Ενημέρωση και πολιτικές τοποθετήσεις από την 10η Συνδιάσκεψη της Α.Π.Ο.-Ο.Σ.

0
1239

Ενημέρωση από την 10η Συνδιάσκεψη της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης – Ομοσπονδίας Συλλογικοτήτων

Στις 27 και 28 Γενάρη του 2024 πραγματοποιήθηκε στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, στην Αθήνα η 10η Συνδιάσκεψη της Α.Π.Ο –Ο.Σ. Στη διήμερη αυτή διαδικασία συμμετείχαν οι συλλογικότητες, μέλη της ΑΠΟ, Αναρχική συλλογικότητα “Κύκλος της Φωτιάς” (Αθήνα), Αναρχική Συλλογικότητα “Όμικρον 72” (Αθήνα), Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό “Μαύρο και Κόκκινο” (Θεσσαλονίκη) και Συλλογικότητα για τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό “Libertatia” (Θεσσαλονίκη), οι οποίες κατά την πρώτη ημέρα, στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης, τοποθετήθηκαν αναφορικά με μια σειρά από ζητήματα της πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας, ενώ κατά τη δεύτερη ακολούθησε ο εσωτερικός διάλογος και απολογισμός σχετικά με τη μέχρι τώρα, αλλά και τη μελλοντική, πορεία της οργάνωσης. Την ανοιχτή διαδικασία της πρώτης ημέρας παρακολούθησαν επίσης σύντροφοι και συντρόφισσες από τη Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση, την Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας και την Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere.


Οι τοποθετήσεις στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας της πρώτης ημέρας αναφέρθηκαν σε μια σειρά από θεματικές της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων. Οι τοποθετήσεις εστίασαν στις οικονομικές, εργασιακές και εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που αποτελούν μέρος της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του κρατικού- καπιταλιστικού συστήματος, στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την πάρκαμψη του άρθρου 16, στη λεηλασία της κοινωνικής βάσης, στην καταστροφή του φυσικού κόσμου και των τοπικών κοινωνιών όπως επίσης στον εκτοπισμό και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ και τη γιγάντωση των πολεμικών προετοιμασιών, απότοκο των συνεχώς εντεινόμενων διακρατικών ανταγωνισμών ανά την υφήλιο. Αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν την όξυνση της έμφυλης βίας, την καταστολή του αναρχικού κι επαναστατικού κινήματος, την συνεχιζόμενη στοχοποίηση και τις εκκενώσεις καταλήψεων, την όξυνση της κρατικής βιας και τρομοκρατίας σε κάθε πεδίο της καθημερινότητας για την επιβολή των σχεδιασμών κράτους και κεφαλαίου. Τέλος, τοποθετήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης και διεύρυνσης των οργανωμένων αντιστάσεων και καταφάσεων των από τα κάτω σε μια σειρά από πεδία παρέμβασης όπως το εκπαιδευτικό, το κοινωνικό και το ταξικό/εργασιακό και η συνολικότερη υπεράσπιση του ίδιου του αναρχικού προτάγματος και του κοινωνικού, ανατρεπτικού και επαναστατικού χαρακτήρα του, ειδικά σε μια ευμετάβλητη περίοδο όπου η συνολική και οργανωμένη επίθεση κράτους και αφεντικών διαρκώς οξύνεται, θέτοντας το ζήτημα της Οργάνωσης των αναρχικών και της αντεπίθεσής τους ακόμα πιο επιτακτικό και αναγκαίο τόσο σήμερα όσο και στο προσεχές μέλλον όπου η καταστολή θα ενταθεί όπως και οι προσπάθειες διαμεσολάβησης και αφομοίώσης των κοινωνικών και ταξικών αγώνων.


Κατά τη δεύτερη ημέρα, οι διαδικασίες της Συνδιάσκεψης συνεχίστηκαν με τις εσωτερικές συζητήσεις των συλλογικοτήτων, οι οποίες έκαναν απολογισμό της μέχρι τώρα κίνησής της, της λειτουργίας των οργάνων και των ειδικών θεματικών ομάδων, επανεκτίμησαν το πολιτικό πλαίσιο και έθεσαν τις κατευθύνσεις κίνησης της οργάνωσης για το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα το επόμενο Συνέδριο που προγραμματίστηκε για το καλοκαίρι του 2024 στη Θεσσαλονίκη.


Η Α.Π.Ο. εκφράζει, από τη στιγμή της συγκρότησής της, μια ανοιχτή πρόταση για τους αναρχικούς που αναφέρονται στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα και στην κοινωνική επανάσταση· μια διαρκή πρόταση για την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του αναρχικού κινήματος. Με δεδομένη την εκτίμηση πως η κατασταλτική εκστρατεία του κράτους αποτελεί μια μακροπρόθεσμη επιλογή ασφυκτικού περιορισμού των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και αιχμή του δόρατος της συνολικής επιχείρησης αλλαγής του κοινωνικού τόπου σε μία δυστοπία εκμετάλλευσης και υποταγής και έχοντας την εκτίμηση της υποβόσκουσας κοινωνικής έκρηξης απέναντι σε αυτή την επιχείρηση, θέλουμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός πολιτικού σχεδίου που να αντιμετωπίζει κατάματα τις προκλήσεις των καιρών μας, συνυπολογίζοντας εκείνους με τους οποίους βαδίζουμε μαζί και επιδιώκοντας να βρεθούμε στο πλάι ακόμα περισσότερων. Με σπουδή για την οργάνωση της άμυνας απέναντι στην επέλαση του κράτους και των αφεντικών και έχοντας ως ορίζοντα τη γενικευμένη κοινωνική και ταξική χειραφέτηση. Με συνέπεια στα ταξικά και κοινωνικά μέτωπα αγώνα που θέτουν φραγμούς στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας στο σήμερα και έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της μόνης ζωής που αξίζει να βιωθεί: αυτής στα λαϊκά συμβούλια της Κοινωνικής Επανάστασης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση- Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των συλλογικοτήτων:

Τοποθέτηση της αναρχικής συλλογικότητας Κύκλος της Φωτιάς

Τοποθέτηση της αναρχικής συλλογικότητας Όμικρον 72

Τοποθέτηση της συλλογικότητας για τον ελευθεριακό κομμουνισμό, Libertatia

Tοποθέτηση της συλλογικότητας για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο»