Αλληλεγγύη σε όσους αγωνίζονται στη Μιανμάρ απέναντι στη Χούντα

0
1481

Την 1η Φεβρουαρίου ο στρατός της Μιανμάρ με επικεφαλής τον στρατηγό Min Aung Hlaing καταλαμβάνει την εξουσία ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD), η οποία ανέλαβε την εξουσία με τις εκλογές του 2011. Απέναντι στο στρατιωτικό πραξικόπημα έχουν ξεσηκωθεί χιλιάδες κόσμου που πραγματοποιούν καθημερινά διαδηλώσεις, απεργίες και συγκρούονται με τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.

Η αντίσταση στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη μετράει περισσότερους από 400 νεκρούς, αμέτρητους τραυματίες και περισσότερους από 2.000 φυλακισμένους. Κομμάτι των αγωνιζόμενων είναι και οι αναρχικοί, οι οποίοι πλαισιώνουν τις γραμμές των κοινωνικών συγκρούσεων είτε στις ομάδες αλληλεγγύης όπως είναι το Food Not Bombs – Myanmar είτε είναι στην πρώτη γραμμή αυτοάμυνας απέναντι στις δολοφονικές επιθέσεις του στρατού. Ενώ ο κόσμος του αγώνα μαζικοποιείται στους δρόμους και η σύγκρουση γενικεύεται, η κατασταλτική μανία της χούντας γίνεται όλο και πιο άγρια φτάνοντας στο σημείο να δολοφονήσει τουλάχιστον 114 διαδηλωτές μέσα σε μία ημέρα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Ταυτόχρονα, σημειώνονται αψιμαχίες ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού και σε ένοπλες πολιτοφυλακές οι οποίες αποτελούν κομμάτι των πολλών εθνοτήτων και της σχετικής αυτονομίας που έχουν και που συναποτελούν το κράτος της Μιανμάρ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια γενικευμένη εμφύλια σύρραξη. Η προηγούμενη κυβέρνηση ωστόσο βαρύνεται με το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο στρατός σε βάρος της μουσουλμανικής εθνότητας των Ροχίνγκουα, το 2017, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και 700.000 εκτοπισμένους στο γειτονικό Μπαγκλαντές ποι διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Μια ακόμη στιγμή κρατικής βαρβαρότητας για την οποία η πολιτισμένη Δύση σιώπησε εκκωφαντικά.

Στις 27 Μαρτίου, τη μέρα της 76ης επετείου από την έναρξη της αντίστασης στην κατοχή της χώρας από την Ιαπωνία, μια επέτειος που έχει καθιερωθεί ως ημέρα των ενόπλων δυνάμεων, η Χούντα επέλεξε να κάνει επίδειξη πυγμής καταστέλλοντας άγρια πορείες διαμαρτυρίας και δολοφονώντας μαζικά διαδηλωτές. Ταυτόχρονα το στρατιωτικό καθεστώτος πραγματοποίησε παρέλαση στην περιοχή της Naypyitaw την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι από οκτώ χώρες (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Λάος και Ταϊλάνδη), δηλώνοντας τη στήριξή τους στο καθεστώς. Από την άλλη, οι Δυτικές Δυνάμεις περιορίζονται σε μία χλιαρή καταδίκη της βίας απέναντι στον λαό της Μιανμάρ από το δικτατορικό καθεστώς, χωρίς να παίρνουν μία σαφή στάση απέναντί του, κάτι που φανερώνει πως αναζητούν τις δυνατότητες για συμμαχίες κι επέκταση της ισχύος τους και του ρόλου τους σε αυτό το ρευστό πεδίο γεωπολιτικών συσχετισμών. Το μόνο βέβαιο είναι πως η όξυνση των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών θα σημάνει ακόμα περισσότερη βία, καταπίεση και εξαθλίωση για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, της πολύπαθης νοτιοανατολικής Ασίας όπου εδώ και χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πεδίο εχθροπραξιών και οι λαοί της προσπαθούν να κερδίσουν ανάσες ελευθερίας από τα κράτη και το κεφάλαιο.

Ως αναρχικοί/ες είμαστε πεπεισμένοι πως απέναντι στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό που επιβάλλεται σε ολόκληρο τον παγκόσμιο χάρτη και βαθαίνει ακόμα περισσότερο και επ’ αφορμής της πανδημίας της Covid-19, όπου τα κράτη επενδύουν περαιτέρω στην στρατικοποίηση για την καταστολή, τον έλεγχο και τη φίμωση των κοινωνιών, μόνο η ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, η οργανωμένη αντεπίθεση των εκμεταλλευομένων τάξεων και η ανατροπή του κόσμου του καπιταλισμού και του κράτους σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για τη δημιουργία μια κοινωνίας ευημερίας, ισότητας, ειρήνης και δικαιοσύνης, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και αποπροσανατολιστικούς ανταγωνισμούς..

Από τη Γαλλία και την Ισπανία των νομοσχεδίων για τη στέρηση της ελευθερίας του λόγου και τις Η.Π.Α των ρατσιστικών δολοφονιών της αστυνομίας, από την κρατική καταστολή απέναντι σε όποιον αντιστέκεται στην Τουρκία και την κρατική τρομοκρατία πάνω στο κοινωνικό σώμα στην Ελλάδα μέχρι το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ, βρισκόμαστε στο πλευρό των από τα κάτω όπου και αν αυτοί αγωνίζονται για την ελευθερία τους και για έναν κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους.

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση | Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων