[Θεσ/νικη] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΩΝ 51 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤ(ΡΙ)ΩΝ

0
671
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΩΝ 51 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤ(ΡΙ)ΩΝ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ
Το βράδυ της Τετάρτης 16/9/2020 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική παρέμβαση στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Με τις αστυνομικές δυνάμεις να πληθαίνουν από την αρχή σχεδόν της δράσης κι ενώ παράλληλα σβηνόντουσαν φασιστικά συνθήματα και σύμβολα, απομεινάρια της πρόσφατης συγκέντρωσης του νέου νεοναζιστικού μορφώματος του Κασιδιάρη, προς το τέλος της παρέμβασης οι κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους επιτίθενται βίαια στο σώμα της παρέμβασης, προσαγάγουν και εν τέλει συλλαμβάνουν 51 άτομα με τις εξής κατηγορίες: διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένη φθορά καλλιτεχνικού μνημείου, αντίσταση κατά της αρχής, οπλοκατοχή, πρόκληση απλής σωματικής βλάβης σε αστυνομικό, άρνηση δακτυλοσκόπησης, καθώς και την παράβαση του νέου νόμου για τις πορείες, που τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στο κατηγορητήριο. Το πρωί της επομένης, στο δικαστικό μέγαρο η εισαγγελέας εισάγει μια ακόμα κατηγορία, αυτή τη φορά κακουργηματικού βαθμού, την «διακεκριμένη φθορά μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας», η οποία προκάλεσε την περαιτέρω κράτησή τους και την επιβολή περιοριστικών όρων («παρών» στο τμήμα μηνιαία) και στις/στους 51 συλληφθείσες/ντες, μια ξεκάθαρα πολιτικά καθοδηγούμενη κίνηση που στόχευε στον αποπροσανατολισμό του αντιφασιστικού κινήματος την ημέρα μνήμης και αγώνα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και λίγες εβδομάδες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης της Χ.Α. Δεν είναι τυχαίο πως η κατηγορία αυτή βασίστηκε στην κατάθεση ενός καλοθελητή εφόρου αρχαιοτήτων, του Ιωάννη Κανονίδη, διορισμένου σε αυτή τη θέση με το που άλλαξε η κυβέρνηση, ο οποίος υποστήριξε πως το να βάφεις τοίχους χτισμένους το 2009 είναι το ίδιο με το να βάφεις τον Λευκό Πύργο. Αυτός ο άνθρωπος βέβαια δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία όταν υπάρχει πολιτικό και οικονομικό διακύβευμα, όπως π.χ. στην καταστροφή πλήθους αρχαιολογικών ευρημάτων στα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης, για τα οποία είναι επίσης αρμόδιος.
Επιπλέον, κομβική ήταν η συνθήκη της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, την περίοδο εκείνη, ως αφορμή για εφαρμογή της προληπτικής αντιεξέγερσης από πλευράς του κρατικού μηχανισμού. Την ίδια περίοδο, που δεν υπήρξε καμία μέριμνα – πώς θα μπορούσε άλλωστε – για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, και είδαμε με κάθε τρόπο την υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής στον βωμό του κέρδους, χρησιμοποιήθηκε η εν λόγω συνθήκη για την καταστολή των αντιφασιστ(ρι)ών. Συγκεκριμένα η εγκληματική κρατική διαχείριση της πανδημίας συνέβαλε τα δέοντα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα η επέκταση αυτή του ανορθολογισμού, εξυπηρέτησε σε μεγάλο βαθμό την κρατική αφήγηση. Τα προηγούμενα χρόνια έγινε ξεκάθαρη τοις πάση, η οργάνωση φασιστικών γκρουπούσκουλων σε συνοικίες της Θεσσαλονίκης και η άμεση απάντηση του αναρχικού κινήματος, όσο και ευρύτερα των αντιφασιστών κατόρθωσε τον περιορισμό τους και την ματαίωση της οποιασδήποτε οργανωτικής τους ανάπτυξης αλλά και αποτροπή της διάχυσης του λόγου τους στον κοινωνικό ιστό.
Μιλάμε δηλαδή για ένα κρεσέντο κρατικής καταστολής και μάλιστα σε πλήρη ευθυγράμμιση με την επίθεση των φασιστικών μορφωμάτων στον κόσμο του αγώνα. Όπως τόσες άλλες φορές στην ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο έγινε ξεκάθαρη η αγαστή συνεργασία κράτους – παρακαράτους, με τους μπάτσους να καλύπτουν τα φασιστικά καθάρματα. Από την επίθεση στην κατάληψη Libertatia, τις επιθέσεις στον ΕΚΧ Σχολείο, τα φασιστικά πογκρόμ στην Σταυρούπολη, ακόμα και τις πιο πρόσφατες θρασύδειλες επιθέσεις στον πολιτικό χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης στην Νεάπολη, το τελευταίο διάστημα. Ταυτόχρονα, εκεί που το αναρχικό κίνημα έδωσε τις μεγαλύτερες και πιο μαχητικές απαντήσεις απέναντι στους φασίστες, χωρίς να έχουν καταφέρει να πάρουν κανένα κομμάτι δημόσιου χώρου, παρά τις άοκνες προσπάθειές τους.
Είναι ξεκάθαρο σε όλους εμάς, πως ο αντιφασιστικός αγώνας δεν εξαντλείται σε πύρινες ανακοινώσεις, κεντρικά ραντεβού κ.ο.κ. Είναι μία μάχη καθημερινή, σε κάθε κοινωνικό πεδίο, στα σχολεία, τις σχολές, τους χώρους εργασίας και τις γειτονιές. Είναι κομβικής σημασία, ταυτόχρονα, η αθώωση των 51 αντιφασιστ(ρι)ών ακριβώς γιατί με αυτόν τον τρόπο θα καταδειχθεί για ακόμη μία φορά, η κοινωνική νομιμοποίηση και η αναγκαιότητα του μαχητικού, αντιφασιστικού αγώνα στο σήμερα!
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 09:00
ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ 51 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤ(ΡΙ)ΩΝ
ΔΟΥΛΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ – ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ
Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων | Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης