Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ και των «Ρομπέν του Ξύλου»

0
3409

Τέσσερα χρόνια πριν οι απλήρωτοι εργάτες της ΒΙΟΜΕ δεν υπάκουσαν στις επιταγές του κράτους και του κεφαλαίου και διάλεξαν τον δρόμο του αγώνα, καταλαμβάνοντας το εργοστάσιο που δούλευαν. Σήμερα, ο αγώνας αυτός συνεχίζεται και αυτήν τη φορά συνδέεται με ένα άλλο εγχείρημα που εμπνεύστηκε από το προταγματικό τρίπτυχο της ΒΙΟΜΕ: «αυτοδιαχείριση-αυτοδιεύθυνση-αυτοοργάνωση», το κατειλημμένο εργοστάσιο της Πατρίδας Ημαθίας, «ΡΟΜΠΕΝ του ξύλου». Οι εργαζόμενοι των εργοστασίων ξεπερνώντας τα όρια του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού λειτουργούν με αμεσοδημοκρατικές  διαδικασίες και το μόνο αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων είναι η γενική συνέλευση του εργοστασίου στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι είναι ισότιμοι.

Ο χρεωκοπημένος κόσμος του κράτους και των αφεντικών συμπαρασύρει στην κατάρρευση το σύνολο της κοινωνίας, επιβάλλοντας τη βαρβαρότητα των νέων οικονομικών μέτρων, συντρίβοντας τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες των από τα κάτω. Η απραγία και η αδυναμία για μαζικοποίηση των αντιστάσεων δίνουν πάτημα στην κυριαρχία του κράτους και του κεφαλαίου να εντείνουν την ταξική εκμετάλλευση, ψηφίζοντας νέα αντικοινωνικά και αντεργατικά πολυνομοσχέδια, όπως το ασφαλιστικό και τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου.

Σ’ αυτά τα πλαίσια της γενικευμένης κρίσης, τα δυο εργοστάσια μαζί με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης τους καλούν το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης το οποίο θα ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη και θα βρεθεί στην Αθήνα, μπροστά από το υπουργείο εργασίας να διεκδικήσει όσα μας ανήκουν.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι της κατειλημμένης ΒΙΟΜΕ αντιμετώπισαν τις συνεχείς απόπειρες καταστολής, απομόνωσης και αφομοίωσης του αγώνα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση καλλιέργησε το εμπόριο ελπίδας προκειμένου να χρησιμοποιήσει τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες και να αντλήσει πολιτική υπεραξία από αυτούς. Συγκεκριμένα σε ότι αφορά την κατειλημμένη ΒΙΟΜΕ ψιθύριζε τις θεσμικές του «λύσεις» κινούμενος στις παρυφές του αγώνα. Σήμερα ως κυβέρνηση, επιχειρεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ  ψηφίζοντας μια εξάμηνη αναστολή των πλειστηριασμών, που είχε διακόψει το ίδιο το μαχητικό κίνημα αλληλεγγύης, σπάζοντας τις διαδικασίες μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Η απάτη-αναστολή του ΣΥΡΙΖΑ λήγει τώρα γι’ αυτό  εργάτες και αλληλέγγυοι ρίχνονται χωρίς αυταπάτες σε νέο αγώνα, με αρχή τη διαδήλωση στο υπουργείο εργασίας στην Αθήνα την 1η Ιούλη.

Αντιλαμβανόμαστε αυτόν τον αγώνα ως κομμάτι των ευρύτερων κοινωνικών και ταξικών αγώνων και προτάσσουμε την κατάληψη των μέσων παραγωγής με σκοπό την κοινωνική αυτοδιεύθυνση. Για το σκοπό αυτό στηρίζουμε τη συγκρότηση σωματείων βάσης και τους αγώνες των από κάτω, ως ακόμα ένα ανάχωμα στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και απομυζά μια κάστα εξουσιαστών, η οργάνωση από τα κάτω της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης, η επανάσταση για μια νέα κοινωνία κοινοκτημοσύνης, αλληλεγγύης, ελευθερίας μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων όλου του κόσμου. Μέχρι την ανατροπή του κόσμου του κράτους και του κεφαλαίου, την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

Συμμετέχουμε – στηρίζουμε την κινητοποίηση των αγωνιζόμενων εργατών

της ΒΙΟΜΕ και των «Ρομπέν του Ξύλου»

Παρασκευή 1 Ιουλίου συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας

 

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

– Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων-

apo.squathost.com | anpolorg@gmail.com