Ενημέρωση από τη Διαδήλωση Αντίστασης & Μνήμης για τον Παύλο Φύσσα στη Θεσσαλονίκη

0
902
Την ηχηρή απάντηση του αναρχικού και ευρύτερου αντιφασιστικού κινήματος έλαβε το κράτος και η καταστολή στη διαδήλωση της 18ης Σεπτέμβρη με αφορμή τα εφτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι. Ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το δικαστήριο της ναζιστικής συμμορίας των Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη, Λαγού κ.λπ. το κράτος επέλεξε δύο μέρες πριν τη διαδήλωση, το βράδυ της 16ης Σεπτέμβρη να οξύνει τη βία και την τρομοκρατία, χτυπώντας και συλλαμβάνοντας 51 αντιφασίστες που έσβηναν σβάστικες στην περιοχή της Νέας Παραλίας. Και αυτή η κίνηση εντάσσεται στο ευρύτερο αντι-αναρχικό πογκρόμ, που έχει εξαπολύσει η ΕΛ.ΑΣ. και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως τμήμα ενός συνολικού αυταρχικού σχεδιασμού προληπτικής αντιεξέγερσης
Τα συνεχόμενα χτυπήματα εναντίον των καταλήψεων, των δομών και των ανθρώπων του αναρχικού και αντιφασιστικού κινήματος δείχνουν τι και ποιους φοβούνται οι εξουσιαστές: τη δύναμη της κοινωνικής βάσης που δρα έξω και ενάντια σε κομματικούς και θεσμικούς φορείς. Μια δύναμη που επιχειρεί να εκφράσει το αναρχικό κίνημα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η σύλληψη των 51 αναρχικών και αντιφασιστών, η πρωτοφανής διόγκωση του κατηγορητηρίου σε βαθμό ακατάληπτης αθλιότητας και η κακοποίηση τους είναι προφανές ότι αποσκοπούσαν στην τρομοκράτηση του κινήματος και στην οπισθοχώρηση. Ευελπιστούσαν τα κνώδαλα της Αστυνομίας σε μια άμαζη και μουδιασμένη διαδήλωση.[Τελικά οι πρώτοι 35 σύντροφοι αφέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής μετά την ολοκλήρωση της πορείας, ενώ οι υπόλοιποι 16 περνάνε την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη από τον ανακριτή].
Χιλιάδες άνθρωποι μικρότερης αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας πύκνωσαν τις γραμμές της αντιφασιστικής πορείας. Σχεδόν 2000 άτομα συγκρότησαν ένα από τα μαζικότερα αναρχικά μπλοκ που έχουν διαδηλώσει στην πόλη τα τελευταία χρόνια, το οποίο υπέγραφαν από κοινού η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση, η Αναρχική Μαθητική Ομάδα «Αταξία» και η Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση «Quieta Movere». Με τεράστιο παλμό και οργανωμένη περιφρούρηση η ογκώδης διαδήλωση από ένα σημείο της επιστροφής και μετά ξεφορτώθηκε και την παρουσία των μπάτσων, οι οποίοι αποχώρησαν, αφού η παρουσία τους έλαβε χαρακτήρα καρικατούρας στο πλάι της πορείας. Το πανό έγραφε «Από τη Μόρια και την Αμυγδαλέζα, ως το Κερατσίνι και τη Θεσσαλονίκη, Τσακίζουμε τον Φασισμό και το σύστημα που τον Γεννά. Ο Παύλος ζει!». Ο Παύλος ζει μέσα από τους αγώνες μας ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό ενάντια στον καπιταλισμό και τον κρατισμό, σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βασανίζονται στα κολαστήρια του ελληνικού κράτους.
Όλοι στη μεγάλη Αντιφασιστική Συγκέντρωση την ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ στις 10:00 στο Εφετείο Αθηνών