Ενημέρωση και πολιτικές τοποθετήσεις από την 5η Συνδιάσκεψη

0
1499

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 5Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

Η 5η συνδιάσκεψη της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή, 4 και 5 Ιουλίου 2020 στην Αθήνα, στο κατειλημμένο έδαφος της Λέλας Καραγιάννη 37. Η διήμερη διαδικασία ξεκίνησε με την ανοιχτή συζήτηση, στην οποία οι συλλογικότητες της ΑΠΟ τοποθετήθηκαν για την πολιτική και κοινωνική συγκυρία καθώς και απολογιστικά για τη δράση της οργάνωσης στο προηγούμενο διάστημα. Επίσης, τη συζήτηση παρακολούθησαν σύντροφοι/ισσες από την αναρχική φοιτητική συνέλευση Αροδαμός και, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύντροφοι/ισσες από την Αναρχική Μαθητική Ομάδα Αταξία στη Θεσσαλονίκη.

Οι διαδικασίες της συνδιάσκεψης συνεχίστηκαν με τις εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ των ομάδων της ΑΠΟ, κατά τις οποίες απολογίστηκε η συνολική πολιτική κίνησή της, η λειτουργία των οργάνων και θεματικών ομάδων της και σχεδιάστηκε η κατεύθυνση της δράσης και των πρωτοβουλιών της για το αμέσως επόμενο διάστημα. Έχοντας σχεδόν 5 χρόνια θετικής εμπειρίας, ζυμώσεων και δράσεων, αύξησης των δυνατοτήτων μας μέσα από τη συνειδητή συλλειτουργία σε βάθος χρόνου, αυτή η συνδιάσκεψη αποτέλεσε ένα ακόμα πεδίο συλλογικής επεξεργασίας, ώστε να σκιαγραφήσουμε τα βήματά μας για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνδιάσκεψη αποφασίστηκε η εξ αναβολής (λόγω πανδημίας) οργάνωση του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβαλ της ΑΠΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Πρωτομαγιάς. Η διοργάνωση του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός δημόσιου και ανοιχτού πολιτικού και πολιτισμικού χώρου συνάντησης, επικοινωνίας και ζύμωσης μεταξύ των κοινωνικών και ταξικών αγώνων που αναπτύσσονται από τα κάτω και της παρέμβασης των αναρχικών και διάχυσης των ελευθεριακών προταγμάτων μέσα σε αυτούς.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με το πώς διευρύνουμε τα μέσα διάχυσης του λόγου μας στο κοινωνικό πεδίο και τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης με το ευρύτερο κίνημα, άρχισε σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά η πρόταση για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού portal. Έτσι, μέσα από το portal landandfreedom.gr, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τις επόμενες εβδομάδες, επιχειρούμε να επεκτείνουμε πλέον τους ορίζοντές μας στην κατεύθυνση «χτισίματος» ενός ακόμα εργαλείου αντιπληροφόρησης, προπαγάνδας και πολιτικής σκέψης που να ξεπερνά τον πεπερασμένο χώρο μιας έντυπης έκδοσης, καλύπτοντας ακόμα περισσότερες ανάγκες γύρω από τα πολλαπλά ζητήματα που θέτει η εποχή.

Η ΑΠΟ εκφράζει, από τη στιγμή της συγκρότησής της, μια ανοιχτή πρόταση για τους αναρχικούς που αναφέρονται στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα και στην κοινωνική επανάσταση· μια διαρκή πρόταση για την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του αναρχικού κινήματος. Με δεδομένη την εκτίμηση πως η κατασταλτική εκστρατεία του κράτους αποτελεί μία μακροπρόθεσμη επιλογή ασφυκτικού περιορισμού των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και αιχμή του δόρατος της συνολικής επιχείρησης αλλαγής του κοινωνικού τόπου σε μία δυστοπία εκμετάλλευσης και υποταγής και έχοντας την εκτίμηση της υποβόσκουσας κοινωνικής έκρηξης απέναντι σε αυτή την επιχείρηση, θέλουμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός πολιτικού σχεδίου που να αντιμετωπίζει κατάματα τις προκλήσεις των καιρών μας, συνυπολογίζοντας εκείνους με τους οποίους βαδίζουμε μαζί και επιδιώκοντας να βρεθούμε στο πλάι ακόμα περισσότερων. Με σπουδή για την οργάνωση της άμυνας απέναντι στην επέλαση του κράτους και των αφεντικών και έχοντας ως ορίζοντα τη γενικευμένη κοινωνική και ταξική αντεπίθεση. Με συνέπεια στα ταξικά και κοινωνικά μέτωπα αγώνα που θέτουν φραγμούς στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωών μας στο σήμερα και έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της μόνης ζωής που αξίζει να βιωθεί: Αυτής στα λαϊκά συμβούλια της κοινωνικής επανάστασης.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των συλλογικοτήτων