Ανακοίνωση σχετικά με την επιχειρούμενη λειτουργία του Υ/Η φράγματος Μεσοχώρας και τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του ποταμού Αχελώου

0
2316

 

Η γενικευμένη καταστροφή και λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη, είναι το αποτέλεσμα της άγριας και μακροχρόνιας επίθεσης του κράτους και του καπιταλισμού για την εκμετάλλευση και κυριαρχία στη φύση και τις ανθρώπινες κοινωνίες. Οι αποψιλώσεις των δασών, η μόλυνση των θαλασσών, το λιώσιμο των πολικών πάγων, οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η συρρίκνωση της βιοποικιλότητας και η εξαφάνιση πλήθους ζωικών ειδών, είναι μερικά μόνο μέρη της συνολικής οριακής περιβαλλοντικής κρίσης που δημιουργεί η κρατική- καπιταλιστική επιθετικότητα. Όσον αφορά ειδικά τον ελλαδικό χώρο, αυτή η επίθεση έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, με σειρά καταστροφικών, μικρών και μεγάλων, έργων τόσο στην ύπαιθρο όσο και μέσα στις πόλεις. Από την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον δρυμό της Πάρνηθας, την μόλυνση με πετρελαιοειδή του Σαρωνικού Κόλπου και την επέκταση εξορύξεων βωξίτη στην Γκιώνα μέχρι το ανοιχτό μεταλλείο χρυσού Β.Α. Χαλκιδική, την επιχειρούμενη εξόρυξη πετρελαίου στην Ήπειρο, την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα Άγραφα, την επιβολή ΧΥΤΑ στην Λευκίμη και την δρομολογούμενη λειτουργία των Υ/Η φραγμάτων στον Αχελώο.

Η υπόθεση των φραγμάτων και της εκτροπής του ποταμού Αχελώου αποτελεί προεκλογική δέσμευση όλων των κυβερνήσεων και διακαή πόθο του ντόπιου κεφαλαίου, των τσιφλικάδων και των τοπικών παραγόντων της Θεσσαλίας από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα. Η ολοκλήρωση των φαραωνικών έργων στην κοιλάδα του Αχελώου και στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Πίνδου θα επιφέρει την οριστική καταστροφή του ποταμού σε όλο το μήκος του, από τον άνω ρου του στη νότια Πίνδο, καταποντίζοντας ορεινές κοιλάδες, φυσικά οικοσυστήματα και ανθρώπινους οικισμούς (όπως το χωριό Μεσοχώρα Τρικάλων) στη λάσπη των τεχνητών ταμιευτήρων της ΔΕΗ, μέχρι το ευάλωτο δέλτα των εκβολών του στο Ιόνιο όπου σχηματίζονται μοναδικοί υδροβιότοποι.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν και άρχισαν να κατασκευάζονται τα πρώτα φαραωνικά φράγματα της ΔΕΗ και τα έργα εκτροπής, οι κάτοικοι της περιοχής δεν έδειξαν καθόλου διατεθειμένοι να επιτρέψουν την καταστροφή του τόπου τους και διάλεξαν τον αξιοπρεπή δρόμο της αντίστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 30 Μάη του 1990 κάτοικοι της Μεσοχώρας κατέλαβαν το τεράστιο φράγμα ύψους 150 μ. της ΔΕΗ, που απειλεί με αφανισμό το χωριό τους, και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ.

Την τελευταία δεκαετία, το έργο έχει ανακινηθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα έχουν αναζωπυρωθεί και οι αντιστάσεις ενάντια στην καταστροφή του ποταμού και της τοπικής κοινωνίας. Μια σειρά από πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες, οικολογικές οργανώσεις και συλλογικότητες έχουν εκφραστεί δημόσια ενάντια στα φράγματα και την επιχειρούμενη εκτροπή του ποταμού, διεξάγοντας έναν πολύμορφο αγώνα καταφέρνοντας προς το παρόν να στήσουν αναχώματα στην καταστροφική επέλαση κράτους και κεφαλαίου. Η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα  ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του ποταμού Αχελώου δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του ΄07, στις κινητοποιήσεις στη Μεσοχώρα Τρικάλων και συνεχίζει μέχρι σήμερα χάρη στην διάθεση πολλών αγωνιστών να συνεχίσουν να αντιστέκονται στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για τη διαχείριση του νερού στην Ελλάδα, με κινηματικά και αυτοοργανωμένα χαρακτηριστικά. Έτσι, έχοντας την αντίληψη πως ο αγώνας πρέπει να διεξάγεται και στο ίδιο το σημείο όπου συντελείται η καταστροφή, κάθε καλοκαίρι οργανώνεται πολυήμερη κινητοποίηση στη Μεσοχώρα Τρικάλων με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, διαδήλωση στο φράγμα της ΔΕΗ και περιηγήσεις στην περιοχή.

Σήμερα, η λειτουργία των έργων και η εξέλιξη του ίδιου του αγώνα ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του ποταμού βρίσκονται σε ένα οριακό σημείο. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πλήρως ευθυγραμμισμένη στις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές λεηλασίας του φυσικού κόσμου και του κόσμου της εργασίας, που επέβαλαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΔΝΤ, στις οποίες εντάσσεται και η ολοκλήρωση των Υ/Η έργων και η ιδιωτικοποίησή τους, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες αποδέσμευσης του Υ/Η φράγματος Μεσοχώρας από το συνολικό έργο της εκτροπής, το οποίο έχει μπλοκαριστεί προσωρινά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε αυτό να λειτουργήσει άμεσα και ανεξάρτητα.

Ως Αναρχική Πολιτική Οργάνωση-Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων, είμαστε εχθρικοί προς κάθε κρατική – καπιταλιστική επέμβαση στο φυσικό κόσμο. Δηλαδή, σε κάθε επέμβαση που αποσκοπεί στην κερδοσκοπική εκμετάλλευσή του, λεηλατώντας και καταστρέφοντάς τον. Ακόμα και όταν αυτή η επέμβαση εμφανίζεται ως εναλλακτική, «πράσινη», αειφόρος κλπ, εξυπηρετεί την ίδια κερδοσκοπική αντίληψη για τον φυσικό κόσμο, την επέκταση του ελέγχου και της εκμετάλλευσης του σε νέα πεδία, την ανανέωση του ιδεολογικού πλαισίου της καπιταλιστικής ανάπτυξης και την διαιώνιση του συστήματος κυριαρχίας του κράτους και του κεφαλαίου πάνω στη φύση και τον άνθρωπο.

Στεκόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην επιθετικότητα του κράτους και του κεφαλαίου, της ΔΕΗ και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών που δρομολογούν την καταστροφή του Αχελώου και των τοπικών κοινωνιών. Δεν τρέφουμε αυταπάτες εξωραϊσμού του κρατικού – καπιταλιστικού συστήματος οργάνωσης της κοινωνίας και εμπιστοσύνης στους θεσμούς που συστηματικά καλλιέργησαν τοπικοί παράγοντες και το κυβερνών κόμμα που σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση της καταστροφής.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα, αντιλαμβανόμενοι πως ο αυτοοργανωμένος και αδιαμεσολάβητος αγώνας από τα κάτω είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική σήμερα για την προάσπιση του φυσικού κόσμου και της κοινωνίας γενικότερα. Αυτός ο αγώνας πρέπει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, να δυναμώσει στους δρόμους, να πλατειάσει κοινωνικά, να ριζοσπαστικοποιηθεί και να αγκαλιάσει όλες τις επιμέρους αντιστάσεις που ορθώνονται σε διάφορα σημεία όπου εκδηλώνεται η κρατική – καπιταλιστική επιθετικότητα, στήνοντας ένα ανάχωμα απέναντι στην επέλαση της ανάπτυξης, σε μια κεντρικής σημασίας επιλογή της εξουσίας, όπως είναι αυτή των φραγμάτων και της εκτροπής του ποταμού Αχελώου.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΑΧΕΛΩΟΣ! ΝΑ ΖΗΣΕΙ Η ΜΕΣΟΧΩΡΑ! ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ!

Ιούλης 2018

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση-Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

apo.squathost.com | anpolorg@gmail.com