Ενημέρωση και φωτορεπορτάζ από το Ελευθεριακό Φεστιβάλ Κοινωνικής, Ταξικής και Διεθνιστικής Αλληλεγγύης

0
3577

“Για να αγωνιστούμε το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη σεμνότητα, λίγη ακόμα αξιοπρέπεια και πολλή οργάνωση”

__________________________________________________

Ενημέρωση και φωτορεπορτάζ από το Ελευθεριακό Φεστιβάλ Κοινωνικής, Ταξικής και Διεθνιστικής Αλληλεγγύης.

Το 3ήμερο 5, 6 και 7 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (σχολή ΜΙΘΕ) το Ελευθεριακό Φεστιβάλ Κοινωνικής, Ταξικής και Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, από την Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων. Στόχος του φεστιβάλ ήταν η δημιουργία ενός δημόσιου και ανοιχτού πολιτικού και πολιτισμικού χώρου συνάντησης, επικοινωνίας και ζύμωσης μεταξύ των κοινωνικών και ταξικών αγώνων που αναπτύσσονται από τα κάτω και της παρέμβασης των αναρχικών και ελευθεριακών προταγμάτων μέσα σε αυτούς. Διαμορφώθηκε λοιπόν ένα δημόσιο πεδίο διαλόγου όπου κατατέθηκαν εμπειρίες αγώνα και οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να εξάγουν πολιτικά συμπεράσματα από αντιστάσεις που ξεσπούν τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, πολύ μακριά η μία από την άλλη, αλλά αποτελούν κοινά μέτωπα αγώνα απέναντι σε κοινούς εχθρούς, με κοινή προοπτική την κοινωνική απελευθέρωση. Για την ανάδειξη του πλούτου των αναρχικών αντιλήψεων και πρακτικών, των αγώνων που ξεσπούν σε διαφορετικές γωνίες του πλανήτη και της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους εξεγερμένους όλης της γης…!

 

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, όπου τοποθετήθηκαν πανό, έκθεση φωτογραφίας και τραπεζάκια με έντυπο υλικό τόσο της ΑΠΟ και των συλλογικοτήτων που την απαρτίζουν όσο και άλλων συλλογικοτήτων όπως η Πρωτοβουλία Γυναικών από την Πάτρα και η συνέλευση μαθητών/τριών από τον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ λειτουργούσε βιβλιοπωλείο, με τη συμμετοχή των εκδόσεων Ναυτίλος αλλά και τη στήριξη του κινηματικού εκδοτικού εγχειρήματος Los Solidarios. Η πρώτη εκδήλωση του φεστιβάλ είχε ως θεματική τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες των από τα κάτω και περιελάμβανε εισήγηση από την ΑΠΟ, τοποθετήσεις αγωνιστών από σωματεία και εργατικές πρωτοβουλίες βάσης, λαϊκές συνελεύσεις (Ταξικό Μέτωπο στις συγκοινωνίες, Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης – Πατησίων), εισήγηση από τη συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση, καθώς και με ενημέρωση συντρόφων από τη γαλλόφωνη Αναρχική Ομοσπονδία για τους αγώνες στη Γαλλία (απεργία σιδηροδρομικών, καταλήψεις φοιτητών, υπεράσπιση της αυτόνομης κοινότητας ZAD, αγώνες ενάντια στην πυρηνική ενέργεια κ.α.). Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση “τί σημαίνει να είσαι αναρχικός μαθητής” απο τη συνέλευση μαθητών/τριών από τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο” με μεγάλη συμμετοχή από νεαρούς συντρόφους και συντρόφισσες και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την ίδια ώρα, στον περιβάλλοντα χώρο πραγματοποιήθηκε αφήγηση παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους, “ένα σμάρι πεταλούδες”. Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση για τους αγώνες των γυναικών σε Ελλάδα και Τουρκία με εισηγήσεις από την ομάδα ενάντια στην Πατριαρχία της ΑΠΟ και από τις Αναρχικές Γυναίκες από την Τουρκία που παρουσίασαν εκτενώς την οργάνωση τους και τη δράση της. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με αμερικάνικα εργατικά τραγούδια από τις Dudettes.

Τη δεύτερη μέρα, το φεστιβάλ ξεκίνησε με δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Μια από την αναρχική φοιτητική συνέλευση “Αροδαμός” σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, τις κινητοποιήσεις που διεξάγονται τις 3 τελευταίες δεκαετίες ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τις μορφές οργάνωσης στις σχολές. Την ίδια ώρα έγινε και η εκδήλωση με θέμα “ σύγχρονος ολοκληρωτισμός, πόλεμος, εθνικισμοί, φασισμός. Το αναρχικό κίνημα και η διεθνιστική αλληλεγγύη” με τη συμμετοχή συντρόφων/ισσών από την πολιτική συνέλευση για την κοινωνική χειραφέτηση (Λέσβος), τη Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση (Αθήνα) και την Ομοσπονδία για την Αναρχική Οργάνωση (Σλοβενία, Κροατία) FAO. Aκολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου “mujeres libres, οι ελεύθερες γυναίκες στην Ισπανία. Αναρχισμός και αγώνας για τη γυναικεία χειραφέτηση” της Martha Ackelsberg που εκδόθηκε από τις ελευθεριακές εκδόσεις Ναυτίλος και με εισήγηση συντρόφισσας από την ομάδα ενάντια στην Πατριαρχία της ΑΠΟ. Ταυτόχρονα, διεξήχθη εκδήλωση με θέμα “Οι αυτοοργανωμένοι χώροι αγώνα ως σημείο αναφοράς των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και του αγώνα για την κοινωνική επανάσταση. Η ανάγκη πολιτικής υπεράσπισής τους ενάντια στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις κράτους και παρακράτους” με τοποθετήσεις από τις καταλήψεις Λέλας Καραγιάννη 37 από την Αθήνα, Libertatia και Mundo Nuevo από τη Θεσσαλονίκη, το αναρχικό-αντιεξουσιαστικό Στέκι «Αντίπνοια» από τα Πετράλωνα και συντρόφων/συντροφισσών από το Aυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου «Στέγαστρο» και με ενημέρωση από τη FAO για τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις σε βάρος καταλήψεων στη Σλοβενία. Η βραδιά έκλεισε με ρεμπέτικο γλέντι από τους Ζεύκιν.

H τρίτη μέρα ξεκίνησε με την εκδήλωση για την καταστροφή και λεηλασία της φύσης από το κράτος και το κεφάλαιο. Εκτός από την εισήγηση της ΑΠΟ, τοποθετήσεις και ενημερώσεις έγιναν για τον αγώνα ενάντια στην εκτροπή και τα φράγματα του Αχελώου και για τη δράση της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα, για τον αγώνα που ξαναξεκινά, δέκα χρόνια μετά, στη Λευκίμμη Κέρκυρας ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ και για τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίων στην Ήπειρο. Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση “Κρατική καταστολή, Τρομονόμοι, Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης. Οι αστυνομικό-δικαστικές κατασκευές και το καθεστώς εξαίρεσης για τους αγωνιζόμενους. Οι φυλακές ως “αποθήκες ανθρώπων”, οι συνθήκες κράτησης και οι αγώνες των κρατουμένων” με τη συμμετοχή των συντρόφων Γ. Δημητράκη, Τ. Θεοφίλου και του αγωνιστή, πρώην κρατούμενου, Β. Πάλλη.

Παράλληλα, έγινε η ενημέρωση από την παρουσία της ομάδας ενάντια στην Πατριαρχία της ΑΠΟ στην 1η διεθνή συνάντηση αγωνιζόμενων γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Τσιάπας μετά από κάλεσμα των γυναικών Ζαπατίστας.

Οι πολιτικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ έκλεισαν με την παρουσίαση των συντρόφων της Επαναστατικής Αναρχικής Δράσης (DAF) από την Τουρκία, με λεπτομερή παρουσίαση των δομών και των δραστηριοτήτων της οργάνωσης καθώς και σκιαγράφηση της κοινωνικής πραγματικότητας στην Τουρκία μετά την εγκαθίδρυση του Καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης, την εισβολή στο κουρδικό Αφρίν και τις πρόσφατες εκλογές.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με συναυλία οικονομικής ενίσχυσης στις φοιτητικές εστίες με τη συμμετοχή των NO FAKE BONE, ΠΕΝΘΙΜΟΣ/CLOWN, ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΕΙΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗ, ΟΥΣΤ, I WANT THE MOON, ΧΝΑΡΙΑ.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας καταθέτοντας τις εμπειρίες αγώνα τους στις συζητήσεις του τριημέρου, τα καλλιτεχνικά και μουσικά σχήματα που πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ αλλά και όλους και όλες που συμμετείχαν και το στήριξαν με τον τρόπο τους.

Ο αγώνας για την κοινωνική επανάσταση θα συνεχιστεί. Και θα νικήσει!

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

apo.squathost.com | anpolorg@gmail.com