Μετάφραση της ανακοίνωσης της Devrimci Anarşist Federasyon για την Πρωτομαγιά

0
1156

Λέγεται πως ζούμε σε έναν νέο κόσμο από τον Φλεβάρη του 2020. Λέγεται πως, “Όλα έχουν αλλάξει”. Ο Covid 19 μεταδίδεται από χέρι σε χέρι, από ανάσα σε ανάσα. Αντισηπτικά, μάσκες, αποστάσεις δεν μπορούν να σταματήσουν τον ιό. Με τους αριθμούς των ασθενών και των θανάτων να αυξάνονται, η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται.
Οι απαγορεύσεις επίσης αυξάνονται. Ενώ οι περιορισμοί κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα παραμένουν, κατά τις καθημερινές μετατίθενται νωρίτερα, από τις εννέα στις επτά μμ., το μερικό λοκ-ντάουν μετατρέπεται σε ολικό. Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να κατηγορούν το κοινό καθώς μετατρέπουν την διαδικασία της πανδημίας σε κρίση προς όφελός τους.
Η τεχνολογία και τα φάρμακα, τα οποία όπως λέγεται συνεχώς αναπτύσσονται, προφανώς δεν είναι εξελιγμένα. Ενώ το μπέρδεμα με τους εμβολιασμούς δεν έχει τέλος, δεν γίνεται καμία αναφορά στην θεραπεία. Αυτή περιορίζεται σε ανάπαυση και πρόσληψη βιταμινών C και D. Οι κυβερνήσεις δημιουργούν μεγάλη σύγχυση διαχέοντας αντιφατικές πληροφορίες. Κανείς δεν γνωρίζει πως μεταδίδεται ο ιός. Κάποιος που βγαίνει θετικός σε ένα νοσοκομείο, βγαίνει αρνητικός σε ένα άλλο. Η καραντίνα μειώθηκε από τις 14 στις 10 ημέρες. Οι μάσκες αμφισβητούνται, ενώ τα δύο μέτρα απόστασης είναι πολύ σημαντικά, η απόσταση στα μέσα μετακίνησης είναι 20 εκατοστά. Εκδίδεται άδεια μετακίνησης για εκείνους οι οποίοι πάνε για δουλειά στις επτά το πρωί και δεν μπορούν να επιστρέψουν πριν τις επτά το απόγευμα στο σπίτι τους.
Ο ήλιος είναι σημαντικός, ο ήλιος δεν είναι σημαντικός, ο καιρός είναι σημαντικός, ο καιρός δεν είναι σημαντικός, τα πάντα ακρίβυναν, δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει κοινωνικοποίηση. Αλλά υπάρχει τιμωρία. Εργάζεσαι τις καθημερινές, λες ας βγούμε μια μέρα το σαββατοκύριακο, τιμωρείσαι. Αϋπνία, εξάντληση, η μάσκα σου στο πηγούνι· υπάρχει τιμωρία. Έρχεται η μια απαγόρευση μετά την άλλη. Ό,τι απαγορεύεται, τιμωρείται.
Είσαι εργάτης, έχεις μια μέρα τον χρόνο. Από τις μέρες που άνθρωποι σαν και εσένα, εργάτες γέμιζαν τους δρόμους και τις πλατείες με σύνθημα “το οκτάωρο”, έχεις μια μέρα που κερδήθηκε με αγώνα. Την Πρωτομαγιά. Η Πρωτομαγιά επίσης απαγορεύτηκε. Δεν απαγορεύτηκε το συνέδριο του AKP, ούτε οι συγκεντρώσεις του Ερντογάν. Αλλά η δική σου Πρωτομαγιά απαγορεύτηκε.
Τα αφεντικά αλλάζουν τις δουλειές όπως αλλάζουν σπίτι ή γραφεία. Εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες της πανδημικής κρίσης. Την θέση των κλάδων που εκλείπουν παίρνουν νέοι εργασιακοί κλάδοι. Τους εργάτες μεταφέρουν από τους παλαιούς τομείς στους νέους. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία, σε έναν κόσμο που παραμένει ίδιος για τους εργάτες. Με άλλα λόγια, οι βλακείες για τον “κόσμο που αλλάζει” που μας λένε εδώ και έναν χρόνο είναι ψέμματα. Τίποτα δεν αλλάζει, τα αφεντικά κερδίζουν όπως και πριν. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, 85000 άτομα έβγαλαν εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, οι εκατομμυριούχοι της Δημοκρατίας της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 85.000 μεταξύ του Μάρτη του 2020 και του Μάρτη του 2021.
Παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες σε όλο τον κόσμο, η αλήθεια διαδίδεται μόνη της: η πανδημική κρίση μας σκοτώνει, όχι ο covid-19. O καπιταλισμός μας σκοτώνει.
Η επιδημία μας λέει τα εξής: ένας ιός μπορεί να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο. Ο ιός μπορεί να αλλάξει τα κράτη, να γίνουν πιο ολοκληρωτικά. Ο ιός μπορεί να αλλάξει τον καπιταλισμό, οι τομείς της εκμετάλλευσης αλλάζουν. Αλλά αυτές οι αλλαγές στον κόσμο κάνουν τη ζωή όλο και χειρότερη για εμάς, πάντα χειρότερη.Μέχρι να αλλάξουμε την τάξη πραγμάτων.
Ο ιός αφορά εμάς. Η φτώχεια αφορά εμάς. Τώρα ας πούμε την αλήθεια μεταξύ μας: αυτή η πανδημία δεν οδηγεί στη ζωή, αλλά η ζωή είναι αφόρητη σε αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης που είναι χειρότερο από την πανδημία.

Η επιδημία θα τελειώσει με κάποιον τρόπο, όπως και εκατοντάδες άλλες επιδημίες στο παρελθόν. Πως θα τελειώσει αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης;

Πρώτα, θα υπερασπιστούμε όσα οι σύντροφοι μας έχουν κερδίσει! Θα υπερασπιστούμε τον νικηφόρο αγώνα των αναρχικών συντρόφων μας που γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες το 1886 με την απαίτηση του “οκταώρου”. Τότε, όπως και τότε έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια. Θα λέμε την αλήθεια είτε με τις προκηρύξεις μας, είτε με τις κραυγές μας.
Οργανωνόμαστε με τη δύναμη της αλήθειας και θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε. Θα ανατρέψουμε το κατεστημένο με την οργανωμένη μας δύναμη. Γιατί σε αυτή την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, η επανάσταση για δικαιοσύνη και ελευθερία είναι η μόνη επιλογή.

Ζήτω η Πρωτομαγιά! Ζήτω η Αναρχία!

Επαναστατική Αναρχική Ομοσπονδία (Devrimci Anarşist Federasyon)