ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΜΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA

0
2403

Μέσα στις συνθήκες προϊούσας αποσύνθεσής του, το εξουσιαστικό πατριαρχικό καπιταλιστικό σύστημα επιτίθεται• εντείνει την καταστολή, προωθεί τη σεξιστική βία και τον κοινωνικό κανιβαλισμό με στόχο τον κατακερματισμό του σώματος των καταπιεσμένων• διαχέει τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και τον φασισμό με στόχο την καθυπόταξη του «εσωτερικού εχθρού» κραδαίνοντας την απειλή εξωτερικών κινδύνων και προτάσσοντας τη φαντασιακή κοινότητα εθνικών συμφερόντων κυρίαρχων και κυριαρχούμενων στη θέση της πραγματικής κοινότητας διεθνιστικών συμφερόντων της τάξης των εκμεταλλευόμενων, γυναικών και ανδρών.

Η ανακίνηση του «μακεδονικού ζητήματος» και η όξυνση των κρατικών ανταγωνισμών στο χώρο των Βαλκανίων στα πλαίσια της στρατηγικής των ΗΠΑ για σταθεροποίηση της κυριαρχίας τους στην περιοχή δε μπορούν παρά να πυροδοτούν εντάσεις, όπως αυτές που εκφράστηκαν πρόσφατα με τη διοργάνωση εθνικιστικών συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, συλλαλητηρίων τα οποία συνοδεύτηκαν από επιθέσεις φασιστών σε αυτοοργανωμένες δομές αγώνα (Εμπρός, ΕΚΧ Σχολείο) με αποκορύφωμα τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη. Επιθέσεις οι οποίες συνεχίστηκαν, όπως εκείνη μελών της Χρυσής Αυγής στο στέκι Φαβέλα στον Πειραιά και η αποτυχημένη απόπειρα εμπρησμού της κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37 στην Αθήνα.

Σε αυτό το εθνικιστικό παραλήρημα, αντιτάσσονται τα πιο προωθημένα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας: αναρχικοί και αναρχικές, αντιφασίστες και αντιφασίστριες, νεολαίοι που διοργάνωσαν και συμμετείχαν στα διεθνιστικά αντιφασιστικά συλλαλητήρια της 21ης Γενάρη στη Θεσσαλονίκη και της 4ης Φλεβάρη στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμπρησμός της κατάληψης Libertatia έγινε τη στιγμή που οι σύντροφοι της κατάληψης συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση στην Καμάρα.

Ο εθνικισμός και ο φασισμός αποτελούν την πιο ωμή έκφραση του κρατικού ολοκληρωτισμού. Για τις γυναίκες των πληβειακών στρωμάτων, η εθνικιστική αφήγηση επιφυλάσσει τα χειρότερα: πίσω από τον καθαγιασμό του ρόλου της γυναίκας ως σεμνής και αφοσιωμένης μητέρας κρύβεται η θλιβερή πραγματικότητα της μετατροπής της σε φορέα γέννησης ζωών που προορίζονται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κρατικού και καπιταλιστικού μηχανισμού, πόσο μάλλον σε μια εποχή που τα σύννεφα του πολέμου στην περιοχή των Βαλκανίων μοιάζουν να πυκνώνουν. Η υποβάθμιση της γυναίκας, συναφής με τη φασιστική ρητορική του διαχωρισμού σε «ανώτερα» και «κατώτερα» όντα με βάση χαρακτηριστικά όπως το φύλο και η φυλή, αποτελεί το ιδεολογικό άλλοθι για την παροχή φθηνής εργατικής δύναμης σε καιρούς κρίσης. Ο καπιταλισμός είναι ένα εξουσιαστικό οικονομικό σύστημα, το οποίο επωφελείται από αυτούς τους διαχωρισμούς. Σε αυτό το σημείο, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τις μετανάστριες και τις γυναίκες πρόσφυγες, το πιο κατατρεγμένο κομμάτι των κοινωνικά αποκλεισμένων, που γίνονται ο βασικός αποδέκτης της μισαλλόδοξης ρητορικής και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Οι γυναίκες που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω του πολέμου ή της οικονομικής εξαθλίωσης, αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητοι πληθυσμοί στους οποίους τα πάντα επιτρέπονται: ο εγκλεισμός τους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο βιασμός ως καθημερινή πραγματικότητα, η εξαναγκαστική πορνεία από τα διεθνή κυκλώματα των δουλεμπόρων του trafficking, η μετατροπή τους σε βορά για τα αφεντικά ως φθηνό εργατικό δυναμικό στις χώρες προορισμού.

Ο εθνικιστικός και φασιστικός ολοκληρωτισμός συνίστανται μεταξύ άλλων στην άρνηση οποιασδήποτε άλλης ταυτότητας πέραν της εθνικής. Σε αυτό το πλαίσιο, το να είσαι γυναίκα και να αγωνίζεσαι για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων συνιστά ένα διπλό «έγκλημα»: το «έγκλημα» παραβίασης της «γυναικείας φύσης» η οποία προορίζει τη γυναίκα για το ρόλο της μητέρας που τροφοδοτεί τις δυνάμεις του έθνους και το «έγκλημα» αμφισβήτησης της «εθνικής ενότητας» μέσω της ανάδειξης των ανταγωνιστικών συμφερόντων κυρίαρχων και κυριαρχούμενων, εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων. Από αυτή την άποψη, δεν είναι τυχαία η «ειδική μεταχείριση» που επιφυλάσσουν οι δυνάμεις καταστολής στις αγωνιζόμενες γυναίκες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον βασανισμό των συλληφθεισών της αντιφασιστικής μοτοπορείας στον Αγ. Παντελεήμονα το 2012 καθώς και την στοχευμένη επίθεση σε συντρόφισσά μας που συμμετείχε στην αντιφασιστική διαδήλωση της στη Θεσσαλονίκη το περασμένο καλοκαίρι.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που μας επιφυλάσσουν οι εξουσιαστές στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, προτάσσουμε την οργανωμένη και συγκροτημένη παρουσία στο δρόμο, προκειμένου να αντιτάξουμε την ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, την οργανωμένη ταξική αντεπίθεση των εκμεταλλευόμενων γυναικών και ανδρών για την ανατροπή του κόσμου της πατριαρχίας, του κράτους και του καπιταλισμού, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, χωρίς εκμετάλλευση, διακρατικούς πολέμους και αποπροσανατολιστικούς ανταγωνισμούς.

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΜΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
LIBERTATIA ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΡΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσυγκέντρωση μπροστά στη Libertatia στις 11 π.μ.
Συγκέντρωση στην Καμάρα στις 12 το μεσημέρι

Ομάδα ενάντια στην Πατριαρχία
Αναρχική Πολιτική Οργάνωση-Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων