Τοποθετήσεις στις εκδηλώσεις/συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο 1ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ

0
1683

«Δεν μας τρομάζουν τα ερείπια. […] Αλλά μην ξεχνάτε ότι εμείς οι εργάτες, ξέρουμε επίσης και να χτίζουμε. […]Εμείς θα κληρονομήσουμε τη γη και γι’αυτό μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Η αστική τάξη, λοιπόν, ας γκρεμίζει στον κόσμο της πριν αποχωρήσει οριστικά από το προσκήνιο της ιστορίας. Εμείς κουβαλάμε έναν νέο κόσμο εδώ, στις καρδίες μας. Και αυτός ο κόσμος μεγαλώνει κάθε στιγμή.”

Buenaventura Durruti

*απόσπασμα από συνέντευξη στον Pıerre van Paasen για την εφημερίδα Toronto Star, το 1936

Το 1ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ αποτέλεσε ένα δηµόσιο πεδίο διαλόγου όπου κατατέθηκαν εµπειρίες αγώνα και οι παρευρισκόµενοι είχαν τη δυνατότητα να εξάγουν πολιτικά συµπεράσµατα από αντιστάσεις που ξεσπούν τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, πολύ µακριά η µία από την άλλη, αλλά αποτελούν κοινά µέτωπα αγώνα απέναντι σε κοινούς εχθρούς, µε κοινή προοπτική την κοινωνική απελευθέρωση. Πιο αναλυτικά, οι θεµατικές των πολιτικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων επεκτάθηκαν σε όλο το εύρος του κοινωνικού ανταγωνισµού. Από τους εργατικούς αγώνες και τις µεγάλες απεργίες, τους αγώνες διεθνιστικής αλληλεγγύης, τους αντιφασιστικούς αγώνες και την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και µετανάστες, έως τις αντιστάσεις στην κρατική καταστολή και το Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης, τον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία και την έµφυλη βία, τους αγώνες ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τη λεηλασία της φύσης.

Παρακάτω υπάρχουν το σύνολο των προφορικών τοποθετήσεων, συλλογικών και ατοµικών, που κατατέθηκαν στο πλαίσιο έξι θεµατικών συζητήσεων/εκδηλώσεων και διατηρούν σε µεγάλο βαθµό το ύφος των οµιλητών, πέντε εκ των οποίων ή τμήματά τους εκδόθηκαν ενόψει του δεύτερου ελευθεριακού φεστιβάλ κοινωνικής, ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης (1).

1. Κρατική καταστολή, Τρομονόμοι, Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης

2. Οι Κοινωνικές και Ταξικές αντιστάσεις των από τα κάτω

3. Οι Καταλήψεις και οι Αυτοδιαχειριζόμενοι Χώροι Αγώνα

4. Επαναστατική Αναρχική Δράση (DAF) από την Τουρκία

5. Από την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία, αγώνες γυναικών για την ελευθερία

6. Σύγχρονος ολοκληρωτισμός, πόλεμος, εθνικισμοί, φασισμός. Το αναρχικό κίνημα και η διεθνιστική αλληλεγγύη

Ελευθεριακό Φεστιβάλ Διεθνιστικής, Κοινωνικής και Ταξικής Αλληλεγγύης #2

Aθήνα 4-5-6 Ιούλη 2019 | Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου | Σχολή ΜΙΘΕ, Είσοδος από Ταξίλου (Γ’ ΦΕΠΑ, λεωφορεία 220, 221 _ 5η στάση Ιλισίων)

3 μέρες με πολιτικές συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, κινηματικές προβολές, αναρχικό έντυπο υλικό και βιβλιοπωλείο, εκθέσεις αφίσας και φωτογραφίας, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Το πολιτικό κάλεσμα εδώ.

 

_____________

(1) Η επιλογή των προφορικών τοποθετήσεων που καταγράφονται στην µπροσούρα δεν αντανακλά κάποια ιεράρχηση µεταξύ των θεµατικών που απασχόλησαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, αλλά µάλλον τους περιορισµούς και τις τεχνικές δυσκολίες έκδοσης του συνόλου τους, τις οποίες, ωστόσο, µπορεί κάθε ενδιαφερόµενος να βρει στην ιστοσελίδα της ΑΠΟ.