Σε Ελλάδα και Τουρκία, απέναντι στον πόλεμο και τους διακρατικούς ανταγωνισμούς… Η ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη το όπλο των λαών!

0
1668

Κοινή ανακοίνωση αναρχικών οργανώσεων από την Ελλάδα και την Τουρκία

Σε Ελλάδα και Τουρκία, απέναντι στον πόλεμο και τους διακρατικούς ανταγωνισμούς…

Η ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη το όπλο των λαών!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά επιχειρούν μία, άνευ όρων, επίθεση εναντίον των λαών της καπιταλιστικής περιφέρειας μέσα από πολέμους, στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανατροπή καθεστώτων και την επιβολή νέων με στόχο τον έλεγχο ολόκληρων περιοχών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση ολόκληρων πληθυσμών. Μια συνθήκη όπου η καταδίκη εκατομμυρίων ανθρώπων στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, τις αρρώστιες και τον ξεριζωμό αποτελεί την προϋπόθεση για την εξασφάλιση της υπερσυσσώρευσης του πλούτου στα χέρια των παγκόσμιων οικονομικών ελίτ και για την αναδιάταξη των συσχετισμών γεωπολιτικής ισχύος στο πλαίσιο των διακρατικών ανταγωνισμών, μεταξύ παγκόσμιων, περιφερειακών και τοπικών δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η διαρκής και αυξανόμενη όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών και της πολεμικής προετοιμασίας σε Ελλάδα και Τουρκία με κύρια στόχευση τη χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τον έλεγχο των διαδρόμων του ενεργειακού εμπορίου.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την επικίνδυνη αναζωπύρωση μιας αντιπαράθεσης που διαχρονικά υφίσταται, αν και με αυξομειώσεις στην ένταση της, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, των μεγάλων πολυεθνικών εξόρυξης και για το διαμοιρασμό του ελέγχου και της εκμετάλλευσης της ευρύτερης περιοχής ανάμεσα στους διακρατικούς μηχανισμούς που συστηματικά ξεδιπλώνουν τους ανταγωνισμούς τους σε αυτήν. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, στην αντιπαράθεση αυτή είναι ορατή και ανοιχτή η εμπλοκή κεντρικών καπιταλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ολοένα και περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων στην ιδιαίτερα νευραλγική, γεωοπολιτικά, περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και επίτευξης όσο το δυνατόν ευνοϊκότερων συσχετισμών στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Για το ελληνικό κράτος, η ενεργή εμπλοκή σε αυτούς τους ανταγωνισμούς μέσα από την ανάπτυξη του πολεμικού του υλικού στο Αιγαίο, είναι μια ακόμα ενέργεια επιβεβαίωσης της πρόσδεσης του στο διεθνές άρμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ανάληψης καθηκόντων τοποτηρητή για λογαριασμό τους στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η διαρκής συνεργασία με Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ σε πολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο.

Για το τούρκικο κράτος, η ανοιχτή εμπλοκή του στους ανταγωνισμούς της ευρύτερης περιοχής -από την στρατιωτική εισβολή και τον έλεγχο των κουρδικών περιοχών της Βόρειας Συρίας μέχρι την επίτευξη του τουρκολιβυκού συμφώνου και την έξοδο του πολεμικού του ναυτικού στη Μεσόγειο- αποτελούν τακτικές κινήσεις μεγάλης σημασίας στο πλαίσιο εξυπηρέτησης της γενικής στρατηγικής του κατεύθυνσης να αναδειχτεί σε ισχυρό περιφερειακό παίκτη στο πλαίσιο των παγκόσμιων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών.

Είναι γεγονός ότι η όξυνση της σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο και από τα δύο κράτη δημιουργεί την πιθανότητα να επηρεαστεί η Κύπρος, η οποία είναι ένα άλλο ακόμα πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών. Τα F-16 και τα πολεμικά πλοία βρίσκονται γύρω από το νησί και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τους σημαίνουν ότι οι λαοί της Κύπρου βρίσκονται εκτεθειμένοι στην επιθετικότητα που δημιουργούν τα κράτη.

Τόσο το ελληνικό όσο και το τούρκικο κράτος καλλιεργούν τον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και τη ρητορική του μίσους μέσα στο πλαίσιο του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού τους. Στόχος τους είναι να κυριαρχήσει ο φόβος μέσα στην κοινωνία, να πείσουν πως η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που λεηλατείται καθημερινά και δέχεται την άγρια εκμετάλλευση κράτους και αφεντικών, έχει κοινά συμφέροντα με τις άρχουσες πολιτικές και οικονομικές ελίτ που εξουσιάζουν.

Από την πλευρά μας ως αναρχικοί/ές από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, αντιλαμβανόμαστε πως η προοπτική των εμπόλεμων κοινωνιών, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, της αναζωπύρωσης του εθνικισμού και του κοινωνικού εκφασισμού θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ανθρωπότητα. Και είμαστε πεπεισμένοι για το ότι η ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, η οργανωμένη αντεπίθεση των εκμεταλλευόμενων τάξεων και η ανατροπή του κόσμου του καπιταλισμού και του κράτους σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για τη δημιουργία μια κοινωνίας ευημερίας, ισότητας, ειρήνης και δικαιοσύνης, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και αποπροσανατολιστικούς ανταγωνισμούς.

Να αναζωπυρώσουμε τον αγώνα για την κοινωνική Επανάσταση, για την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό!

Επαναστατική Αναρχική Δράση (DAF) / Τουρκία

https://anarsistfaaliyet.org/

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων (ΑΠΟ) / Ελλάδα

http://apo.squathost.com/