[Θεσσαλονίκη] Κάλεσμα στην Πορεία αλληλεγγύης στο AFRIN

0
2529

Κάλεσμα στην Πορεία αλληλεγγύης στο AFRIN |
Σάββατο17/3 12:00 | Άγαλμα Βενιζέλου

“Και στον πόλεμο “όλα για όλα”
κουβαλούσα πολυβόλα
να σκοτώνονται οι λαοί 
για τ’ αφέντη το φαΐ.”

Τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της αιματοκυλισμένης από τον εμφύλιο πόλεμο Συρίας ξεδιπλώνεται η ολομέτωπη επίθεση του τουρκικού κράτους στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν, το οποίο παραμένει πολιορκημένο χωρίς είδη πρώτης ανάγκης. Μία στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεκινήσει δυο μήνες νωρίτερα εναντίον των απελευθέρωμένων εδαφών των Κούρδων στην Ροζάβα, με τη υλική και έμψυχη υποστήριξη του τουρκικού στρατού και των μισθοφορικών τμημάτων του FSA. Η επέμβαση αυτή είχε ήδη προοικονομηθεί από το τουρκικό κράτος, ήδη από την περίοδο της επέμβασης στην περιοχή της Manbij που βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο και την κατάληψη εδαφών από τον τουρκικό στρατό τμήματος της βόρειας Συρίας (βόρεια του Χαλέπι).

Είναι εμφανές ότι πριν καλά καλά ηττηθεί πλήρως εδαφικά ο ISIS, έχει δρομολογηθεί ο δεύτερος κύκλος πολεμικών συγκρούσεων ο οποίος αναμένεται να είναι και πιο αδυσώπητος. Τα στρατόπεδα αναδιατάσσονται, παλιές συμμαχίες ανανεώνονται ή μετασχηματίζονται σε ευκαιριακά νέες (σύγκλιση συμφερόντων Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται μία διαρκώς κλιμακούμενη ένταση, η οποία απεικονίζει τη σύγκρουση των διακρατικών συμφερόντων (ενεργειακοί πόροι, γεωστρατηγική ενίσχυση του κάθε «παίκτη» στη διεθνή σκακιέρα κλπ). Στο προσκήνιο έρχονται εκ νέου μιλιταριστικοί σχεδιασμοί, «θερμά» στρατιωτικά επεισόδια (δηλαδή πολεμικές συγκρούσεις), όλα στο βωμό του χρήματος και της κατοχύρωσης ισχύος του κάθε κράτους. Αυτή η κατάσταση αντανακλάται και στο εσωτερικό των κοινωνιών, όπου αφενός στη Δύση με το πρόσχημα της ασφάλειας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS έχει αναπτυχθεί πολιτική ελέγχου και περιστολής των δικαιωμάτων, αφετέρου στο ολοκληρωτικό Τουρκικό κράτος έχει εδραιωθεί μία κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης ακόμη πιο οξυμένη με περιστολή της ελευθερίας έκφρασης, διωγμούς , φυλακίσεις ακόμη και ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εσωτερικό της εναντίον όσων δεν ευθυγραμμίζονται με την γραμμή του τουρκικού κράτους. η κατάσταση συνεχούς αποσταθεροποίσης που επικρατεί στην Τουρκία προοιωνίζει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον οποίο αναφέρεται πλεον ανοιχτα ο “κατα τα αλλα τρελος ηγετισκος” Ερντογαν. , ενώ με τρελή ταχύτητα οι Η.Π.Α με την Δύση δημιουργούν ένα ψυχρό διπλωματικό επισόδειο, στον μεγαλύτερο πάντα εχθρο τους την Ρωσία, που συντάσσεται με το άλλο μπλοκ δυνάμεων. Φυσικά και το ελληνικό κράτος τρώει ενα κομμάτι από αυτήν την πίτα, αναβαθμίζοντας το πολεμικό ναυτικό του που συνοδεύει πλεον τα αμερικανικά πλοια στις αποβάσεις τους στην Μεσόγειο, δίνοντας φυσικά υπόσχεση στο μέλλον για δύο ακόμα βάσεις στο ΝΑΤΟ( Έβρος, Σύρος).

Στην κατεύθυνση αυτή, τροφοδοτούνται από την κυριαρχία οι εθνικιστικές ρητορικές, ώστε να κατασκευαστούν οι εχθροί του κάθε «έθνους», οι «Άλλοι», από την άλλη πλευρά των συνόρων, επιχειρώντας να ταυτιστούν τα συμφέροντα των καταπιεσμένων με τις επιταγές του εκάστοτε κράτους. Το διαίρει και βασίλευε, ο εύκολος τρόπος να σφαγιάζονται την μέρα οι πληβείοι και να αφήνουν τους δυνάστες τους, τα κράτη και το κεφάλαιο να κερδοσκοπούν στις πλάτες τους. Για την ενδυνάμωση αυτής της αφήγησης κατασκευάζεται και ο εσωτερικός εχθρός: ο μετανάστης/πρόσφυγας, ο αναρχικός, ο κομμουνιστής, ο ομοφυλόφιλος, ο κατατρεγμένος, όσοι δεν «κολλάνε» στην εθνικιστική ρητορική του κράτους και του κεφαλαίου. Συνεπώς όταν το εργατικό δυναμικό περισσεύει κλείνει η στρόφιγγα απορρόφησης του, και τότε ο εθνικισμός αποχαλιναγωγείται και ενεργοποιείται δυναμικά από το κράτος και το κεφάλαιο.

Καταδεικνύεται ότι πλέον ο καπιταλισμός δεν έχει τίποτα άλλο να υποσχεθεί πέρα από τον όλεθρο, την καταστροφή, τον πόλεμο, το «μικρότερο κακό» προκειμένου να ανανεώσει την κυριαρχία του και την επιβίωσή του. Αυτή είναι η ουσία του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Κοινωνίες εκτάκτου ανάγκης, κρατικοκαπιταλιστική αναδιάρθρωση με τα πληβειακά στρώματα να γίνονται κρέας για τις μηχανές ανάπτυξης του καπιταλισμού και της κερδοφορίας του κεφαλαίου (ντόπιου και πολυεθνικού) και να αντιμετωπίζονται ως απλά αριθμοί στις στατιστικές οικονομικής ανάπτυξης του κεφαλαίου, αντιμετωπίζοντας είτε το χάσμα της ανεργίας είτε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα-γαλέρας. Απέναντι σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, οι πληβείοι αυτού του κόσμου δεν έχουν τίποτα καλό να προσμένουν.

Εμείς ενάντια σε όλο αυτόν τον όλεθρο προτάσσουμε τον διεθνισμό δηλαδή τον αγώνα ενάντια στον εθνικισμό, την ενδυνάμωση των αγώνων και των αντιστάσεων στον πόλεμο, την εξαθλίωση και τον συγχρόνο ολοκληρωτισμό.

Συγκέντρωση-Πορεία το Σάββατο17/3 12:00 | Άγαλμα Βενιζέλου

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό Μαύρο & Κόκκινο 
– μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης Ο.Σ.