Σχετικά με την εκδίωξη του επάμ Πάτρας από το 3ήμερο του Πολυτεχνείου στο Παράρτημα.

0
2536

το στεφάνι του επάμ στα σκουπίδια έξω από το Παράρτημα…

Σχετικά με την εκδίωξη του επάμ Πάτρας από το 3ήμερο του Πολυτεχνείου στο Παράρτημα.

Για την περιφρούρηση του κοινωνικού και ταξικού κινήματος από “γκρίζες” εθνικιστικές και ρατσιστικές γκρούπες

Την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017, ύστερα από συλλογική μας απόφαση, αποτρέψαμε τα μέλη του επάμ Πάτρας από το να καταθέσουν στεφάνι στο χώρο του Παραρτήματος κατά τη διάρκεια της 3ήμερης παρουσίας μνήμης και αγώνα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973.

Ήταν μια σαφής πολιτική πράξη, χωρίς συμβολική, αλλά με ουσιαστική διάσταση. Το λέμε ξεκάθαρα: ρατσιστικές και εθνικιστικές γκρούπες, όπως αυτή του Καζάκη και της παρέας του που θεωρεί “δοσίλογους όσους είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων”1 και “αδέρφια τους χρυσαυγίτες”2 δεν χωράνε ούτε στο Παράρτημα ούτε στο Κίνημα.

Ο χώρος του Παραρτήματος (παλιό παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών) είναι ιστορικά φορτισμένος ως σημείο αναφοράς των κοινωνικών και ταξικών αγώνων που ξεσπούν στην Πάτρα εδώ και 44 χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε σαν κέντρο αγώνα για πρώτη φορά το 1973, όταν καταλήφθηκε από φοιτητές, αριστερούς, αναρχικούς και άλλα κομμάτια τις κοινωνίας εν μέσω της εξέγερσης του Νοέμβρη ενάντια στη χούντα. Αποτέλεσε προπύργιο δυναμικών κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων, συγκρούσεων ενάντια στους τότε εγχώριους φασίστες, ενώ έχει καταγραφεί στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας ως το κύριο κέντρο αντιδικτατορικής δράσης. Στο πέρασμα των χρόνων αποτέλεσε επίκεντρο ποικίλων και πολυμορφικών κοινωνικών αντιστάσεων (χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο στα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Καλτεζά, συσπείρωσε μεγάλα κομμάτια του φοιτητικού και εργατικού κινήματος ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων, όπως αυτά του Λαδόπουλου και της Πειραϊκής Πατραϊκής, υπήρξε κέντρο αντιπληροφόρησης και προπαγάνδας σε σχέση με τα γεγονότα της Τιεν αμέν στην Κίνα, φιλοξένησε το πρώτο συνέδριο αναρχικών, συνδέθηκε άμεσα με τα εξεγερτικά γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία Τεμπονέρα), ενώ μέχρι σήμερα συνεχίζει να αποτελεί κατειλημμένο κέντρο αγώνα και να είναι άμεσα συνδεδεμένο στην κινηματική μνήμη ως χώρος αντίστασης και αγώνα του λαού και της νεολαίας.

Η συγκεκριμένη κρυφο-εθνικιστική γκρούπα που λέγεται επάμ εμφανίστηκε στο Παράρτημα, το πρωί της Παρασευής 17/11, με οργανωμένη πολιτική παρουσία διεκδικώντας έτσι ισότιμη συμμετοχή στο κοινωνικό και ταξικό κίνημα που βρισκόταν εκεί για να τιμήσει την εξέγερση του Νοέμβρη, σε αυτό το πολύμορφο, αλλά και οριοθετημένο κομμάτι αγωνιζόμενων που αντιστέκεται στις πολιτικές εξαθλίωσης και λεηλασίας της κοινωνικής βάσης.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το συγκεκριμένο κομματικό μόρφωμα έχει γίνει γνωστό για τις ρατσιστικές και διασπαστικές για την εργατική τάξη θέσεις του. Με άλλοθι την “υπεράσπιση της πατρίδας” καλεί την εργατική τάξη να πάρει μέτρα απέναντι στους μετανάστες που σύμφωνα με το ίδιο όχι μόνο δεν είναι κομμάτι της αλλά την απειλούν άμεσα. Για το επάμ, οι μετανάστες, ως μελλοντικό φθηνό εργατικό δυναμικό, απειλούν τη συγκρότηση της “ντόπιας” εργατικής τάξης, τα δικαιώματά της και τις κατακτήσεις της μετατρέποντας την Ελλάδα σε “σκουπιδοτενεκέ της Ευρώπης”. Γνωστή είναι και η πρόσφατη χυδαία επίθεση του σε 3 χιλιάδες πρόσφυγες που προορίζονταν να εγκατασταθούν στην Κρήτη τους οποίους στοχοποίησε ως τρομοκράτες και εγκληματίες3

Για αυτούς, δεν είναι το σύνολο των πολιτικών παρανομοποίησης και εγκληματοποίησης των μεταναστών, τα ρατσιστικά ιδεολογήματα, οι εθνικιστικές ατζέντες των πολιτικών κομμάτων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων που συμπιέζουν την εργατική δύναμη των μεταναστών εργατών προς όφελος του κράτους και των αφεντικών αλλά, αντίθετα, η ίδια η ανθρώπινη υπόστασή τους.

Η επιθετικότητα τους δεν εξαντλείται στους μετανάστες και τους πρόσφυγες αφού αρκετές είναι οι φορές που το επάμ έχει στραφεί ανοιχτά ενάντια στο ίδιο το κίνημα, μιλώντας για ενδεχόμενη αντιμετώπιση του “εσωτερικού εχθρού” από το στρατό4, για “υπονόμευση της εικόνας της χώρας” από τις διαδηλώσεις-“αναταραχες” με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό της μεγαλειώδους κοινωνικής σύγκρουσης ενάντια στο δεύτερο μνημόνιο που ξέσπασε στις 12 Φλεβάρη 2012 ως επεισόδια που πραγματοποίησαν συμμορίες που δούλευαν για εταιρείες real estate. Φαίνεται πως για το επάμ την αντίσταση σήμερα εκφράζει περισσότερο ο στρατός και η εκκλησία προσβλέποντας στην επιβολή μιας θρησκευτικής και στρατιωτικής χούντας και όχι οι δυνάμεις του κοινωνικού μετασχηματισμού και της κοινωνικής επανάστασης.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το τελευταίο διάστημα επιχειρείται από την πλευρά του επάμ και η οργανωμένη πολιτική παρουσία του (πανό, κονκάρδες κλπ.) και σε άλλες εκδηλώσεις του κινήματος, και ειδικά σε έναν σημαντικό κοινωνικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτόν της παρεμπόδισης των πλειστηριασμών στο Ειρηνοδικείο Πάτρας.

Για εμάς, είναι ξεκάθαρο πως ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, ως πεδίο εκδήλωσης της κοινωνικής και ταξικής αυτοάμυνας, είναι κομμάτι του αγώνα ενάντια στη συνολική επίθεση που διεξάγεται από τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία, ενάντια στους ντόπιους και ξένους εργάτες και δεν έχουμε καμιά διάθεση να συναινέσουμε στη μετατροπή του σε ένα χωνευτήρι συνύπαρξης μας με εθνικιστικές και ρατσιστικές ομάδες που έχουν φορέσει το μανδύα του “αντιμνημονιακού” ενώ στην ουσία προτείνουν μια νέα συμφωνία με τους δανειστές για μετάβαση στη δραχμή, σε συνεργασία πάντα με τη ντόπια αστική τάξη. Παράλληλα δεν σκεφτόμαστε επ’ ουδενί να αφήσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα ειρηνοδικέια -αλλά και όπου αλλού αυτές ξεσπούν απέναντι στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης -να μετατραπούν σε χώρο εκλογικής ψηφοθηρίας και χτισίματος πολιτικής καριέρας για τους εθνικιστές του επάμ.

Καλούμε, λοιπόν, όλους τους αγωνιστές που αναγνωρίζουν την ταξική διάσταση του κινήματος, από όποιο φάσμα του αγώνα αυτού κι αν προέρχονται, όσους και όσες εδώ και πολύ καιρό δίνουμε από κοινού αγωνιστικό ραντεβού κάθε Τετάρτη μπροστά στο ειρηνοδικείο να απομονώσουν αυτούς που επιχειρούν να διαχωρίσουν τους ανθρώπους σε σκουπίδια ή μη βάση της εθνοτικής τους προέλευσης. Όσοι θεωρούμε τους μετανάστες ευπρόσδεκτους και κομμάτι του εργατικού κινήματος να περιφρουρήσουμε τους αγώνες μας από όσους τους υπονομεύουν ξερνώντας τα μισάνθρωπα δηλητήρια τους. Να κάνουμε τα πάντα στην κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός ανατρεπτικού κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος κοινωνικής χειραφέτησης, με ενωμένη την εργατική τάξη, ντόπια και ξένη.

Ειδικά σήμερα που η κυβέρνηση ξεκινά νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών νομοθετώντας την ποινικοποίηση της αντίστασης στα ειρηνοδικεία και δρομολογώντας την διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κάθε απόπειρα επανεμφάνισης της συγκεκριμένης εθνικιστικής γκρούπας, αλλά και άλλων επίδοξων, θα θεωρείται πρόκληση.

Στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας υπάρχει ξεχωριστή θέση για το επάμ παρέα με τα αφεντικά και τους φασίστες.

Ταξική ενότητα και αντεπίθεση – Μπλόκο στους πλειστηριασμούς και τον εθνικισμό

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” – μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης

επικοινωνία: κάθε Τρίτη 19:00-22:00 στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω (Πατρέως 87),

mail: d_ippos@hotmail.com | blog: ipposd.wordpress.com

 

Σημειώσεις:

4Ομιλία Καζάκη στην στην Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ένοπλων Δυνάμεων