Ενημέρωση από τις παρεμβάσεις της Ομάδας Ενάντια στην Πατριαρχία-ΑΠΟ σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη για την 8η Μάρτη

0
3735

Την Τετάρτη 8/3 πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από την Ομάδα Ενάντια στην Πατριαρχία – Α.Π.Ο σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη με αφορμή την “ημέρα της γυναίκας”. Πίσω από τους βολικούς για την κυριαρχία µύθους, που διαστρεβλώνουν την υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης παρουσιάζοντάς την ως αίτηµα “ισότητας” στη διαχείριση της εξουσίας, κρύβεται η ιστορία αιµατηρών µαχητικών γυναικείων αγώνων, από τις απεργίες στις οποίες πρωτοστάτησαν µετανάστριες ράφτρες στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αι., απ’ όπου αντλεί τις ρίζες της η 8 Μάρτη, ως τις MujeresLibres, χαράσσοντας µια διαδροµή ως το σήµερα.

Στην Αθήνα, με πανό το οποίο έγραφε “Διεθνιστική και ταξική αλληλεγγύη στους αγώνες των γυναικών ενάντια στην πατριαρχία, το κράτος και τον καπιταλισμό”, συμμετείχαμε στην συγκέντρωση και τη διαδήλωση που καλούνταν στην πλατεία Κλαυθμώνος στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την 8η Μάρτη. Κατά τη διάρκεια της πορείας, μοιράσαμε κείμενα, που περιλάμβαναν το μήνυμα αναρχικών γυναικών από την Τουρκία, και φωνάξαμε συνθήματα όπως “Αγώνες γυναικείοι ανατρεπτικοί, κοινωνική επανάσταση σε ολόκληρη τη γη”, “Η ελευθερία δε δίνεται με νόμους, με αγώνες απ’τα κάτω κερδίζεται στους δρόμους”, “Από το Μεξικό μέχρι την Τουρκία, αγώνες γυναικών για την ελευθερία”, “Με τις μετανάστριες είμαστε μαζί, επαναπροώθηση σε μπάτσους και ναζί”, “Πρόσφυγες, εργάτριες της γης οι κολασμένες, το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένες”, “Ενάντια σε κράτος και πατριαρχία, για την χειραφέτηση και την αναρχία”, στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και τις έμφυλες διακρίσεις που παράγονται από το κυρίαρχο σύστημα.

Στην Θεσσαλονίκη, μοιράστηκαν κείμενα στην προσυγκέντρωση της καλεσμένης πορείας στο άγαλμα του Βενιζέλου.  

Στην Πάτρα, το πρωί της 8ης Μάρτη κρεμάστηκε πανό  στον Έσπερο (πλ. Γεωργίου) που έγραφε: “8 ΜΑΡΤΗ-ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ. ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ”, μοιράστηκαν κείμενα της ομάδας ενάντια στην πατριαρχία, ενώ υπήρχε τραπεζάκι με έντυπα της Α.Π.Ο. και βιβλία σχετικά με το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με αφορμή την 8η Μάρτη στην πλατεία Γεωργίου, καλεσμένη από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, που έθετε ως αιχμή τις γυναίκες-πρόσφυγες. Συμμετείχαμε στη συγκέντρωση αυτή μοιράζοντας, επίσης, το παραπάνω κείμενο.

Ως αναρχικές στεκόµαστε µαζί µε τα λόγια και τις δράσεις των αγωνιζόµενων γυναικών, που συναντιούνται σε µια υψωµένη γροθιά κι ένα βλέµµα αλληλεγγύης, το οποίο οπλίζει την αποφασιστικότητά µας να καταστρέψουµε κάθε µορφή καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να οικοδοµήσουµε µαζί έναν κόσµο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

8 ΜΑΡΤΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
Διεθνιστική και ταξική αλληλεγγύη στους αγώνες των γυναικών
Ενάντια στην πατριαρχία, το κράτος και τον καπιταλισμό

 

Ομάδα ενάντια στην πατριαρχία

Α.Π.Ο.|Ο.Σ.

apo.squathost.com