Πολιτικό κάλεσμα στήριξης της αντιφασιστικής-διεθνιστικής διαδήλωσης ενάντια στη Lukovmarch

0
2009

Πολιτικό κάλεσμα στήριξης της αντιφασιστικής-διεθνιστικής διαδήλωσης ενάντια στη Lukovmarch

Σάββατο, 16 Φλεβάρη 2019 | Σόφια – Βουλγαρία

Σε πλανητικό επίπεδο η κρατική και καπιταλιστική μηχανή επιχειρεί την ολοένα και μεγαλύτερη όξυνση των ανισοτήτων, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Με στόχο την αύξηση της ισχύος και του ελέγχου, ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός δεν διστάζει να διαμορφώνει πολεμικές συρράξεις στην περιφέρεια ενώ συνεχίζει την επέλαση εναντίον των πληβειακών στρωμάτων στη Δύση. Μέσα σε αυτή τη δίνη της καλλιεργούμενης ανασφάλειας, βρίσκουν το έδαφος ανάπτυξης οι ρατσιστικές και μισαλλόδοξες αφηγήσεις των φασιστικών ομαδοποιήσεων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής κίνησης του εξουσιαστικού μπλοκ.

Την ίδια περίοδο, μπροστά στη διεθνή αντικοινωνική συμμαχία των παγκόσμιων ελίτ και στις εμπόλεμες κοινωνίες που προετοιμάζουν, αναδύονται οι αστείρευτες απελευθερωτικές δυνατότητες των αγώνων που ξεσπούν σε όλο τον κόσμο. Από τη Ροζάβα μέχρι την Τσιάπας, από τις φαβέλες της Βραζιλίας μέχρι τα αντιφασιστικά οδοφράγματα της Δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, η Υπόθεση της Κοινωνικής Επανάστασης είναι ακόμα ζωντανή, βάζει αναχώματα στην επίθεση του κράτους και των αφεντικών και διαμορφώνει τους όρους της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης.

Είναι αυτή η κοινωνική και ταξική αντεπίθεση που φοβίζει τους κυρίαρχους τόσο πολύ, ώστε να επιστρατεύουν ότι πιο μαύρο έχει να επιδείξει η ανθρώπινη ιστορία για να την ανακόψουν. Εξαιτίας της γενικευμένης κρίσης του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος περιορίζονται ολοένα και περισσότερο τα περιθώρια για την άντληση συναίνεσης στους κυριαρχικούς σχεδιασμούς του. Για τον λόγο αυτό, ήδη ανασύρονται από τη φαρέτρα των εξουσιαστών και έχουν αναλάβει δράση διεθνώς οι ακροδεξιές και φασιστικές εφεδρείες του, το στρατόπεδο της Αντεπανάστασης, ώστε να ανοίξει δρόμο για την υλοποίηση των στρατηγικών επιδιώξεων της Εξουσίας. Από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο, μέχρι την Ευρώπη-Φρούριο του Βίσεγκραντ, της ακροδεξιάς στροφής στην Ιταλία και τη Γαλλία, τα Βαλκάνια των εθνικισμών και την Τουρκία του Ερντογάν, ο φασισμός είναι η «απάντηση» του συστήματος στη συνολική και βαθιά του κρίση, στις ίδιες του τις αντιφάσεις. Αντιφάσεις που προκαλούνται από την αθεράπευτη σύγκρουση που επιβάλλει η βασική του αρχή, η εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο. Μαζί με τον πόλεμο, και την απειλή γενίκευσης του, συνθέτουν το σιδερένιο πλέγμα εξουσίας που απλώνεται παγκόσμια.

Στον ελλαδικό χώρο, με την ανακίνηση του «Μακεδονικού ζητήματος», σύμφωνα με τις προσταγές του ΝΑΤΟ, η παρούσα «αριστερή» πολιτική διαχείριση εμφανίζεται ως ο αποτελεσματικότερος διακινητής των επιδιώξεων της αστικής τάξης και των διεθνών οργανισμών ενώ ταυτόχρονα ένα διευρυμένο κοινό συσπειρώνεται γύρω από τον εθνικισμό. Οι φασιστικές ομάδες κρούσης συντονίζονται με τις πιο συντηρητικές εκφάνσεις του εθνικού κορμού (παραστρατιωτικές ομάδες, εκκλησιαστικές οργανώσεις, ακροδεξιά κόμματα, παρακρατικούς μηχανισμούς) συνθέτοντας την αντεπαναστατική και φασιστική εφεδρεία για το κράτος και την άρχουσα τάξη. Διαμορφώνουν, έτσι, κλίμα αποπροσανατολισμού των εκμεταλλευόμενων από τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα, διαχέοντας τη μισαλλοδοξία και συσπειρώνοντας τα πιο αντιδραστικά κοινωνικά αντανακλαστικά.

Παντού στον κόσμο ο ρόλος των φασιστών παραμένει ο ίδιος: να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ισχυρών, να καλλιεργούν το μίσος για τους φτωχούς των άλλων περιοχών, να αποπροσανατολίζουν και να προετοιμάζουν τους πληβείους για ένα νέο μαζικό σφαγείο σε κάποια πολεμική σύγκρουση στο μέλλον.

*

Κάθε χρόνο, στη Σόφια της Βουλγαρίας, πραγματοποιείται φασιστική παρέλαση προς τιμήν του φασίστα στρατηγού Hristo Lukov, ο οποίος εκτελέστηκε από την αντάρτισσα Violeta Yakova στις 13 Φλεβάρη του 1943. Την παρέλαση διοργανώνουν μια σειρά από νεοναζιστικά κόμματα και οργανώσεις όπως η Βουλγαρική Εθνική Ένωση κ.ά. Η παρέλαση αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του φασισμού στη Βουλγαρία και κάθε χρόνο συμμετέχουν αντιπροσωπείες από φασιστικά και ναζιστικά κόμματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία κ.ά.).

Για εμάς, ως αναρχικούς, η αντίσταση στην επέλαση του ολοκληρωτισμού και του φασισμού θα πρέπει να έχει έμπρακτο διεθνιστικό χαρακτήρα. Είναι αδύνατον να αντιπαλέψουμε τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό και τον φασισμό αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Είναι ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη επαφών και η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ συντρόφων στις γειτονικές χώρες, όπως επίσης σε διευρυμένο διεθνές επίπεδο.

Η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση στηρίζει έμπρακτα εδώ και δύο χρόνια την αντιφασιστική διαδήλωση που πραγματοποιείται στη Σόφια.Αρκετοί σύντροφοι από την Ελλάδα βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας για να διαδηλώσουν ενάντια στον φασισμό και να υποστηρίξουν τους συντρόφους εκεί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να χτίσουν αναχώματα στη διαρκή προώθηση του φασισμού, να δημιουργήσουν δομές και μέτωπα αντίστασης στην επίθεση κράτους, φασιστών και μαφιών.

Το κοινωνικό κίνημα στη Βουλγαρία, αφού ουσιαστικά διαλύθηκε πλήρως κάτω από την κρατική μπότα του σοσιαλισμού, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιμέτωπο με τις εθνικιστικές και φασιστικές γκρούπες που ανασυντάχθηκαν μετά την κατάρρευση του 1991. Σήμερα, είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξη στο αντιφασιστικό κίνημα της Βουλγαρίας, ώστε να μπορέσει να αντισταθεί στη φασιστική απειλή, ώστε να ανθίσουν οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, ενάντια στις εθνικιστικές κορώνες και τις καπιταλιστικές προσταγές. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΑΠΟ καλεί και φέτος ομάδες και άτομα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για συμμετοχή στη διαδήλωση της 16ης Φλεβάρη στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Για την ενδυνάμωση των κοινών διεθνιστικών αγώνων. Για τα Βαλκάνια της ισότητας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού. Για την Κοινωνική Επανάσταση, τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό και την Αναρχία.

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

apo.squathost.com | anpolorg@gmail.com