[ΠΑΤΡΑ] ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ SAMI SOLMAZ

0
1361

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ SAMI SOLMAZ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ  ΝΟΜΙΜΟΣ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ

Πριν από κάποιες μέρες, συνελήφθη από το λιμενικό ο κομμουνιστής τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Sami Solmaz και φυλακίστηκε άδικα στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, παρόλο που εδώ και χρόνια είναι νόμιμος πολίτης της Γαλλίας. Για ακόμα μια φορά, οι δικαστικοί μηχανισμοί και το κράτος διώκουν και φυλακίζουν αγωνιστές επιχειρώντας την εξόντωσή τους και στέλνοντας το μήνυμα της παραδειγματικής τιμωρίας για όποιον σηκώνει το κεφάλι, αγωνίζεται, αντιστέκεται και διεκδικεί.

O Sami Solmaz αντιμετωπίζει τον κίνδυνο έκδοσης στο φασιστικό κράτος της Τουρκίας του Erdogan. Είναι γνωστή η αντιμετώπιση που έχουν στην Τουρκία οι αντιφρονούντες, πόσο μάλλον οι αριστεροί, οι αναρχικοί και οι κομμουνιστές. Οι άνευ λόγου και αιτίας συλλήψεις και φυλακίσεις, το ξύλο και τα βασανιστήρια, η φυλάκιση αορίστου χρόνου και χωρίς κανένα δικαίωμα, τα ειδικά κελιά, οι ειδικές φυλακές, τα ειδικά κατηγορητήρια είναι η ωμή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν όσοι αγωνιστές πέφτουν στα χέρια του τούρκικου κράτους. Ιδιαίτερα και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε ένα ακόμη όργιο καταστολής απέναντι σε όποιον αγωνίζεται εδραιώνοντας ένα σιδερένιο πλέγμα καταστολής και επιτήρησης και επιβάλλοντας τη δικτατορία του.

Για την εξασφάλιση της ολοκληρωτικής επιβολής του καθεστώτος και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών ελίτ, όλα τα μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ακόμη πιο οξυμένη μορφή και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Έτσι, η κρατική επιβολή περνάει μέσα από την ολοκληρωτική εξόντωση όσων αγωνίζονται εναντίον της, μέσα από την παραδειγματική τιμωρία  αντιστέκονται ή έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, μέσα από την ωμή και απροκάλυπτη καταστολή όσων αρνούνται να αποδεχτούν τη διάλυση της ζωής τους, μέσα από τον κρατικό ρεβανσισμό και την υλική-ηθική εξόντωση (επιβολή  του καθεστώτος εξαίρεσης) όσων έχουν βρεθεί στα χέρια του κράτους για τη δράση τους. Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και η παραδειγματική τιμωρία των αντιφρονούντων διέρχεται μέσα από την εδραίωση του σιδερένιου πλέγματος της καταστολής σε κάθε κοινωνικό πεδίο, με την ένταση του ελέγχου και της επιτήρησης στην κοινωνία, καθώς και με τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος εξαίρεσης για τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγωνιστές.

Μέσα σε αυτό το κατασταλτικό πλαίσιο εντάσσεται και η δίωξη του κομμουνιστή SamiSolmaz ο οποίος έχει διωχθεί επανειλημμένως από το τουρκικό κράτος για τις πολιτικές του πεποιθήσεις καιγια τη συμμετοχή του στους αγώνες. Όπως, άλλωστε, έχουν διωχθεί και χιλιάδες άλλοι σαν αυτόν, αρκετοί από τους οποίους επέλεξαν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς για να γλιτώσουν τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια. Ο Sami Solmaz είναι επίσης διωκόμενος και στο γερμανικό κράτος μαζί με άλλους 9 αγωνιστές από την ATIK (Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη). Η δίκη της ΑΤΙΚ αποτελεί την κορύφωση μιας δικαστικής-αστυνομικής επιχείρησης που άρχισε στις 15 Απριλίου 2015 σε Γαλλία, Ελβετία, Ελλάδα και Γερμανία κατ΄ εντολή των ομοσπονδιακών γερμανικών δικαστικών αρχών.

Είναι ολοφάνερο ότι το ελληνικό και το τουρκικό κράτος δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργάζονται  και να αντιμετωπίζουν από κοινού τους «τρομοκράτες», όσους δηλαδή αγωνίζονται για την ανατροπή της δικτατορίας του κράτους και του κεφαλαίου. Άλλωστε υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών οι οποίοι έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί στην Ελλάδα μόνο και μόνο για τις ιδέες τους και την πολιτική τους δράση στην Τουρκία.

Από την πλευρά μας, στεκόμαστε στο πλευρό του αγωνιστή Sami Solmaz, όπως και σε κάθε άλλο αγωνιστή που διώκεται για τις ιδέες του και για την πολιτική του δράση. Ο αγώνας για την απελευθέρωση του Sami Solmaz και τη μη έκδοση του στην Τουρκία είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους αγώνες που γίνονται για να σπάσει το καθεστώς εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην δικαστική αυθαιρεσία και την καταστολή. Με τον καθημερινό αγώνα για την υπεράσπιση του οράματος για μια κοινωνία ελευθερίας-ισότητας-δικαιοσύνης και την ανατροπή της κρατικής-καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ SAMI SOLMAZ – ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ, ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ… ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Πάτρα, 24 Μάη 2019

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος» – μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης

*Ο Τούρκος αγωνιστής Sami Solmaz αφέθηκε ελεύθερος