Πολιτικό κάλεσμα στη διαδήλωση ενάντια στη Lukovmarch στη Σόφια της Βουλγαρίας

0
2707

Η διεθνιστική αλληλεγγύη να σαρώσει τη φασιστική απειλή στα Βαλκάνια

Πολιτικό κάλεσμα στη διαδήλωση ενάντια στη Lukovmarch

17 Φλεβάρη 2018 | Σόφια – Βουλγαρία

Σε πλανητικό επίπεδο η κρατική και καπιταλιστική μηχανή επιχειρεί την ολοένα και μεγαλύτερη όξυνση των ανισοτήτων, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Με στόχο την αύξηση της ισχύος και του ελέγχου, ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός δεν διστάζει να διαμορφώνει πολεμικές συρράξεις στην περιφέρεια ενώ συνεχίζει την επέλαση εναντίον των πληβειακών στρωμάτων στη Δύση. Μέσα σε αυτή τη δίνη της καλλιεργούμενης ανασφάλειας, βρίσκουν το έδαφος ανάπτυξης οι ρατσιστικές και μισαλλόδοξες αφηγήσεις των φασιστικών ομαδοποιήσεων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής κίνησης του εξουσιαστικού μπλοκ.

Στην Αμερική, οι φασίστες δολοφονούν ανοιχτά στο Σάρλοτσβιλλ για να τρομοκρατήσουν το αντιφασιστικό κίνημα, ενώ η αστυνομία εκτελεί στους δρόμους έγχρωμους. Στη Γαλλία η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση μονιμοποιεί την κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης με τις ειδικές δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας στις πλατείες ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει νέες αντιεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές αναδιάρθρωσης. Οι πιο ακραίες δεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και των Βαλτικών χωρών αυστηροποιούν σε εθνικό επίπεδο το ρατσιστικό δόγμα της Ευρώπης-Φρούριο εκδιώκοντας πρόσφυγες και μετανάστες. Στην Αυστρία οι φασίστες μπήκαν στην κυβέρνηση. Στη Βουλγαρία μια νέα δεξιά κυβέρνηση έχει δώσει θέσεις σε ακροδεξιούς, ανακινώντας εθνικιστικές διαμάχες και παγιώνοντας την αντιμεταναστευτική της πολιτική, ενώ στην Τουρκία το μόνιμο καθεστώς Εκτάκτου Ανάγκης στο εσωτερικό της χώρας ολοκληρώνεται με την εισβολή στα εδάφη της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας.

Στην Ελλάδα, με την ανακίνηση του Μακεδονικού, σύμφωνα με τις προσταγές του ΝΑΤΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως ο αποτελεσματικότερος διακινητής των επιδιώξεων της αστικής τάξης και των διεθνών οργανισμών ενώ ταυτόγχρονα ένα διευρυμένο κοινό συσπειρώνεται γύρω από τον εθνικισμό. Το σύνολο του πολιτικού συστήματος χτίζει πάνω στον προωθούμενο εθνικισμό το κατάλληλο προφίλ που θα επιτρέψει στους εκφραστές του εξουσιαστικού τόξου, να πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα.

Η προώθηση του εθνικισμού και του ρατσισμού, η επίθεση σε αναρχικούς, απεργούς και αγωνιστές/στριες εντείνουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση, υποβοηθώντας αντικειμενικά και άμεσα στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των φασιστικών και νέο-ναζιστικών ομαδοποιήσεων.

 

Παντού στον κόσμο ο ρόλος των φασιστών παραμένει ο ίδιος: να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ισχυρών, να καλλιεργούν το μίσος για τους φτωχούς των άλλων περιοχών, να αποπροσανατολίζουν και να προετοιμάζουν τους πληβείους για ένα νέο μαζικό σφαγείο σε κάποια πολεμική σύγκρουση στο μέλλον.

Κάθε χρόνο στη Σόφια της Βουλγαρίας πραγματοποιείται φασιστική παρέλαση προς τιμήν του φασίστα στρατηγού Hristo Lukov, ο οποίος εκτελέστηκε από την αντάρτισσα Violeta Yakova στις 13 Φλεβάρη του 1943. Την παρέλαση διοργανώνουν μια σειρά από νεοναζιστικά κόμματα και οργανώσεις όπως η Βουλγαρική Εθνική Ένωση κ.ά. Η παρέλαση αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του φασισμού στη Βουλγαρία και κάθε χρόνο συμμετέχουν αντιπροσωπείες από φασιστικά και ναζιστικά κόμματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία κ.ά.).

Για εμάς, ως αναρχικούς, η αντίσταση στην επέλαση του ολοκληρωτισμού και του φασισμού θα πρέπει να έχει έμπρακτο διεθνιστικό χαρακτήρα. Είναι αδύνατον να αντιπαλέψουμε τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό και τον φασισμό αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Είναι ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη επαφών και η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ συντρόφων στις γειτονικές χώρες, όπως επίσης σε διευρυμένο διεθνές επίπεδο. Η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση με προηγούμενη απόφασή της στήριξε δυναμικά την αντιφασιστική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε πέρσι τον Φλεβάρη στη Σόφια. Περίπου 50 σύντροφοι από την Ελλάδα βρέθηκαν στη Σόφια για να διαδηλώσουν ενάντια στον φασισμό και να υποστηρίξουν τους συντρόφους εκεί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να χτίσουν αναχώματα στη διαρκή προώθηση του φασισμού, να δημιουργήσουν δομές και μέτωπα αντίστασης στην επίθεση κράτους, φασιστών και μαφιών. Η διαδήλωση πέτυχε τον σκοπό της, αφού κατάφερε να συσπειρώσει και να κατεβάσει στο δρόμο αρκετό κόσμο, να γίνει ένα ορατό σημείο αντίστασης στη διάχυση του φασιστικού μίσους. Με δυναμική και αποφασιστικότητα επιχείρησε να κινηθεί εναντίoν των 20 φασιστών που είχαν στήσει αντισυγκέντρωση, αναγκάζοντάς τους να σιωπήσουν και να προστατευτούν από τις δυνάμεις καταστολής. Το επόμενο διάστημα μάλιστα στη Σόφια, ανοίχτηκε ένας κοινωνικός χώρος δίνοντας έτσι μεγαλύτερη δυναμική στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Πρόσφατα, οι σύντροφοι συμμετείχαν και στις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί ενάντια στην οικολογική καταστροφή που ετοιμάζει το Βουλγαρικό κράτος στην περιοχή του Μπάνσκο.

Το κοινωνικό κίνημα στη Βουλγαρία αφού ουσιαστικά διαλύθηκε πλήρως κάτω από την κρατική μπότα του σοσιαλισμού βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιμέτωπο με τις εθνικιστικές και φασιστικές γκρούπες που ανασυντάθηκαν μετά την κατάρρευση του 1991. Σήμερα είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξη στο αντιφασιστικό κίνημα της Βουλγαρίας, ώστε να μπορέσει να αντισταθεί στη φασιστική απειλή, ώστε να ανθίσουν οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, ενάντια στις εθνικιστικές κορώνες και τις καπιταλιστικές προσταγές. Γι’ αυτόν τον λόγο η ΑΠΟ καλεί και φέτος ομάδες και άτομα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για συμμετοχή στη διαδήλωση της 17ης Φλεβάρη στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Για την ενδυνάμωση των κοινών διεθνιστικών αγώνων. Για τα Βαλκάνια της ισότητας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού. Για την Κοινωνική Επανάσταση, τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό και την Αναρχία.

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ