[Πάτρα] Ενάντια στην επικείμενη επιχείρηση-σκούπα σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών σε Αβέξ και Λαδόπουλο

0
2170

Ενάντια στην επικείμενη επιχείρηση-σκούπα σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών σε Αβέξ και Λαδόπουλο


Τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των πολεμικών σταυροφοριών και της έντασης της λεηλασίας της καπιταλιστικής περιφέρειας είναι η αποσάθρωση κάθε έννοιας κοινωνικής ζωής και ύπαρξης στη Μέση Ανατολή όπου ο πόλεμος έχει σαρώσει τους τοπικούς πληθυσμούς. Αυτά ακριβώς τα αποτελέσματα έχουν ως συνέπεια εκατομμύρια ξεριζωμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι να επιχειρούν με κάθε τρόπο τη φυγή και την είσοδο στην Ευρώπη.

Το ελληνικό κράτος, ως νοτιοανατολικό άκρο-σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργεί ως ένα είδος στρόφιγγας μέσω της οποίας τα ευρωπαϊκά κράτη ρυθμίζουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σύμφωνα με τις ανάγκες των αφεντικών, αλλά και με γνώμονα ευρύτερες πολιτικές σκοπιμότητες. Ανάλογα με τους πολιτικούς και οικονομικούς συσχετισμούς, είτε χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως φθηνό και εύκολα αναλώσιμο εργατικό δυναμικό όταν τους χρειάζονται είτε τους εγκλωβίζουν στο εσωτερικό του κράτους εισόδου -του ελληνικού στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων- στο οποίο δημιουργείται μια αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατασταλτική μανία του κράτους και υφίστανται το ρατσιστικό μένος των φασιστικών και παρακρατικών συμμοριών. Αρκετοί από αυτούς στοιβάζονται για μήνες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν διαπράξει κανένα συγκεκριμένο αδίκημα, παρά μόνο επειδή δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια διαμονής στη χώρα.

Το λιμάνι της Πάτρας, ως  πύλη εξόδου προς τον “καπιταλιστικό παράδεισο” της Δύσης, αποτελεί εδώ και δεκαετίες διαρκές σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Εδώ και αρκετό καιρό, ανάμεσα στα μισογκρεμισμένα ντουβάρια και τα σκουριασμένα μηχανήματα των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων της νότιας παραλιακής ζώνης (Αβέξ, λαδόπουλος, Πειραϊκή-Πατραϊκή), απέναντι από το νέο λιμάνι, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν με όσα μέσα διαθέτουν να οργανώσουν την καθημερινότητα τους και παράλληλα να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να περάσουν σε κάποιο καράβι που κατευθύνεται προς την καπιταλιστική Δύση.

Μέσα σ’ αυτήν την καθημερινότητα, οι μετανάστες έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολεμική συνθήκη που καλλιεργείται έντεχνα από ένα μέτωπο τοπικών και κεντρικών φορέων που έχουν βαλθεί να τους εξοντώσουν. Η αστυνομία, τα μέσα ενημέρωσης, το Λιμενικό Σώμα και ο Οργανισμός Λιμένος, έχοντας τις δικές τους βλέψεις για την αξιοποίηση της περιοχής απέναντι από το νέο λιμάνι και μη βλέποντας σε καμιά περίπτωση με καλό μάτι την παρουσία των μεταναστών εκεί, έχουν ξεκινήσει μια ολοένα και εντεινόμενη στρατηγική εκδίωξης τους. Τα καθημερινά κυνηγητά, οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια, οι ταπεινώσεις και οι εξευτελισμοί, οι επιχειρήσεις “σκούπα”, εκτεταμένες ή μη, είναι η πραγματικότητα των μεταναστών που ζουν στην περιοχή. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό με μαχαίρι 14χρονου μετανάστη από λιμενόμπατσους στις αρχές Μάρτη.

Παράλληλα, η σημερινή πολιτική διαχείριση, αφού πάτησε πάνω στο φθηνό εμπόριο ελπίδας για να συνεχίσει να επιβάλλει τις πολιτικές λεηλασίας της κοινωνικής βάσης, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κινήθηκε  ακριβώς στην ίδια αντιμεταναστευτική άσκηση πολιτικής σε συνεργασία πάντα με τους διεθνείς μηχανισμούς (ΝΑΤΟ, frontex, ΕΕ). Αφού διέσπειρε παντού στην ελλαδική επικράτεια στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, συνεχίζει να τους στοιβάζει εκεί, επιχειρώντας μάλιστα να αντιστρέψει την πραγματικότητα, προπαγανδίζοντας την καταλληλότητα των συνθηκών διαβίωσης σε μέρη όπου υφίστανται τον εγκλεισμό, την καταστολή, τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας τους.

                Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, και πλήρως εναρμονισμένη με το αντιμεταναστευτικό κλίμα που σταδιακά καλλιεργούν ξανά στην πόλη οι τοπικοί φορείς, τα μέσα ενημέρωσης, τα οικονομικα συμφέροντα του ΟΛΠΑ Α.Ε. και οι φασιστικές συμμορίες, μια σειρά από “επιτροπές κατοίκων” των νότιων διαμερισμάτων καλούν σε δημόσια συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία μεταναστών στην νότια παραλιακή ζώνη. Μια συγκέντρωση που έχει ξεκάθαρα ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα. Στρώνουν έτσι το έδαφος για την εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα της -ήδη ανακοινωμένης από την κεντρική κυβέρνηση- επιχείρησης – “σκούπα” σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, προμοτάροντας επιπλέον τη δράση των φασιστικών συμμοριών και των κατασταλτικών μηχανισμών.

Από την πλευρά μας, ως αναρχικοί, στεκόμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση των ανθρώπων και στην απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησής τους. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος το δικαίωμα επιβολής κάθε είδους διαχωριστικών ορίων και επίπλαστων διαχωρισμών μεταξύ των ανθρώπων στη βάση του φύλου, της φυλής, της καταγωγής, της θρησκείας κ.ο.κ. Η απάντησή μας στο κράτος και τα αφεντικά πρέπει να είναι η συλλογικοποίηση των αντιστάσεων μας, η συνειδητοποίηση της κοινής μας θέσης -ντόπιων και μεταναστών- η αλληλοβοήθεια και ο αλληλοσεβασμός, χωρίς πλαστούς διαχωρισμούς (έθνος-φυλή, νόμιμος-παράνομος).

Θα σταθούμε μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να κινηθεί εναντίον τους και να ξεράσει το ρατσιστικό του δηλητήριο. Απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να στήσει εθνικιστικά πογκρόμ με αφορμή τον εγκλωβισμό των μεταναστών στην περιοχή. Μαζί με τους μετανάστες θα αγωνιστούμε για ζωή με αξιοπρέπεια και δε θα αφήσουμε σπιθαμή γης σε κάθε εχθρό της ελευθερίας. Η καθημερινότητα των μεταναστών και των προσφύγων θα συνεχιστεί ανεμπόδιστα σε ΑΒΕΞ, Λαδόπουλο και όπου αλλού επιθυμούν.

                Απέναντι στην προσπάθεια κατακερματισμού των καταπιεσμένων, να απαντήσουμε με ταξική αλληλεγγύη. Για τη δημιουργία ταξικών και κοινωνικών σχέσεων ντόπιων και μεταναστών και για την ανάπτυξη ενός συλλογικού αγώνα ενάντια στους καθημερινούς μας δυνάστες… ας τσακίσουμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τους μηχανισμούς που τον γεννάνε… για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας.

Ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό

Ενάντια στον πόλεμο, τα σύνορα και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συγκέντρωση τη Πέμπτη 29/3, 14:00, στο πρώην εργοστάσιο της Αβεξ (Ακτή Δυμαίων και Ανθείας)

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”-μέλος Α.Π.Ο.