[Libertatia]Αλληλεγγύη στις εξεγερμένες στο Ιράν | Μικροφωνική συγκέντρωση

0
502

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Στις 13 Σεπτεμβρίου η Αμινί Μάχσα συλλαμβάνεται από τη μονάδα που είναι υπεύθυνη για την επιβολή του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, για παραβίαση ενδυματολογικού κώδικα που ισχύει στην χώρα. Τρείς μέρες μετά, στις 16 Σεπτεμβρίου πεθαίνει. Η Αμίνι ξυλοκοπήθηκε σε ένα φορτηγό, καθώς μεταφερόταν στο κέντρο κράτησης, και έπειτα από μερικές μέρες κατέληξε στο νοσοκομείο.
Τις τελευταίες μέρες διαδηλώσεις και συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα σε περισσότερες από 80 πόλεις στο Ιράν με κεντρικό σύνθημα «Μας σκοτώνουν επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες» και «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» . Χιλιάδες γυναίκες Ιρανές εξεγείρονται και διαδηλώνουν στους δρόμους, ενάντια στη επιβολή του χιτζάμπ, την καταστολή & το δικτατορικό καθεστώς. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ τις τελευταίες ώρες αναφέρεται ο θάνατος άλλης μιας κοπέλας.
Ο μουσουλμανισμός λειτουργώντας ως μηχανισμός ελέγχου και καθυπόταξης των ανθρώπων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν. Φονταμενταλιστές ηθικολόγοι προασπιζόμενοι υποτίθεται την ηθική καθαρότητα και τη διατήρηση της ενάρετης ζωής, καταπιέζουν καθημερινά το μεγαλύτερο κομμάτι της ιρανικής κοινωνίας, επιβάλλοντας την υπακοή στις αρρωστημένες θρησκευτικές αρχές τους, και όπως φάνηκε δε διστάζουν ακόμα και να δολοφονήσουν σε πιθανή παραβίασή τους. Οι ίδιοι συντηρούν και τροφοδοτούν στο όνομα της μουσουλμανικής θρησκείας ένα ακραιφνώς πατριαρχικό σύστημα, που δομείται πάνω στην έμφυλες διακρίσεις και στο οποίο οι γυναίκες, και δη αυτές από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, μην έχοντας κανένα άλλο ρόλο πέρα από το να υπομένουν την απαξίωση της ζωής τους. Επειδή όμως βλέπουμε μέσα σε ολη αυτή την κατασταση να ξεπηδούν κάθε λογής φιλελεύθεροι και να γίνονται ένθερμοι υποστηρικτές της εξέγερσης των Ιρανών γυναικών ενάντια στον μουσουλμανικό σκοταδισμό, βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να διαχύσουν για ακόμα μια φορά το ξενοφοβικό τους δηλητήριο στο δημόσιο λόγο, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι θηριωδίες διαπράττονται και στην πολιτισμένη Δύση. Εδώ μπορεί να μην υπάρχει αστυνομία των ηθών που δολοφονεί νεαρά κορίτσια, η έμφυλη βία και καταπίεση όμως αντανακλώνται στο θεσμό της ορθόδοξης εκκλησίας η οποία κάθε λίγο και λιγάκι ανακινεί τη συζήτηση για απαγόρευση των αμβλώσεων, στους μπάτσους μαστροπούς, στο δικαστικό σύμπλεγμα που υποθάλπει συστηματικά βιαστές.
Η θρησκεία ως εργαλείο διχασμού και χειραγώγησης της κοινωνικής βάσης αποτελεί άλλη μια μορφή καταπίεσης στο εξουσιαστικό και πατριαρχικό σύστημα. Γι αυτό και εμείς στεκόμαστε δίπλα με τις εξεγερμένες γυναίκες στο Ιράν, στεκόµαστε δίπλα στους ανθρώπους που αγωνίζονται για να σπάσουν τα δεσμά της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης σε κάθε γωνιά του κόσμου, με όραμα τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, μιας κοινωνίας ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ
ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΧΕΙΡΑΦΈΤΗΣΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μικροφωνική Συγκέντρωση Τρίτη 27/9 στις 19:00, Καμάρα

Συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό “Libertatia”, μέλος Α.Π.Ο.-Ο.Σ.