοινή αντιφασιστική ανακοίνωση για τις πορείες σε Καλαμαρία και Μενεμένη 7/4/2019

Μόλις ενημερωθήκαμε πως η φασιστική γκρούπα «Ιερός Λόχος» θέλησε να οργανώσει δημόσιο εθνικιστικό party «makedonian pride» στο στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς, κινηθήκαμε ώστε να χαλάσουμε τη φιέστα των δολοφόνων ναζί.Δεν υπήρχε, και ούτε θα υπάρξει περίπτωση να αφήσουμε αναπάντητη οποιαδήποτε προσπάθεια από τα ιστορικά καθιζήματα να κερδίσουν χώρο και λόγο στη σφαίρα της δημόσιας ζωής.

Ήδη 2 εβδομάδες πριν την ανακοινωμένη ημέρα του party προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις, μαζικές αφισοκολλήσεις και λοιπές προπαγανδιστικές κινήσειςστην περιοχή της Καλαμαριάς, ώστε να σπάσουμε το κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τα παρακρατικά σκουλήκια.Στις 7/4 την ημέρα διεξαγωγής του εθνικιστικού party καλέστηκε δημοσιά αντιφασιστική αντισυγκέντωση.

Ο ιερός λόχος είχε ήδη αλλάξει την ώρα διεξαγωγής στις 30 Απριλίου από 14:00 το μεσημέρι στις 17:00, (λίγες ώρες μετά την δημοσίευση του πρώτου καλέσματος γιααντιφασιστική συγκέντρωση) ενώ λίγες μέρες πριν την εκδήλωση άλλαξαν και την ώρα διεξαγωγής.Στην αντιφασιστική συγκέντρωση ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τους 1.200. Πορευτήκαμε στις γειτονιές της Καλαμαριάς σε μια πορεία μεγάληςδιάρκειας υπερασπιζόμενοι τη μνήμη της περιοχής ενάντια στον φασιστικό εσμό. Συγκροτήσαμε κοινό αναρχικό μπλοκ με τις ομάδες Μαύρο & Κόκκινο,Libertatia, ΑΜΟ Αταξία, ΑΦΣ Quieta Movere, Pueblo. Διακριτό ήταν το μπλοκ από την Φάμπρικα Υφανέτ, την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, του Αντιφασιστικού Συντονισμού καθώς και αριστερών οργανώσεων.Διαδηλώσαμε σε πολλούς δρόμους της Καλαμαριάς, επιστρέφοντας από την παραλιακή στην πλατεία όπου αρχικά βρεθήκαμε. Τα συνθήματα διέκοπταν ταχειροκροτήματα των ανθρώπων της γειτονιάς που έβλεπαν την πορεία, μερικοί από τους οποίους συνοδοιπόρησαν μαζί μας αυθόρμητα.

Η σιωπή των φασιστών που ήταν ανύπαρκτοι ήταν εξίσου εκκωφαντική με τα αντικρατικά,αναρχικά συνθήματά μας.Ο ιερός λόχος με μια ακόμα ανακοίνωση, 3 ώρες πριν την έναρξη του φασιστοπανηγυριού του, μετέφερε την εκδήλωση στη Μενεμένη. Καθώς το εθνικιστικό party μετακόμισε στη Μενεμένη, οι ομάδες αποφασίσαμε απόκοινού να ορίσουμε νέο ραντεβού ώστε να πλησιάσουμε και να διακόψουμε τη ναζιστική τραγωδία που προσπάθησαν να χτίσουν.

Ανανεώσαμε την παρουσίαμας στην πλατεία Επταλόφου, στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Από εκεί, πάνω από 250 σύντροφοι πορευτήκαμε μαχητικά και επίμονα, επιχειρώντας ναπροσεγγίσουμε το πάρκο στο οποίο στήσανε κακήν-κακώς τα συμπράγκαλά τους. Η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης κινητοποίησε αρκετές από τιςδυνάμεις της για να προστατέψει, κατά την προσφιλή κρατική τακτική τα χαϊδεμένα παιδιά του συστήματος, τους φασίστες. Η πορεία επέστρεψε στο αρχικό σημείο συνάντησης, όπου και στάθηκε για κάποια ώρα, μέχρι νακατηφορίσει προς το κέντρο, μέσα από κεντρικούς δρόμους – αρτηρίες της πόλης, διαγράφοντας συνολικά από την αρχή της μέρας πολλά χιλιόμετρα μεαντιφασιστικά, αντικρατικά και αναρχικά συνθήματα δίνοντας για άλλη μια φορά το στίγμα μας στην πόλη.

Ποτέ όσο ζούμε δε θα επιτρέψουμε στους φασίστες να υπάρχουν στο δημόσιο χώρο. Πάντα θα τους κατατροπώνουμε μέσα από κοινωνικούς αγώνες ενάντιαστο κράτος και το κεφάλαιο με καύσιμο την πίστη στον αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια. Πίστη και πράξη για την αναρχία, τον ελευθεριακό κομμουνισμό και την κοινωνική επανάσταση.

συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό Μαύρο & Κόκκινο / μέλος ΑΠΟ – ΟΣ

συλλογικότητα για τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό Libertatia / μέλος ΑΠΟ – ΟΣ

αναρχική φοιτητική συνέλευση Quieta Movere

αναρχική μαθητική ομάδα Αταξία