[Θεσσαλονίκη] Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις

0
1036
ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA
Τρίτη 8/9 στις 19.00 στην Καμάρα
Το πρωί της 17ης Αυγούστου δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Terra Incognita στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι αφού απέκλεισαν την πρόσβαση, προχώρησαν σε κατάσχεση του εξοπλισμού από τον χώρο και στο τέλος έχτισαν την πόρτα της εισόδου. Στο χτύπημα αυτό του κράτους έρχονται να προστεθούν άλλες 2 επιθέσεις σε δομές αγώνα.
Μερικές μέρες αργότερα στις 23/8 η αστυνομία εισβάλει στην κατάληψη Libertatia και συλλαμβάνει 12 άτομα που βρισκόταν στο κτίριο και πραγματοποιούσαν εργασίες ανοικοδόμησης του κτιρίου. Ενώ στις 5/9 εισβάλει στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά και συλλαμβάνει 16 ατομα.
Η συγκεκριμένες κρατικές επιθέσεις αποτελούν τη συνέχεια της συνολικής κατασταλτικής πολιτικής κατά του ριζοσπαστικού κινήματος -και εν γένει της κοινωνίας- που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις πρότερες εξαγγελίες της, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Αφού πρώτα είδε ότι η λογική της «σκληρής» καταστολής που ακολούθησε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών και μετά το περίφημο «τελεσίγραφο» του Χρυσοχοΐδη έφερε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, αποφάσισε να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, χωρίς τις μεγαλεπήβολες και φιλόδοξες δηλώσεις που είχαν προηγηθεί προχωράει στα βάθη του καλοκαιριού, στα μουλωχτά, στην οργανωμένη καταστολή μιας δομής του αναρχικού κινήματος της Θεσσαλονίκης. Τα προηγούμενα παρόμοια κεφάλαια της αστυνομικής καταστολής στις δομές της πόλης αποτελούν οι δύο εισβολές της αστυνομίας στην κατάληψη Libertatia και η κλοπή των εργαλείων της ανοικοδόμησης.
Η συγκυρία που επιλέγει η κυβέρνηση να δώσει το συγκεκριμένο χτύπημα δεν είναι καθόλου τυχαία. Ενώ μέσα από τις συνέπειες του covid-19 η ολοκληρωτική χρεοκοπία του συστήματος εξουσίας φαίνεται να επιβάλλεται ως παγκόσμια πραγματικότητα, με τη νέα τωρινή έξαρση της πανδημίας η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια της κοινωνίας παρουσιάζουν μια παράλληλη έξαρση. Συγχρόνως, η λεηλασία της φύσης συνεχίζεται σα να μη συμβαίνει τίποτα, με επενδυτικά σχέδια, από τις αιολικές εγκαταστάσεις και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ως τις «τυχαίες» πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και τις κρατικές αντιπαραθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτή την περίοδο κι ενώ οι συνθήκες για τους φυλακισμένους, τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες, που πεθαίνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης -αν όχι νωρίτερα στα σύνορα- γίνονται χειρότερες μέρα με τη μέρα, το κράτος χτυπάει τα κέντρα των κοινωνικών αντιστάσεων και τον κόσμο που αγωνίζεται.
Στο πλαίσιο της προληπτικής αντιεξέγερσης, φοβούνται να έρθουν ξανά αντιμέτωποι με αντίστοιχα γεγονότα του παρελθόντος, όπως όταν η καπιταλιστική ύφεση βάθαινε το 2008 και το 2010-12. Η κυβέρνηση προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση με τη βίαιη διάλυση πορειών, το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων, τον υπερμεγέθη εξοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας αλλά και την αύξηση τους, τις επιθέσεις της αστυνομίας στις πλατείες, τις επιχειρήσεις στην πλατεία Εξαρχείων και την εκκένωση καταλήψεων. Ακριβώς γιατί φοβούνται ότι η κρατική προπαγάνδα και τα πενιχρά επιδόματα θα σταματήσουν να «χορταίνουν» την κοινωνία, η οποία, εκφράζοντας τη δίκαιη οργή της, θα έρθει σε γενικευμένη σύγκρουση με τους δυνάστες της.
Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, χώρους δημιουργίας μιας ελεύθερης κουλτούρας αντίστασης στον καπιταλισμό και αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων. Αποτελούν προεικόνιση μιας άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης που το κράτος μάχεται και προσπαθεί να εξοντώσει. Η κρατική καταστολή θα ηττηθεί. Όλοι μαζί στήνουμε αναχώματα στα σχέδια του κράτους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε δομή του κινήματος που βρίσκεται στο στόχαστρο.
Τρίτη 8/9 στις 19.00 στην Καμάρα
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA
Αλληλεγγύη στην κατάληψη Rosa Nera
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ
Κατάληψη Libertatia

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και ενάντια στην αστυνομοκρατία
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ & ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ TERRA INCOGNITA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Στις 17 Αυγούστου μετά τις 5 τα ξημερώματα πολυάριθμες δυνάμεις όλων των αστυνομικών σωμάτων εκκένωσαν το κτίριο της κατάληψης Terra Incognita στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αφού απέκλεισαν την πρόσβαση σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτήριο, εισέβαλαν και κατέσχεσαν την υλικοτεχνική υποδομή των εγχειρημάτων που στεγάζονταν στην κατάληψη. Το κράτος χρησιμοποίησε την περίοδο της θερινής αργίας σε αυτήν την περίπτωση για να προετοιμάσει και να εκτελέσει ένα οργανωμένο σχέδιο καταστολής μιας δομής του αναρχικού αγώνα. Το χτύπημα αυτό αποτελεί συνέχεια τόσο της κατασταλτικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και των αστυνομικών ενεργειών στην πόλη της Θεσσαλονίκης εναντίον δομών του αναρχικού κινήματος, όπως εκφράστηκαν αυτές με τις τρεις εισβολές μέσα σε ένα χρόνο στην κατάληψη Libertatia και τη σύλληψη συνολικά 16 συντρόφων. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των δύο πιο πρόσφατων οι αστυνομικές δυνάμεις υπέκλεψαν τα εργαλεία και τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούσαν οι σύντροφοι για τις εργασίες ανοικοδόμησης. Επιπρόσθετα το κατασταλτικό σχέδιο συνεχίζει να ξεδιπλώνεται με τη νέα εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας η οποία χρεώνεται αποκλειστικά στις εγκληματικές κρατικές πολιτικές, καθώς η καπιταλιστική ύφεση βαθαίνει ολοένα, εκτινάσσοντας τους δείκτες της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας, οι εξουσιαστές συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους στο χτύπημα των κέντρων της κοινωνικής αντίστασης, στις δομές και τους ανθρώπους τους. Ταυτόχρονα κατά παραγγελία φωτιές ξεσπάνε σε διάφορα σημεία και το περιβάλλον αλλοτριώνεται προς όφελος των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, ενώ οξύνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, φέρνοντας όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας πολεμικής εμπλοκής. Πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να στοιβάζονται σε άθλιες αποθήκες «περιττών ανθρώπων», όταν δεν πεθαίνουν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Όλες οι συνισταμένες του σάπιου κόσμου τους αναδεικνύουν την οριστική χρεοκοπία του κρατισμού και του καπιταλισμού.
Υπάρχει ένα κοινό, στο ξύλο στις πλατείες, στο σπάσιμο των διαδηλώσεων, στις αντιαναρχικές σκευωρίες, στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, στο νέο εξοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας, στις εκκενώσεις των καταλήψεων και δεν είναι άλλο παρά ο φόβος τους για το ξέσπασμα των κοινωνικών αντιδράσεων. Οι εργώδεις προετοιμασίες τους γίνονται ακριβώς για να αποφύγουν ή να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το οποίο τους συντάραξε το 2008 κι έπειτα ξανά το 2010-2012. Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, το έδαφος όπου προετοιμάζονται τα σχέδια της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης και για αυτό πρέπει να χτυπηθούν, στο πλαίσιο της «προληπτικής αντιεξέγερσης» για να μην βρουν κοινωνικές προσβάσεις να μην έρθουν σε ώσμωση με την διογκούμενη οργή των πληβειακών μαζών.
Όπως όμως απέτυχαν και οι προηγούμενες κατασταλτικές ενέργειες τους θα αποτύχουν και αυτές οι τωρινές. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των καταλήψεων δεν είναι ένας αγώνας στο περιθώριο του κοινωνικού κινήματος αλλά κομμάτι από τον πυρήνα του. Η πρόοδος της ανοικοδόμησης της κατάληψης Libertatia στέλνει ένα σήμα πεισμωμένης αντίστασης προς όλους τους αγωνιστές. Η άμεση και μαζική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στα Χανιά δείχνει ότι δεν βαδίζουμε μόνοι τον δρόμο του αγώνα. Η έντονη και διαρκής παρουσία των αναρχικών αγωνιστών σε όλα τα μέτωπα πάλης, η σύνδεσή τους με τους κοινωνικούς αγώνες, η συμμετοχή της νεολαίας, των φοιτητών και των μαθητών, των νέων εργαζόμενων, των ανθρώπων με αξιοπρέπεια σε αναρίθμητα εγχειρήματα του αναρχικού και αντικρατικού αγώνα έχουν διαμορφώσει ένα αγωνιστικό υποκείμενο το οποίο διεκδικεί, χωρίς να παρακαλά κανέναν, επιτίθεται χωρίς να μεμψιμοιρεί. Και ως ιδέα δεν καταστέλλεται. Το αναρχικό κίνημα γεννήθηκε μέσα από σχέσεις αμοιβαίας κοινωνικής αλληλοβοήθειας, αναπτύχθηκε και ενέπνευσε με το όπλο της αλληλεγγύης και αυτό παραμένει το ιδανικό και ο προσανατολισμός του για την κοινωνία που οραματίζεται.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ
Προσυγκέντρωση 08/09 στις 18:30 Κατάληψη Mundo Nuevo
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 08/09 19:00 ΚΑΜΑΡΑ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO