Συγκεντρώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπ. Εξ. Μάικ Πομπεο

0
919

Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα σε αντιπολεμική διαδήλωση επ’ αφορμής της άφιξης Πομπέο. Δευτέρα 28/9 στις 18:00, Αγ. Βενιζέλου

Τις προσεχείς ημέρες έχει προγραμματιστεί η άφιξη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, με επίσκεψη σε Σούδα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη αυτή έρχεται αφενός σε μία ιδιαίτερη συγκυρία στο επίπεδο των διακρατικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με άμεση πλέον εμπλοκή του ελληνικού κράτους, αφετέρου αποτελεί συνέχεια προηγούμενων επαφών και εξελίξεων άμεσα σχετιζόμενων με τις επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης.
Οι τελευταίοι μήνες χαρακτηρίζονται από μία ολοένα και κλιμακούμενη όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, με κύριους πρωταγωνιστές το ελληνικό και το τουρκικό κράτος και τις εκατέρωθεν επιδιώξεις στην κούρσα κατοχύρωσης της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκαν εκατέρωθεν διακρατικά μπλοκ συμφερόντων (βλ. σύμπραξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με υποστήριξη τρίτων χωρών και αντίστοιχα Τουρκίας – Λιβύης) με στόχο τα όσο δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για τον κάθε σχηματισμό και κάθε κράτος ξεχωριστά.
Αποτέλεσμα αυτής της έντασης ήταν τα επικίνδυνα μιλιταριστικά παιχνίδια, τα συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια με συμμετοχή διαφόρων κρατών, η υπερσυσσώρευση πολυπληθών στρατιωτικών δυνάμεων σε περιορισμένη έκταση, οι εθνικιστικές κορώνες από επίσημα χείλη και από τις δύο όχθες του Αιγαίου. Τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα αποτελεί η ανακοίνωση από το ελληνικό κράτος ενός πακέτου 10 δις ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ συγχρόνως το ελληνικό κράτος τηρεί πιστά τις εξοπλιστικές δεσμεύσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα κράτη που ξοδεύουν σε ετήσια βάση τον «απαιτούμενο» -από τις ΗΠΑ- πακτωλό χρημάτων, σε σημείο που να αποσπά για τον λόγο αυτό τα «εύσημα» από το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, αξιοποιώντας την εθνικιστική ρητορεία και παροξυσμό, στον δημόσιο λόγο έχει αρχίσει να τίθεται από την κυβέρνηση το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας, τόσο ως προς την χρονική του διάσταση με αύξηση της κατά τρεις μήνες, όσο και του εν γένει χαρακτήρα της βάζοντας στο τραπέζι την υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, μετά το πέρας του σχολείου, στα πρότυπα μιλιταριστικών κρατών όπως το Ισραήλ.
Η πολιτική αυτή που ακολουθεί η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια πολιτική η οποία έχει στόχο την περαιτέρω πρόσδεση του ελληνικού κρατικού σχηματισμού στο άρμα του ΝΑΤΟ και την αναβάθμισή του σε τοπικό χωροφύλακα και τοποτηρητή των νατοϊκών συμφερόντων στην ΝΑ Μεσόγειο και τα Βαλκάνια (βλ. συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και ένταξή της στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα και την εναέρια στρατιωτική επιτήρηση του γειτονικού κράτους από το ελληνικό), μέσω της μετατροπής της ελληνικής επικράτειας σε ένα μεγάλο στρατιωτικό κόμβο των ΗΠΑ με την εκχώρηση στρατοπέδων, εγκαταστάσεων, αναβάθμιση των υφιστάμενων, αποθήκευση στρατιωτικών υλικών, νέων εξοπλισμών κ.α.
Η χρονική στιγμή που εξελίσσεται αυτή η συνθήκη βρίσκει τον πλανήτη να βοά από τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται. Από τους δρόμους των μητροπόλεων των ΗΠΑ που για μήνες έχουν γίνει πεδίο μάχης από τη στιγμή της δολοφονίας του G. Floyd, όπου οι εξεγερμένοι παλεύουν ενάντια στα ένστολα κρατικά και παρακρατικά καθάρματα (βλ. τις πρόσφατες δολοφονίες των αντιφασιστών A.Huber και M. Reinoelh), αναγκάζοντας τον Τραμπ να προβεί δημόσια σε διωγμό των αντιφασιστών/αναρχικών, μέχρι τους δρόμους του Παρισιού και τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα οικονομικά και εργασιακά μέτρα μεσούσης της πανδημίας του covid-19, και από τα βουνά του Μεξικού με τις εξεγερμένες ζαπατίστικες κοινότητες μέχρι τα σύγχρονα κολαστήρια που επιφυλάσσουν τα κράτη για τους μετανάστες στη Μεσόγειο, η κοινή συνισταμένη είναι η εναντίωση στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Ανεξαρτήτως των διακρατικών ανταγωνισμών, τα κράτη και τα αφεντικά γνωρίζουν τον πραγματικό τους εχθρό απέναντι από τον οποίο είναι έτοιμοι να παραμερίσουν τις επιμέρους διαφορές τους και να συστρατευτούν όταν υπάρξει ανάγκη. Και αυτός δεν είναι άλλος από τους καταπιεσμένους που αρνούνται να φέρουν άλλο τις αλυσίδες της υποταγής και κοιτάνε το τέρας στα μάτια, έτοιμοι να αναμετρηθούν μαζί του. Εξού και το τουρκικό κράτος, που φυλακίζει και δολοφονεί τούρκους αντικαθεστωτικούς αγωνιστές στην Τουρκία, βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχιση με το ελληνικό το οποίο επιτίθεται σε τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες, τους ξυλοκοπεί, τους συλλαμβάνει ή και τους απελαύνει πίσω στον Ερντογάν, όπως έκανε με την επίθεση στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στο τούρκικο προξενείο στις 28/8 στην Θεσσαλονίκη και την επίθεση στις 25/9 σε αντίστοιχη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στην Αθήνα.
Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου, έχουμε να αντιτάξουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη και το πρόταγμα της κοινωνικής επανάστασης. Στεκόμενοι ενάντια στον ζόφο της καπιταλιστικής δυστοπίας και των σφαγείων που ετοιμάζουν τα κράτη για τους καταπιεσμένους, να οικοδομήσουμε ένα πλατύ αντιπολεμικό κίνημα που εχθρεύεται τα κράτη και το κεφάλαιο, παλεύοντας για την πραγματική ειρήνη της ανθρωπότητας, την κατάργηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, την νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο.
Αλληλεγγύη διεθνιστική, κοινωνική επανάσταση σε ολάκερη τη Γη
Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών
Αντιπολεμική Διαδήλωση, Δευτέρα 28/9 στις 18:00, Αγ. Βενιζέλου
Τοπικός συντονισμός Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης | Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


Πάτρα: Συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπ. Εξ. Μάικ Πομπεο Δευτέρα 28/9, 18.00, πλατεία Γεωργίου

Ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του Υπ. Εξ. των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Τις επόμενες ημέρες πραγματοποιείται στην Ελλάδα 3ήμερη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί σε Θεσσαλονίκη, Σούδα και Αθήνα.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία. Tο τελευταίο διάστημα είναι διαρκής και αυξανόμενη η όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών και της πολεμικής προετοιμασίας σε Ελλάδα και Τουρκία με κύρια στόχευση τη χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τον έλεγχο των διαδρόμων του ενεργειακού εμπορίου. Η επίσκεψη Πομπέο, κατά τα λεγόμενα του state department, έχει ως στόχο, ανάμεσα σε άλλους, και την εκτόνωση αυτής της έντασης μεταξύ των δύο κρατών. Βέβαια, αυτή η αντιπαράθεση είναι κομμάτι της ευρύτερης σύγκρουσης που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για το διαμοιρασμό, τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της ευρύτερης περιοχής ανάμεσα στους διακρατικούς μηχανισμούς που συστηματικά ξεδιπλώνουν τους ανταγωνισμούς τους σε αυτήν και είναι ενεργός και πρωταγωνιστικός ο ρόλος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην εξέλιξη της. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, και στην πρόσφατη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση έγινε ορατή και ανοιχτή η εμπλοκή κεντρικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ολοένα και περισσότερων στρατιωτικών μηχανισμών στην ιδιαίτερα νευραλγική, γεωπολιτικά, περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και επίτευξης όσο το δυνατόν ευνοϊκότερων συσχετισμών στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Η εκτόνωση λοιπόν της έντασης αυτής, όχι απλά δεν είναι σκοπός αυτού του ταξιδιού του αμερικάνου Υπ.Εξ. αλλά αντίθετα η ύπαρξη της συντηρεί και αναπαράγει το καθεστώς προστασίας και εξάρτησης με τη βορειοατλαντική συμμαχία (μέσα από την αγοραπωλησία εξοπλισμών και την ανανέωση στρατιωτικών και άλλων συμφωνιών), εντός της οποίας συμμετέχουν τόσο το ελληνικό όσο και το τούρκικο κράτος.

Παράλληλα, η παρουσία Πομπέο στην Ελλάδα σήμερα, εκτός από τις διάφορες εμπορικές, ενεργειακές, οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες που επιδιώκει, έρχεται κατά βάση για να επανεπιβεβαιώσει αυτή τη διαχρονική σχέση υπακοής και πρόσδεσης του ελληνικού κράτους και της ντόπιας αστικής τάξης στους οξυμένους ανταγωνισμούς της περιοχής μας, με την πλευρά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να επικυρωθεί έτσι εκ νέου ο ρόλος εκπροσώπου των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Ο Πομπέο έρχεται επίσης να επιθεωρήσει τη μεγάλη δύναμη του αμερικάνικου στρατού που είναι έτοιμη να σπείρει το θάνατο στον πλανήτη και εδρεύει στις στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν ανά την επικράτεια, οι οποίες είναι και αναβαθμισμένες μετά την πρόσφατη ελληνοαμερικανική συμφωνία για παραμονή, ενίσχυση και επέκταση των βάσεων σε Άραξο, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ανδραβίδα, Στεφανοβίκειο και Σούδα. Μια συμφωνία που –εκτός των άλλων- επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρούν πολεμικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και να αξιοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς πολιτικές υποδομές της χώρας, μετατρέποντας τον ελλαδικό χώρο σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους.

Φυσικά και για το ελληνικό κράτος, μέσα σε αυτή την περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας,  είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η επίσκεψη αυτή ως ευκαιρία για να δηλωθεί ξανά πως είναι σταθερά προσανατολισμένο στις επιδιώξεις της κυρίαρχης πολιτικο-οικονομικής ελίτ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα επιδιώκοντας να προσδεθεί με ακόμη πιο άμεσους και αδιαπραγμάτευτους όρους στο άρμα του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ παίζοντας το ρόλο του χωροφύλακα και του τοποτηρητή στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Άλλωστε, ενεργή είναι και η συμμετοχή του ελληνικού κράτους στο πεδίο της πολεμικής προετοιμασίας, των ανταγωνισμών ή ακόμα και των συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και ένταξή της στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα και την εναέρια στρατιωτική επιτήρηση του γειτονικού κράτους από το ελληνικό. Επίσης δεν ξεχνάμε τους βομβαρδισμούς στη Συρία από τη βάση της Σούδας, την επικρότηση της δολοφονικής επίθεσης του αμερικάνικου στρατού στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης εναντίον ιρανών αξιωματικών, την αναβαθμισμένη συνεργασία με μια σειρά γειτονικών χωρών και τις τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τα συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή διάφορων κρατών, τη στήριξη και τη σταθερή συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ που σφαγιάζει τους παλαιστίνιους. Τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα αποτελεί η ανακοίνωση από το ελληνικό κράτος ενός πακέτου 10 δις ευρώ για νέα εξοπλιστικά στρατιωτικά προγράμματα, ενώ συγχρόνως συνεχίζει να τηρεί πιστά τις εξοπλιστικές δεσμεύσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα κράτη που ξοδεύουν σε ετήσια βάση τον «απαιτούμενο» -από τις ΗΠΑ- πακτωλό χρημάτων, σε σημείο που να αποσπά για τον λόγο αυτό τα «εύσημα» από το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, αναδεικνύει την ανάγκη συσπείρωσης ενός μαζικού και μαχητικού αντιπολεμικού κινήματος που θα βάζει στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπεύθυνους, θέτοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών ως τη μοναδική επιλογή μπροστά στην προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου. Όταν τα κράτη και τα αφεντικά ξαναμοιράζουν τη γη, οι κυρίαρχοι επεκτείνουν τις «σφαίρες επιρροής» τους, οι συγκρούσεις κλιμακώνονται για τους οικονομικούς και ενεργειακούς πόρους, τις ΑΟΖ και τους αγωγούς και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ακόμα πιο δυνατά, μυρίζει το αίμα των λαών που χύνεται και θα χυθεί για τα συμφέροντα τους. Οι λαοί και οι κοινωνίες βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις και μακριά από κάθε επίδοξο προστάτη μπορούν να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα. Να αγωνιστούν για μια αξιοπρεπή ζωή μακριά από πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά και εξαθλίωση. Να αγωνιστούν για έναν καλύτερο κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, αυτοδιάθεσης και ειρηνικής συνύπαρξης.

Πιάνοντας το νήμα από τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις παλαιότερων χρόνων και αντλώντας έμπνευση από αυτές, να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό διεθνιστικό κίνημα από τα κάτω ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ | ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ | ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ, ΦΑΣΙΣΜΟ, ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»/μέλος της ΑΠΟ