[Θεσσαλονίκη] Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες

0
1631

Φλεβάρης 2021: μια πρόσφυγας αυτοπυρπολείται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Καρά Τεπέ, διαμαρτυρόμενη για την κράτησή της.

Μάρτης 2021: Τρεις πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί σε κτήριο στη Θεσσαλονίκη, καθώς άναψαν φωτιά στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν και λίγο μετά ξεψύχησαν από τις αναθυμιάσεις.

Μία κοινωνία σε δύσκολους καιρούς, όπως μια πανδημία, θα είχε πρώτο της μέλημα να στηρίξει τις κοινωνικές ομάδες που παρουσιάζουν τις πιο επιτακτικές ανάγκες. Δυστυχώς, το κράτος (και το κάθε κράτος) όχι μόνο δεν προσφέρει βοήθεια, αλλά με την πανδημία βρίσκει ευκαιρία να αγνοήσει και να εξαθλιώσει ακόμα παραπάνω όσους και όσες βρίσκονται στο περιθώριο, στα δεινά των οποίων έχει πλέον προστεθεί και ο ιός.

Οι εικόνες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Καρά Τεπέ καταφέρνουν κάθε φορά να σοκάρουν εκ νέου. Άνθρωποι μονίμως περιορισμένοι, χωρίς ρεύμα, θέρμανση, τρεχούμενο νερό και χωρίς καμία προφύλαξη απέναντι στην πανδημία, με την παροχή του κράτους να περιορίζεται σε καταστολή, pushbacks και απελάσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας γυναίκας, η οποία, πριν λίγες μέρες, διαμαρτυρόμενη για την κράτησή της, όταν έμαθε ότι αναβλήθηκε η μετεγκατάστασή της στη Γερμανία, αυτοπυρπολήθηκε, για να έρθει στη συνέχεια αντιμέτωπη με την κατηγορία του εμπρησμού και αυτή τη στιγμή να βρίσκεται κάτω από περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Το καθεστώς εξαίρεσης, που εδραιώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζει με περίσσιο ζήλο, εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους όχι μόνο σωματικά, αλλά και με κάθε άλλο πιθανό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα καταπιέζει τη φωνή τους.

Για εμάς, η αλληλεγγύη με τους καταπιεσμένους και η σύνδεση των επιμέρους αγώνων αποτελεί χρέος του κινήματος και έμπρακτη εφαρμογή των ιδεών μας. Πόσο μάλλον τώρα, απέναντι σε ένα απροκάλυπτα φασίζον κράτος, που δολοφονεί αγωνιστές, δέρνει φοιτητές, συγκαλύπτει βιαστές και, εδώ και χρόνια, εξαθλιώνει πρόσφυγες.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΑΞΙΚΑ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΕΣ

Πορεία Αλληλεγγύης στους Μετανάστες – Παρασκευή 12/03, 17:00 Καμάρα

Libertatia, συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμο – μέλος της ΑΠΟ-ΟΣ