Παρέμβαση της “πρωτοβουλίας γυναικών ενάντια στην πατριαρχία” στο ξενοδοχείο “PatrasPalace”,στη 2ημεριδα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος-Παράρτημα Πάτρας εν όψει της 25ης Νοέμβρη

0
1834

Σήμερα το πρωί (24 Νοέμβρη), ως πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με πανό, συνθήματα και τρικάκιαστο ξενοδοχείο “PatrasPalace”, στο οποίο διεξαγόταν η διημερίδα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στο πλαίσιο της 25ης Νοέμβρη. Η διημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Γυναικών Ελλάδος και τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στις 10:30 διακόψαμε την ομιλία με θέμα «Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών», την οποία διεξήγαγε το  Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Διακόψαμε δηλαδή, αυτές που μιλούσαν κατά της έμφυλης βίας τη στιγμή που ανήκουν στους θεσμούς που την καλλιεργούν, τη συντηρούν και την επιβάλουν!

Σαστισμένοι οι διοργανωτές έσπευσαν να κλείσουν τις πόρτες της αίθουσας που γινόταν η ομιλία, σε μια μάταιη προσπάθεια να αποκόψουν την παρέμβαση από τον κόσμο που παρακολουθούσε την εκδήλωση. Τελικά, οι εισηγήτριες υπέκυψαν στο σθένος των συντροφισσών και δυσαρεστημένες βγήκαν από την αίθουσα της εκδήλωσης ζητώντας το λόγο της παρουσίας μας εκεί.  Στην έσχατη προσπάθειά τους να απονοηματοδοτήσουν την κίνησή μας, έφτασαν στο σημείο να μας προτείνουν να τοποθετηθούμε απλά στο βήμα προκειμένου να σταματήσουμε να φωνάζουμε τα συνθήματα μας. Αυτό που τους έγινε ξεκάθαρο, είναι πως για μας οι αγώνες των γυναικών βρίσκονται στους δρόμους, είναι συνολικοί και από τα κάτω και δεν εδαφικοποιούνται σεχλιδάτες αίθουσες ακριβών ξενοδοχείων, με αυτές που μιλούν για έμφυλη ισότητα ενώ στην πραγματικότητα ευθυγραμμίζονται με τους θεσμούς και τους μηχανισμούς του συστήματος που γεννά την έμφυλη καταπίεση. Και ήταν με αυτή τη διακοπή, που ακούστηκε ηχηρά,πως υπάρχει και η έμφυλη βία που ασκείται από το κράτος και την αστυνομία, πως οι μετανάστριες είναι αδελφές μας και πως θα βαδίσουμε πλάι τους απέναντι στη βία που τους ασκείται καθόλη τη διάρκεια του εξαναγκαστικού ξεριζωμού τους, πως καμία αγωνιζόμενη δεν είναι μόνη, πως όπλο μας είναι η αλληλεγγύη και η πίστη στον αγώνα και τις δικές μας δυνάμεις -και όχι αυτών που σφετερίζονται τους αιματηρούς γυναικείους αγώνες του χθες για να αποκτήσουν προνόμια εξουσίας στο σήμερα-και πως γενικά Η ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.

Με τα συνθήματα που φωνάχτηκαν, τα κείμενα που μοιράστηκαν και το γενικότερο πολιτικό μας πλαίσιο, κάναμε σαφές πως η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για την ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών θα είναι ο αγώνας για την εξάλειψη του κόσμου της πατριαρχίας, του κράτους και του καπιταλισμού, τίποτα το λιγότερο…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΠΡΟΒΟΛΗ (Η μαύρη Αφροδίτη): ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ 7:30 μ.μ.

αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “Επί τα Πρόσω” (Πατρέως 87)

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ 12:00μ.μ.

Έσπερος, πλ.Γεωργίου

πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία
mail:
enantiastinpatriarxia@gmail.com

*Επικοινωνία: κάθε Τρίτη 19:00-22:00 στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω

      *Το κείμενο που μοιραζόταν μπορείτε να δείτε ΕΔΩ