Πανελλαδική διαδήλωση εναντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο

0
580

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες στη Γιουργάνιτσα του δήμου Ζίτσας, όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία Εnergean και τους τοπικούς φορείς. Σύμφωνα με την ενημέρωσή τους πρόκειται για ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες όμως θα ανοίξουν τον δρόμο για τις μετέπειτα εξορύξεις στην περιοχή. Αν κάτι τέτοιο γίνει η Ήπειρος θα αποτελέσει την πρώτη χερσαία εξορυκτική περιοχή στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό η περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο κράτους και κεφαλαίου, επιχειρώντας μια συντονισμένη προσπάθεια λεηλασίας του φυσικού της πλούτου με σκοπό το κέρδος λίγων. Από την άλλη, οι κάτοικοι της περιοχής που ζούνε εδώ και αιώνες από αυτή τη γη, θα έρθουν αντιμέτωποι με τη μόλυνση και την καταστροφή της, όπως σε κάθε μέρος του πλανήτη όπου εκτάσεις γης παραχωρούνται σε εταιρείες για εξορυκτικές δραστηριότητες. Άμεσες συνέπειες της κατάστασης αυτής θα είναι η καταστροφή της φύσης και η ερημοποίηση των γύρω χωριών, καθώς καμία άλλη δραστηριότητα δεν θα μπορέσει να ευδοκιμήσει στην περιοχή. Ο μύθος της ανάπτυξης έχει καταρρεύσει προ πολλού. Ποτέ οι τοπικές κοινωνίες δεν ευνοούνται από τέτοιου είδους δραστηριότητες ούτε απολαμβάνουν φθηνότερη ενέργεια. Αποκορύφωμα της κοροϊδίας από μεριάς κράτους και εταιρείας προς την κοινωνία αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρεία σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι υπεύθυνη για την εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τη διαχείριση των δεδομένων από την έρευνα, για τη διάθεση και την τιμή του απολήψιμου προϊόντος και για τον έλεγχο της ίδιας της δραστηριότητας. Προφανώς πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στις κυρώσεις που μπορεί να έχει η ίδια η εταιρεία σε περίπτωση ατυχήματος, καταστροφών ή μη τήρησης των κανονισμών.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια διαδικασία αναδιάρθρωσης η οποία ουσιαστικά στοχεύει στην εκποίηση του φυσικού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο και αποτελεί κομμάτι του αφηγήματος περί «ξεπεράσματος της κρίσης» και περί «οικονομικής ανάπτυξης» και προβάλλεται ως υπόθεση εθνικού συμφέροντος, ώστε να κάμψει εκ των προτέρων τις αντιστάσεις των τοπικών -και όχι μόνο- κοινωνιών. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε πολλά απάτητα μέρη της επικράτειας με συνέπεια την καταστροφή του οικοσυστήματος, τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών στον Βόλο που για την παραγωγή ενέργειας μετατρέπουν την ατμόσφαιρα σε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, η προσπάθεια διακοπής νερού από την πηγή των Σταγιατών με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, το φράγμα της Μεσοχώρας στον Αχελώο που θα καταστρέψει τον άνω ρου του ποταμού και θα πνίξει τα γύρω χωριά για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου είναι μερικά παραδείγματα που δείχνουν πως η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κόσμος της εξουσίας, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόσχημα για τον κατακερματισμό της φύσης και κατά συνέπεια της ζωής μας.

Απέναντι στην καπιταλιστική και κρατική βαρβαρότητα, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης των αντιστάσεών μας. Για να υπερασπίσουμε τη γη και την ίδια τη ζωή, ο μόνος δρόμος είναι η οργανωμένη και συντονισμένη δράση από τα κάτω, η στήριξη των τοπικών αντιστάσεων ενάντια στη λεηλασία του φυσικού πλούτου και ο συνολικός αγώνας ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 12.00 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ο.Σ.