Μετάφραση της ανακοίνωσης της Ιταλικής Αναρχικής Ομοσπονδίας (FAI) για την 1η Μάη

0
1280

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Μέσα στους λίγους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση Ντράγκι έδειξε ξεκάθαρα την φύση και τον σκοπό της.

Έως τώρα, η λεγόμενη “κυβέρνηση των αρίστων” δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση, γεγονός το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη. Στην πραγματικότητα, η παρούσα κυβέρνηση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από έναν εγγυητή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ιταλική άρχουσα τάξη για τη διάθεση των δισεκατομμυρίων του ταμείου ανασυγκρότησης, το οποίο μόνο αγαθοί θα μπορούσαν να πιστέψουν πως προορίζεται για τη βελτίωση της υγείας και της παιδείας, ή για τη στήριξη των ανθρώπων που υφίστανται τις δριμείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. Στην πραγματικότητα αυτά τα κεφάλαια είναι χρέη, τα οποία αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εξοφληθούν. Και ενώ οι επενδύσεις στην υγεία ή την εκπαίδευση (ή τις δημόσιες συγκοινωνίες ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία κοινής ωφέλειας) θα ήταν σίγουρα επωφελείς για τον πληθυσμό δεν θα μπορούσε να παρέχει τα κέρδη που απαιτούνται για την αποπληρωμή των τεράστιων χρεών. Επομένως, η οικονομική ενίσχυση θα ξοδευτεί σε τομείς κλειδιά της μελλοντικής οικονομίας, δηλαδή την ψηφιακή και την “πράσινη” οικονομία, στην οποία η Ευρώπη και συγκεκριμένα η Ιταλία βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, λόγω και της τεράστιας καθυστέρησης της Ευρώπης να βγει από την πανδημική κρίση. Μόνο ένας τομέας θα λάβει πόρους δίχως καμία καθυστέρηση, εκείνος που συνδέεται με την αμυντική βιομηχανία και την βιομηχανία όπλων: η πολεμική βιομηχανία δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται αδιάκοπα, ακόμα και κατά τους μήνες του σκληρότερου λοκ-ντάουν την προηγούμενη άνοιξη. Συνεχίζει να απορροφά δισεκατομμύρια δημόσιων πόρων και να διανέμει (ιδιωτικά) κέρδη, παρέχοντας όλο και πιο εξελιγμένα όπλα σε ένα ευρύ φάσμα πελατών, συμπεριλαμβανόμενου και ενός πλήθους δικτατορικών καθεστώτων που τα χρησιμοποιούν σιωπηλά και με ιδιαίτερη σκληρότητα ακόμα και ενάντια στους πολίτες τους.

Απομένει να δούμε σε ποιο βαθμό ο Ντράγκι θα είναι ικανός να ελέγξει όλα εκείνα τα κόμματα που έχουν αναρριχηθεί στο όχημά του περιμένοντας να αντλήσουν ένα κομμάτι εκείνων των δισεκατομμυρίων για να ταΐσουν την πελατεία τους. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι η στρατηγική αναδιάρθρωση της βιομηχανίας σε πράσινη-ψηφιακή θα αφήσει πίσω πολυάριθμα κουφάρια εκείνων των παραδοσιακών βιομηχανιών που δεν κατάφεραν να μετασχηματιστούν και κυρίως μια πλημμύρα ανέργων. Δυστυχώς γνωρίζουμε καλά πως για το τελευταίο δεν χρειάζεται να περιμένουμε την βιομηχανική αναδιάρθρωση: η κοινωνική και πολιτισμική καταστροφή έχει ήδη συντελεστεί με την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας και θα επιδεινωθεί δραματικά, όταν – βραχυπρόθεσμα- θα ολοκληρωθεί το ποσοστό των απολύσεων, το οποίο τα αφεντικά συνεχίζουν να διεκδικούν δυναμικά.
Εκείνο το οποίο συνεχίζει η κυβέρνηση είναι τον πόλεμο εναντίον των λαϊκών στρωμάτων και των φτωχών, τόσο εναντίον εκείνων που είναι ήδη όσο και εναντίον εκείνων που σύντομα θα γίνουν. Έχουν ήδη βάλει τα χέρια τους. Για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης κοινωνικής εξέγερσης λόγω της απώλειας πολλών θέσεων εργασίας – και κατοικιών λόγω της πιθανής λήξης της αναστολής των εξώσεων- η κυβέρνηση δεν παρέχει προστασία σε όσους έχουν πληγεί αλλά ακολουθεί σχεδόν αποκλειστικά τον δρόμο της καταστολής. Ο νέος αρχηγός της αστυνομίας έχτισε την καριέρα του στο πολιτικό κόμμα, και ο προκάτοχός του είναι τώρα υφυπουργός εσωτερικών με επιχειρησιακές αρμοδιότητες. Αλλά και τα μέτρα που παίρνονται για τον “περιορισμό της εξάπλωσης του ιού” κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση: ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας επιτρέπεται, ενώ οι πολιτιστικοί και κοινωνικοί χώροι συνεχίζουν να περιορίζονται δραστικά. Για να μη μιλήσουμε για τις διαδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες των κινημάτων του αγώνα όπως το NO TAV ή των εργαζόμενων στον κλάδο των μεταφορών που καταστέλλονται με έναν καταιγισμό προστίμων και χημικών.

Οι θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης έχουν ανατεθεί σε άτομα που δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης, όπως ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τσινγκολάνι, πρώην διοικητικό στέλεχος στον κολοσσό της πολεμικής βιομηχανίας, τον όμιλο Leonardo. Η διαπλοκή της πολιτικής, των εταιρειών και των ενόπλων δυνάμεων χαρακτηρίζεται επίσης από το πέρασμα στην Leonardo του πρώην υπουργού Εσωτερικών Minniti, εκείνου που την περίοδο της θητείας του δημιούργησε τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών και προσέλαβε τους Λίβυους να κυνηγούν τους μετανάστες και να τους εγκλωβίζουν σε ερημικά στρατόπεδα πριν φτάσουν στην Ιταλία. Μια πολιτική που συνεχίστηκε από όλους όσους τον διαδέχτηκαν. Η συγχώνευση των ρόλων επίσης σημαδεύτηκε από τον διορισμό του Στρατηγού Figliuolo, ο οποίος γνωρίζουμε καλά πως ήταν διοικητής της πολεμικής αποστολής στο Αφγανιστάν, ως επιτρόπου έκτακτης ανάγκης που στρατιωτικοποίησε περαιτέρω τη διαχείριση της πανδημίας.

Πάνω από ένας χρόνος κατάστασης έκτακτης ανάγκης αφήνει πίσω περισσότερους από 100.000 θανάτους, που έχουν προκληθεί από τις περικοπές στην δημόσια υγεία και τις κυβερνητικές επιλογές που έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, πριν από την προστασία της υγείας. Αυτοί οι μήνες έχουν καταδείξει την ανικανότητα του ιεραρχικού συστήματος να ανταποκριθεί στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση Ντράγκι και οι εξουσιαστικές, μιλιταριστικές και πατριαρχικές της πολιτικές δεν συναντούν πρακτικά καμία αντίθεση, ούτε καν την επίφασή της, στο κοινοβουλευτικό τόξο. Δεν βρίσκουν καμία αντίσταση, ούτε καν προσχηματική, από τα κρατικά συνδικάτα που υποστήριξαν την κυβέρνηση πριν ακόμα ο πρόεδρος της επικοινωνήσει την σύνθεσή της. Η μόνη πραγματική αντίσταση μπορεί και πρέπει να προέλθει από τα κάτω.

Οι αναρχικοί και οι αναρχικές της FAI θα βρισκόμαστε σε όλες τις πλατείες την Πρωτομαγιά, ημέρα διεθνιστικού αγώνα:

για να παλέψουμε ενάντια στις μιλιταριστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

για να αντισταθούμε στις πολεμικές δαπάνες και την πολεμική βιομηχανία

για να επιβεβαιώσουμε την δέσμευσή μας στις νέες μορφές αλληλεγγύης από τα κάτω

για να υποστηρίξουμε όλες τις κινητοποιήσεις από τα κάτω ενάντια στην κρατική διαχείριση

Διότι ο αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας και εκμετάλλευσης, για μια κοινωνία ελευθερίας και ισότητας, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ απόλυτα αναγκαία.

Επιτροπή Επικοινωνίας της FAI (Ιταλία)

federazioneanarchica.org
umanitanova.org

http://www.federazioneanarchica.org/archivio/archivio_2021/20210425cdc.html

https://umanitanova.org/?p=14008