ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ REVOLUTIONARY ABOLITIONIST MOVEMENT – NYC ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ GEORGE FLOYD

0
1175

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ REVOLUTIONARY ABOLITIONIST MOVEMENT – NYC ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ GEORGE FLOYD

Ερ: Μια σύντομη περιγραφή της αρχής της εξέγερσης, ως απάντηση στη δολοφονία του George Floyd. Δεδομένης της μαζικής συμμετοχής πολλών διαφορετικών κοινωνικών ομάδων από τα κάτω (της μαύρης και λευκής νεολαίας, εργατών, ανέργων και μεταναστών), ποια ήταν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της;

Απ: Η αρχή της εξέγερσης σηματοδότησε μια ιστορική στιγμή στις ΗΠΑ. Υπήρξε μια συνολική πολιτισμική στροφή από τα κάτω, όπως λέτε, όπου οι άνθρωποι βρήκαν τη δύναμή τους απέναντι στην αστυνομία και έδρασαν σθεναρά και ανυποχώρητα ενάντιά της και ενάντια στα σύμβολα του καπιταλισμού. Ένα κίνημα, στο οποίο πρωτοστατούσαν η μαύρη νεολαία και η νεολαία των έγχρωμων κοινοτήτων, που βιώνουν δυσανάλογα την οργή των δυνάμεων καταστολής. Υπήρξε μη απολογητικό και παθιασμένο. Στη Νέα Υόρκη, η εικόνα των παιδιών να αντιπαρατίθενται ευθέως χωρίς φόβο με τις ίδιες κατασταλτικές δυνάμεις που τους έχουν στοχοποιήσει, παρενοχλήσει, ξυλοκοπήσει και έχουν δολοφονήσει μέλη των οικογενειών τους, υπήρξε ένα απίστευτο θέαμα.

Η αστυνομία για να καταστείλει την εξέγερση χρησιμοποίησε τακτικές που ήταν συνήθως αποτελεσματικές στις διαδηλώσεις: ξυλοδαρμούς, τυχαίες συλλήψεις μέσα στο πλήθος, σέρνοντας τους ανθρώπους στο έδαφος. Αλλά δεν σταμάτησαν τη νεολαία! Συνέχισαν να γελούν και αντεπιτίθενται ξανά και ξανά. Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν σχεδόν 40.000 ενεργοί αστυνομικοί με εξοπλισμό και παρακολούθηση στρατιωτικού επιπέδου. Ανεξάρτητα, όμως, από την ανισότητα των δυνάμεων που αντιπαρατίθενται, ο φόβος στα πρόσωπα των αστυνομικών ήταν ξεκάθαρος. Ήταν πανικόβλητοι και φώναζαν ο ένας στον άλλο να υποχωρήσουν!

Θεωρώ πως από πόλη σε πόλη, με κάθε πράξη γενναιότητας, οι άνθρωποι εμπνέονταν ο ένας από τον άλλο. Ο εμπρησμός του 3ου αστυνομικού τμήματος στη Μινεάπολη και η καταδίωξη των μπάτσων ήταν τα γεγονότα που έδειξαν στους ανθρώπους σε άλλες πόλεις πως έχουν τη δύναμη να κάνουν το ίδιο. Καθώς οι άνθρωποι στη Νέα Υόρκη εξεγέρθηκαν και άρχισαν να επιτίθενται στους μπάτσους, να καίνε δεκάδες αυτοκίνητα και βαν, και να λεηλατούν τα πιο ακριβά καταστήματα στο κέντρο του Μανχάταν, άνθρωποι σε άλλες πόλεις άρχισαν να συνειδητοποιούν τις δυνατότητες που τους παρουσιάζονταν εκεί που βρισκόντουσαν.

Η αίσθηση στους δρόμους ήταν πως κάτι έχει ριζικά αλλάξει και πως οι άνθρωποι δεν επρόκειτο να δείξουν άλλη ανοχή. Προς τέρψη και έκπληξη μας, υπήρξε εξαιρετικά ευρεία υποστήριξη των πιο ριζοσπαστικών δράσεων στους δρόμους. Με τη συγκεκριμένη εξέγερση φάνηκε πως δημιουργήθηκε μια ρωγμή στην κοινωνία εδώ, και πως, παρόλο που μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, δράσεις και οργάνωση, με εκείνο το βαθύτερο κομμάτι της κοινωνίας που επιθυμεί την αλλαγή που το κράτος δεν μπορεί να επιφέρει, δεν θα είναι δυνατό για τους φιλελεύθερους να αποκαταστήσουν την καταπιεστική κανονικότητα, ειδικά τώρα που η νεολαία συνειδητοποίησε πόσο εύκολο είναι να σπάσει τον έλεγχο της αστυνομίας.

Ερ: Ποια ήταν η κοινωνική και πολιτική κατάσταση πριν το ξέσπασμα της εξέγερσης και πως επέδρασσε η πανδημία και η αντικοινωνική διαχείρισή της από το κράτος στο ξέσπασμα της κοινωνικής οργής;

Απ: Οι αστυνομικές δυνάμεις, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνολικά, αποτελούν συνέχεια της εποχής της δουλείας. Η αντιμετώπιση και η στάση έναντι των μαύρων και έγχρωμων πληθυσμών αντανακλά ακριβώς αυτό. Το σωφρονιστικό σύστημα είναι ουσιαστικά μια σύγχρονη μορφή των φυτειών με πληθώρα δωρεάν εργασίας, αδικαιολόγητων εκτελέσεων και ρατσιστικής υποβάθμισης, και όσον αφορά στο δικαστικό σύστημα, έχει ως βασικό σκοπό την τροφοδότηση των φυλακών με νεαρούς ανθρώπους από αυτές τις κοινότητες, ώστε να παγιδευτούν από νεαρή ηλικία στον ιστό του κρατικού ελέγχου. Πέραν αυτού, οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά συναπαντήματά τους με την αστυνομία, υπό τη μορφή της συνεχούς παρενόχλησης, της βίας και της υποτίμησης.

Επιπλέον, το γεγονός πως ο Τραμπ ηθελημένα αγνόησε τη σοβαρότητα της κρίσης του COVID-19 υπήρξε ένα ακόμα πλήγμα στην ανθρωπότητα που οδήγησε σε τόσους άσκοπους θανάτους. Εδώ εδράζει το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία, παρόλο που υπήρξε ενημέρωση εκ των προτέρων για την επερχόμενη κρίση. Οι ΗΠΑ δεν πήραν την ασθένεια στα σοβαρά με αποτέλεσμα, στην έξαρση της πανδημίας, το Κέντρο Ελέγχου Νόσων να συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην φορούν μάσκες. Επιπλέον, στη Νέα Υόρκη, όπου εδράζουμε, η πόλη έκλεισε πολύ γρήγορα δίχως καμία προετοιμασία, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τις δουλειές τους, ενώ δεν υπήρξε καμία αξιόλογη οικονομική βοήθεια, καμία παύση στην καταβολή των ενοικίων και των λογαριασμών, και καμία βοήθεια στην παροχή τροφής. Λόγω της παντελούς απουσίας προετοιμασίας της πόλης, πολλοί άνθρωποι πέθαναν.

Άνθρωποι έχασαν άσκοπα τους αγαπημένους τους, αρρώστησαν, και ήρθαν αντιμέτωποι με την πείνα και την αποξένωση. Το ψυχολογικό βάρος της κρίσης ήταν πολύ μεγάλο. Πέθαιναν τόσοι πολλοί άνθρωποι που τα πτώματα αποθηκεύονταν σε φορτηγά ψυγεία έξω από τα νοσοκομεία. Εργάτες μαρτυρούσαν πως μετέφεραν τα σώματα των φίλων και των γειτόνων τους που έφεραν έναν αριθμό ως μόνο αναγνωριστικό μέσα και έξω από τα φορτηγά. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν είχαν προστατευτικό εξοπλισμό και υπήρξε μαζική έλλειψη αναπνευστήρων και νοσοκομειακού υλικού. Οι φτωχές κοινότητες επλήγησαν δυσανάλογα περισσότερο καθώς πολλοί άνθρωποι δεν είχαν την πολυτέλεια να παραμείνουν στο σπίτι. Έπρεπε να εργαστούν. Αυτός ο εφιάλτης ήταν καθαρά το αποτέλεσμα της απροθυμίας του κράτους να βοηθήσει τους ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή, ο COVID-19 μετατράπηκε σε πρόφαση ώστε το κράτος να καταστείλει περαιτέρω τους ανθρώπους που ούτως η άλλως καταπιέζονταν. Πλήθος ξυλοδαρμών μαύρων νεολαίων βγήκαν στη δημοσιότητα ενώ υπήρξαν πολλοί ακόμη που δεν έγιναν γνωστοί. Η αστυνομία έγινε ακόμη πιο βίαιη στα ‘προτζεκτς’* και στις μαύρες κοινότητες. Έτσι, πέρα από την ασθένεια και τον θάνατο που υπέστησαν οι άνθρωποι εξαιτίας της πολιτικής διαχείρισης σε επίπεδο πόλης και πολιτείας, επιπλέον καταδιώκονταν στις ίδιες τους τις γειτονιές.

Ερ: Ποιες οι μορφές αντίστασης και οργάνωσης που προτάσσουν οι αναρχικοί μέσα στην εξέγερση και με ποιον τρόπο αντιπαρατίθενται στην ιδεολογική και κατασταλτική εκστρατεία του κράτους των ΗΠΑ εναντίον των εξεγερμένων;

Απ: Αναρχικοί και αντιφασίστες συμμετείχαν από την αρχή αυτών των εξεγέρσεων. Το κίνημα ρητά έχει δώσει βάρος στην αστυνόμευση, τις φυλακές και τις προεκτάσεις τους εδώ και αρκετό καιρό. Έτσι, αυτή η στιγμή της εξέγερσης είναι πολύ ξεχωριστή για εμάς.

Για να είμαστε ξεκάθαροι: αυτή δεν ήταν μια εξέγερση που πυροδοτήθηκε από αναρχικούς. Η εξέγερση κινείται από μαύρους νεολαίους που έχουν κουραστεί να περιφρονούνται και να δολοφονούνται.

Το υπέροχο σε τέτοιες εξεγέρσεις είναι ότι συνήθως οι αναρχικοί είναι που βρίσκονται μπροστά με τις πιο ριζοσπαστικές δράσεις τους, όμως αυτή τη φορά, ήταν η νεολαία που πρωταγωνιστούσε στην επίθεση! Ενθουσιαστήκαμε πολύ που είδαμε ότι οι άνθρωποι είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο και ότι όλοι βρισκόμασταν μαζί στο ίδιο μήκος κύματος. Αυτό σήμαινε ότι οι αναρχικοί μπορούσαν να υποστηρίζουν άλλους και να κάνουν τις δράσεις τους ανάμεσα σε πολλούς που έκαναν κι αυτοί το ίδιο – ήταν μια ευτυχής συνάντηση και κορύφωση στους δρόμους! Είμασταν συνολικά ενάντια στα γουρούνια, τα όργανα της τάξης, και με μία στάση υποστήριξης των αγωνιστών και δικαιοσύνης του δρόμου.

Τα πράγματα είναι πιο ήσυχα τώρα στην Νέα Υόρκη ενώ οι πολιτικές δράσεις συνεχίζονται σε άλλα μέρη, όμως οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν για να κατευνάσουν την κατάσταση κάνουν ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια ασταθή ηρεμία. Το κράτος πήρε τη σκυτάλη και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δυναμική προς την κατεύθυνση των δικών του στόχων. Ο σκοπός των φιλελεύθερων μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων ήταν η αναδίπλωση των ανθρώπων προς μια εκδοχή της κοινωνίας των πολιτών όπου συνεχίζουμε να λειτουργούμε όπως πριν, αλλά με μικρές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα. Τα ρεπορτάζ τους ως επί το πλείστον δαιμονοποιούσαν αυτούς που λεηλατούσαν τα καταστήματα και τους αναρχικούς, και απέδιδαν τη «βία» σε ανθρώπους που ήθελαν να ιδιοποιηθούν το κίνημα. Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να κινηθούν προς μια θέση από όπου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις διαδηλώσεις ως μοχλό πίεσης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις τους με τη δεξιά. Τα δεξιά μέσα δαιμονοποιούν τους πάντες και κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για την αναταραχή. Όλα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τώρα εξαπολύουν μία εκστρατεία εναντίον των μαύρων κάνοντας μεγάλο θέμα κάθε μικρό περιστατικό όπου εμπλέκεται κάποιος μαύρος προκειμένου να δικαιολογήσουν την καταστολή από την αστυνομία. Νομίζουν ότι είναι έξυπνοι, όμως απλά επιβεβαιώνουν το γιατί όλα αυτά πρέπει να καταστραφούν.

Όμως, στη διάρκεια αυτής της ηρεμίας, βλέπουμε πως είναι καθήκον μας να ετοιμαστούμε αφενός για να ενισχύσουμε τις υποδομές μας, να οργανωθούμε και να υποστηρίξουμε τους πολιτικούς μας κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν αβάσταχτες ποινές φυλάκισης. Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο κύμα εξεγέρσεων αλλά επίσης βλέπουμε και μια επερχόμενη οικονομική κρίση στον ορίζοντα εξαιτίας του COVID-19. Έτσι, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τα μέσα με τα οποία θα διατηρήσουμε και θα υποστηρίξουμε τις κοινότητές μας. Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στο να μετατρέψουμε αυτές τις ομαδοποιήσεις και τις υποδομές σε επαναστατικά σύνολα. Είμαστε σε επαφή με συντρόφους από τη Χιλή οι οποίοι μας συμβούλευαν πάνω στο πώς αναπτύσσονταν τα συμβούλια γειτονιάς στη διάρκεια της εξέγερσης εκεί. Εδώ, είμαστε σε πολύ λιγότερο εξελιγμένη κατάσταση πολιτικά, αλλά τώρα πρέπει να χτίσουμε και να χτίσουμε καλά για το μέλλον.

Ερ.: Η εξέγερση στις ΗΠΑ αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και ποιες οι σκέψεις για την ανάπτυξη του αναρχικού αγώνα;

Είναι όνειρό μας να δούμε τις ΗΠΑ να καταρρέουν για το καλό του λαού εδώ αλλά και στις άλλες χώρες.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η εξέγερση έχει αναδείξει ρήγματα όχι μόνο μέσα στην αμερικάνικη κοινωνία αλλά και μέσα στην ίδια την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Αφού ο κόσμος αναχαίτισε την Εθνοφρουρά στη Μινεάπολη, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα φέρει τον στρατό, όμως ο στρατός το απέρριψε αυτό δημοσίως. Οικονομικά αλλά και από άποψη ενότητας στη δομή της εξουσίας, οι ΗΠΑ είναι αδύναμες αυτή τη στιγμή. Και ακόμα καλύτερα, πολλοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας δεν αντιλαμβάνονται την αδυναμία της χώρας στο παγκόσμιο σκηνικό. Αυτό είναι σίγουρα προς όφελός μας. Είναι ενδιαφέρουσα η σκέψη ότι η άγνοια και ο εγωκεντρισμός τους θα είναι και η πτώση τους. Οι ΗΠΑ έχασαν στο Βιετνάμ εν μέρει επειδή υποτίμησαν τους αντιπάλους τους και υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους. Το να χτίσουμε στέρεα μέσα στις κοινότητές μας, να δημιουργήσουμε δεσμούς και διεθνή δίκτυα και να διατηρήσουμε αυτές τις σχέσεις στενές θα μας δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε εναντίον ενός εχθρού που κατά βάση στηρίζεται στην αντίληψή του ότι είναι ακαταμάχητος.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ κατέχουν ακόμα μεγάλη ισχύ σε πόρους και όπλα, και οτιδήποτε μειώνει την ισχύ αυτή θα βοηθήσει τον ευρύτερο αγώνα. Σε όλο τον κόσμο το σημαντικότερο που έχουν οι αναρχικοί να κάνουν είναι να εντείνουν την πολιτική και οικονομική πίεση στις ΗΠΑ. Στοχοποιήστε οτιδήποτε και όλα όσα κάνουν τις ΗΠΑ να λειτουργούν και να τους δίνουν δύναμη. Όσο πιο αδύναμες γίνουν οι ΗΠΑ, τόσο καλύτερα θα είναι εδώ για εμάς και για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο γενικά. Επιπλέον, κάθε δράση αλληλεγγύης δίνει δύναμη στους αντιστεκόμενους εδώ.

Επίσης ελπίζουμε να δούμε τους αναρχικούς σε όλο τον κόσμο να αναπτύσσουν περεταίρω τα δικά τους κινήματα και τους δικούς τους αγώνες και να χτίζουν δυνατές επαναστατικές κοινότητες. Όσο περισσότερο μεγαλώνουμε και εδώ αλλά και στο εξωτερικό, τόσο περισσότερους πόρους έχουμε συλλογικά και τόσο καλύτερα μπορούμε να δουλέψουμε για να διαλύσουμε τα παγκόσμια συστήματα κυριαρχίας.

Στο μεταξύ εδώ, στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε αυτούς που αισθάνονται τη δυσαρέσκεια η οποία και ενέπνευσε αρχικά την εξέγερση, στοχοποιώντας τον ρατσισμό, την αστυνομία και άλλες προεκτάσεις της κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης. Κάτι έχει αλλάξει ουσιαστικά στους συσχετισμούς δύναμης εδώ, και έχει αλλάξει στο εσωτερικό όσων κάποτε ζούσαν μέσα στον φόβο. Αυτή η επαναστατική δυναμική είναι κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε για το μέλλον.

Revolutionary Abolitionist Movement – NYC

26/06/2020