[Θεσσαλονίκη] Αντιφασιστική Συγκέντρωση/Πορεία Σάββατο 13 Ιούνη

0
858

«Δεν μπορεί να υπάρξει καπιταλισμός χωρίς ρατσισμό»
Μάλκομ Χ

Ενώ σε διάφορα μέρη του κόσμου η οργή εναντίον του κράτους, του καπιταλισμού και της αστυνομίας αυξάνεται και πυροδοτεί μια σειρά από κοινωνικές εξεγέρσεις, διάφορες γκρούπες εθνικιστών όπως ο “Ιερός Λόχος” επιχειρούν να εμφανιστούν στον δημόσιο χώρο, διοργανώνοντας “Makedonian pride” για να υπερασπιστούν ακριβώς τον φυλετισμό και να προωθήσουν τον ρατσισμό, το μίσος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το πραγματικό πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται πρωτίστως σε αυτές τις εφεδρείες του συστήματος που καλούνται στην εμπροσθοφυλακή, όταν το κοινωνικό και ταξικό κίνημα σηκώνει το ανάστημά του και απειλεί ευθέως τα αφεντικά τους. Η ρίζα του ρατσισμού και της φυλετικής βαρβαρότητας βρίσκεται στο σύστημα που γεννά αυτές τις αντιλήψεις: στον καπιταλισμό.

Διαπράττει σοβαρό λάθος οποιοσδήποτε πιστεύει ότι η παραπάνω δήλωση του Μάλκομ Χ απηχεί σε κάποια «υπερβολή». Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη θα δοκιμάσει όποιος θεωρήσει ότι μπορεί ο καπιταλισμός να συνεχίσει την παρασιτική του αναπαραγωγή καλλωπιζόμενος, εγκαταλείποντας τη ρατσιστική του φύση. Κι αυτό γιατί ο καπιταλισμός αποτελεί το καθεστώς διευρυνόμενης εξαίρεσης των φτωχών, των καταπιεσμένων, των εκμεταλλευόμενων. Στην ολοκληρωτική του φάση πετάει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στο περιθώριο οξύνοντας τον ταξικό του χαρακτήρα, ώστε να πετύχει την αποκόμιση ακόμη μεγαλύτερων κερδών. Ανεργία, εξαθλίωση, φτώχεια. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ο πόλεμος, η αστυνομική κτηνωδία, η διαρκής καταπίεση. Οι George Floyd αυτού του κόσμου είναι οι φτωχοί, όπου γης.

Στις ΗΠΑ ο ρατσισμός έχει ταυτίσει τους Αφροαμερικάνους με το έγκλημα, το κράτος αντιμετωπίζει τους φτωχούς έγχρωμους ως φονεύσιμα υποκείμενα. Εκεί, η διαφορά στο χρώμα του δέρματος σε συνάρτηση με την ταξική θέση δημιουργεί μια δεξαμενή ντόπιων τους οποίους όμως μπορούν να μεταχειρίζονται όπως τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όπως μεταχειρίζεται στην Ελλάδα το κράτος τους κολασμένους της Μόριας, της Ριτσώνας και των άλλων «κέντρων φιλοξενίας». Εδώ έχουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους ξένους. Συζητάμε να τους στείλουμε σε ξερονήσια. Στις ΗΠΑ οι μετανάστες με αμερικάνικη υπηκοότητα συνήθως καταλήγουν σε κάποια από τις χιλιάδες φυλακές της χώρας.

Καμιά αυταπάτη δεν έχουμε για τον κόσμο των εξουσιαστών. Καμιά κυβέρνηση, κανένα κόμμα, δεν πρόκειται να σπάσει το ρατσιστικό απόστημα. Κανένα κράτος δεν μπορεί να αναιρέσει τους ταξικούς διαχωρισμούς. Μόνο η ανεξούσια κοινωνία μπορεί με αυτοοργάνωση και αυτοδιεύθυνση να ξεριζώσει τις ρίζες του ρατσισμού και της ταξικής κυριαρχίας των αστών. Είναι η κοινωνία που καταργεί το κράτος αυτή που δεν χρειάζεται την αστυνομία. Είναι η κοινωνία που γκρεμίζει τον κόσμο των αφεντικών αυτή που διαλύει τις ρατσιστικές προκαταλήψεις. Είναι το συνειδητοποιημένο προλεταριάτο και οι εξεγερμένες μάζες που χρειάζονται και πρέπει να φτιάξουν αυτήν την κοινωνία. Κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος να τσακιστεί ο ρατσισμός. Να γκρεμιστεί το σύστημα που τον γεννά.

Αντικρατική – Ταξική – Διεθνιστική Αλληλεγγύη με τους εξεγερμένους σε όλο τον κόσμο

Ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα, τον εθνικιστικό εσμό και τα φασιστικά “pride”

Αντιφασιστική Συγκέντρωση/Πορεία Σάββατο 13 Ιούνη 17:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης (Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων)