ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

0
1091

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

«Η ανάπτυξη ήταν, είναι και θα είναι καταρχάς ένας ξεριζωμός. (…) Ανάπτυξη είναι ο οικονομικός πόλεμος (με τους νικητές του, αλλά ακόμα περισσότερο με τους ηττημένους του), η ασυγκράτητη λεηλασία της φύσης, η καταστροφή των διαφορετικών πολιτισμών».   

Το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα μέσα στη βαθιά κρίση του- οικονομική, κοινωνική, υγειονομική,περιβαλλοντική, και εντέλει αξιακή – επιτίθεται με ολοένα και μεγαλύτερη σφοδρότητα στη φύση, στις τοπικές κοινωνίες και στους εργαζόμενους.Μεγάλα επενδυτικά σχέδια για εγκατάσταση αιολικών πάρκων και εξόρυξη υδρογονανθράκων, δημιουργία φαραωνικών φραγμάτων, υφαρπαγή πηγών για την ύδρευση και εξυπηρέτηση των αναγκών της βιομηχανίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη υποδούλωση των εργαζόμενων στα αφεντικά εν μέσω πανδημίας, το μόνο που υπόσχονται είναι ανέχεια, ασθένεια και εξαθλίωση για τα πληβειακά στρώματα της κοινωνίας, ανεπανόρθωτη καταστροφή της φύσης, αφανισμό των υπόγειων και επίγειων υδάτων, εκτοπισμό ολόκληρων χωριών. Τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά, ως σύγχρονοι κονκισταδόρες, επιχειρούν να κατακτήσουν νέα εδάφη: κάθε σπιθαμή γης, κάθε βουνό, κάθε ποτάμι, κάθε θάλασσα, κάθε νησί αποτελούν μια ακόμα ευκαιρία για καπιταλιστική κερδοφορία με συνολικότερο στόχο τη διαιώνιση της παρασιτικής ύπαρξης του κράτους και του κεφαλαίου σε βάρος της φύσης και της κοινωνίας. Και καθώς κάθε άλλο επιχείρημα μοιάζει να έχει καταρρεύσει, αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με έναν μόνο τρόπο: την ωμή και οργανωμένη βία των συμμοριών του κράτους και των μεγάλων εταιρειών που λυμαίνονται τους φυσικούς και τους ανθρώπινους πόρους από άκρη σε άκρη του πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά τον ελλαδικό χώρο, αυτή η επιθετικότητα μέσα στην παρούσα συγκυρία, αφενός μεν αποτυπώνεται στον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο των διαχειριστών της εξουσίας ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει διαδικασίες εξπρές για την αδειοδότηση και την υλοποίηση επενδυτικών έργων, την ουσιαστική κατάργηση των προστατευόμενων περιοχών NATURA, την πλήρη παράκαμψη της βούλησης των τοπικών κοινωνιών,την εν λευκώ διενέργεια ερευνητικών εργασιών για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε μια χώρα με ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα∙ αφετέρου δε εκφράζεται με τις απειλές και την καταστολή των τοπικών αντιστάσεων,όπως συμβαίνει με τις μηνύσεις του ανθρώπου του υποκόσμου και δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, σε βάρος των κατοίκων των Σταγιατών που αγωνίζονται να σώσουν τις πηγές του χωριού τους και έχουν προχωρήσει σε μορφές αυτοοργάνωσης με την ανάδειξη της γενικής συνέλευσης σε μόνο αντιπροσωπευτικό όργανό της συλλογικής τους βούλησης και όπως συνέβη στις 20 Μάη 2020 στην Τήνο, όπου στάλθηκαν ΜΑΤ για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους του νησιού που αγωνίζονται εδώ και καιρό ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα χωριά τους κι έχουν καταφέρει να σταματήσουν – έστω και πρόσκαιρα -το έργο μπλοκάροντας τα μηχανήματα της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα κατέχει περίοπτη θέση στα ευρύτερα επενδυτικά σχέδια για το νέο «θαυμαστό» κόσμο που μας υπόσχονται κράτος και αφεντικά, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας που απλώς έρχονται να συμπληρώσουν τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας και, περιβαλλόμενα το μανδύα της οικολογικής ευαισθησίας, να μολύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον με την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών. Κι αυτό μολονότι έχει αποδειχθεί ότι τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικά δαπανηρές για να παραχθεί ένα ελάχιστο ποσοστό ενέργειας. Τι σημασία έχει; Το μόνο που έχει σημασία είναι να κινούνται κεφάλαια, να τρέχει το χρήμα, να γίνονται επενδύσεις που μετά το πέρας τους θα αφήσουν πίσω τους ένα απέραντο σεληνιακό τοπίο.

Τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και των Αγράφων διεξάγεται ένας δυναμικός αγώνας απέναντι στην μετατροπή της περιοχής σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη από αιολικά εργοστάσια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, καθώς και παρεμβάσεις στο βουνό και στα χωριά. Τον Αύγουστο του 2019 ήταν προγραμματισμένη στο Δημαρχείο Καρδίτσας η δημοπρασία δημόσιας δασικής γης στους επενδυτές, για να περάσει η αδειοδοτημένη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της διαδικασίας, επιχειρώντας να μπουν μέσα στο Δημαρχείο το οποίο είχε περικυκλωθεί από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Έπειτα από συμπλοκή με τις δυνάμεις της αστυνομίας, ο κόσμος τελικά δεν κατάφερε να μπει στο Δημαρχείο και η διαδικασία ολοκληρώθηκε, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης. Λίγες μέρες αργότερα ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που θα επικύρωνε τη δημοπρασία. Για ακόμα μια φορά πραγματοποιήθηκε μαζική και μαχητική συγκέντρωση από τον κόσμο, ο οποίος, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε από την αστυνομία ώστε να απωθηθεί από την είσοδο, κατάφερε να αποκλείσει το Δημαρχείο και να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου στα δικαστήρια Καρδίτσας δικάζονται 4 αγωνιστές για 4 κατηγορίες (διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων από κοινού, απόπειρα διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας από κοινού, βία κατά υπαλλήλων από κοινού, φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού) για τη μαζική συγκέντρωση και τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στο Δημαρχείο.Η συγκεκριμένη δίωξη και η ποινικοποίηση της συγκεκριμένης κινητοποίησης αλλά και συνολικά του αγώνα που διεξάγεται για την υπεράσπιση των Αγράφων από τα καταστροφικά σχέδια κράτους και επενδυτών ξεκίνησε κάποιους μήνες πριν, όταν οι 4 αγωνιστές κλήθηκαν από την ασφάλεια για εξηγήσεις σχετικά με την κινητοποίηση στο Δημαρχείο, έπειτα από την υποτιθέμενη αναγνώριση τους από αστυνομικούς.

Οι διώξεις αγωνιστών αποτελούν πάγια τακτική του κράτους για το χτύπημα του αγώνα και την ποινικοποίηση των αντιστάσεων. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν όσους αντιστέκονται, αλλά κι εκείνους που έχουν κάθε λόγο για να το κάνουν. Επιδιώκουν να επιβάλλουν κοινωνική σιωπή, ώστε να υλοποιούν ανεμπόδιστα τους καταστροφικούς –για την φύση και την κοινωνία- σχεδιασμούς τους.

Σήμερα, απαιτείται μια συνολική κοινωνική αφύπνιση, το ξεπέρασμα της ανάθεσης, της διαμεσολάβησης και της αδράνειας, το δυνάμωμα των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, η συγκρότηση πλατιών, αυτοοργανωμένων, αντιθεσμικών μετώπων αντίστασης και η δημιουργία αναχωμάτων σε κάθε σημείο που εκδηλώνεται η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα. Από την πλευρά µας, µην προσδοκώντας τίποτε ουσιαστικό από τους θεσμούς και τους διαμεσολαβητές τους και έχοντας βαθιά επίγνωση ότι οι λογικές ανάθεσης οδηγούν στην παραίτηση και την ήττα των κοινωνικών αγώνων, οργανώνουμε από τα κάτω τις αντιστάσεις µας στήνοντας αναχώματα στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου, µε σκοπό να πυκνώσουν οι δεσμοί αλληλεγγύης και συντροφικότητας των αγωνιζόμενων και να συντεθούν οι αρχές και οι θέσεις τους στην κατεύθυνση µιας συνολικότερης επιλογής ρήξης µε την εξουσία και τις αντικοινωνικές επιταγές της.

Από την πλευρά μας, στηρίζουμε τις τοπικές πρωτοβουλίες αντίστασης, οι οποίες είναι ουσιαστικές για τη δυναμική και την εξέλιξη του αγώνα, και απευθυνόμαστε ευρύτερα σε όλο τον κόσμο του αγώνα και την κοινωνία συνολικά πιστεύοντας ότι αυτοί οι αγώνες δεν αφορούν στενά τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά το κεντρικό πολιτικό ζήτημα διαχείρισης της ζωής, της φύσης και της κοινωνίας από το κράτος και το κεφάλαιο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ, ΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΛΙΟ, ΤΗΝ ΜΕΣΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΝΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Ή ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 9.00

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ