[Πάτρα] Συγκέντρωση στα Goody’s ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία

0
1158

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ GOODΥ’S ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΛΥΕΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ 

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

«Στις 11 Απριλίου του 2019 τα σωματεία βάσης εργαζομένων στο κλάδο της διανομής σε Γιάννινα (ΣΒΕΔΙ) και Αθήνα (ΣΒΕΟΔ) προχωρούν σε κήρυξη απεργίας. Απεργία που έδωσε τη δυνατότητα σε αμέτρητους συνάδελφους και συναδέλφισσες να υψώσουν συλλογικά και διεκδικητικά το ανάστημα τους απέναντι στην ολοένα διογκούμενη εργοδοτική αυθαιρεσία που βιώνουν καθημερινώς…

Η απεργία αυτή σηματοδότησε την κορύφωση ενός αέναου ταξικού πολέμου ανάμεσα σε δύο αντίπαλα συμφέροντα, του εργοδότη και του εργαζομένου. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, τ’ αφεντικά θα απαντούσαν με αντίποινα. Στην Αθήνα, περίπου ένα μήνα μετά, τα Goody’s προχωρούν σε δύο εκδικητικές κι αναιτιολόγητες απολύσεις απεργών και μελών της ΣΒΕΟΔ στα υποκαταστήματα της μητρικής στη Λ. Αλεξάνδρας και στην Αγία Παρασκευή, εργαζόμενων που ήταν από τους βασικούς διεκδικητές των ταξικών συμφερόντων σε καθημερινή βάση.

Η ίδια επιθετική στρατηγική εφαρμόζεται μερικές ημέρες αργότερα και σε κατάστημα Goody’s των Ιωαννίνων, παρά το γεγονός ότι είναι franchise[1], σε συνάδελφο που τόλμησε να διεκδικήσει τα δικαιώματα του απεργώντας. Μάλλον η εργοδοσία του εν λόγω υποκαταστήματος αγνοεί όλες τις νομικές υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους εργαζόμενούς της. Χαρακτηριστικά, η αυθαιρεσία που διαπράτεται έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο, μιας και δεν καταβάλλονται οι νόμιμες προσαυξήσεις νυχτερινής εργασίας, των αργιών καθώς και τα επιδόματα και τα δώρα. Επιπλέον, η διέυθυνση επιβάλλει εργασία εκτός πόστου αναγκάζοντας διανομείς να κάνουν λάντζα και σέρβις, ενώ η άμισθη δουλειά εκτός ωραρίου έχει γίνει συνήθεια. Η απάντηση, δε, σε όποιον συνδικαλίζεται είναι οι αναίτιες και εκδικητικές απολύσεις. Δε μας κάνει καμία εντύπωση, λοιπόν, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παραιτούνται μαζικά απο το Goody’s Ιωαννίνων, αρνούμενοι/ες να βιώσουν τις συνθήκες γαλέρας που τους επιβάλλονται. Να θυμίσουμε εδώ ότι το κατάστημα Ιωαννίνων λειτουργεί ακριβώς στο ίδιο σημείο που παλαιότερα είχε ρίξει κανόνι ο προηγούμενος συνεργάτης της Goody’s Γκούμας, αφήνοντας τους τότε εργαζόμενους στο δρόμο και απλήρωτους.»

Από την προκήρυξη του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων

Τα εργατικά «ατυχήματα», τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, ο διαρκής εκβιασμός της ανεργίας με στρατιές ανέργων και υποαπασχολούμενων που ζουν σε συνθήκες ανέχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, οι απολύσεις, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα χαμηλά μεροκάματα και οι μισθοί πείνας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και τα εξοντωτικά ωράρια είναι παράγοντες που συνθέτουν τη σημερινή εργασιακή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που συμπληρώνεται από την απροκάλυπτη καταπάτηση οποιουδήποτε εργατικού και κοινωνικού κεκτημένου. Η μανιώδης επίθεση σε οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης και διεκδίκησης συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Απέναντι στο χτύπημα του αγωνιστικού κεκτημένου της απεργίας, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και κάθε μορφής αγώνα, απέναντι στην προσπάθεια απαξίωσης και απονοηματοδότησης της απεργίας να παλέψουμε έτσι ώστε η απεργία να γίνει ξανά όπλο στα χέρια των εργατών. Απέναντι στην απαξίωση του συνδικαλισμού ως μορφή αγώνα, να παλέψουμε ώστε να τον κάνουμε ξανά επικίνδυνο. Απέναντι στη γενικευμένη τρομοκρατία και καταστολή, στις συνθήκες σκλαβιάς και εξαθλίωσης που επιβάλλουν το κράτος και τα αφεντικά στους χώρους δουλειάς, υπάρχει κι άλλος δρόμος. Ο δρόμος της οργάνωσης των εργαζομένων, της αντίστασης, της διεκδίκησης και του κοινωνικού-ταξικού αγώνα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, γνωρίζοντας τις πραγματικές μας ανάγκες, πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε, συλλογικά, αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, στα σχολεία και τις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στους δρόμους. Με ταξικά σωματεία και πρωτοβουλίες εργαζομένων να διαμορφώσουμε τον μαχητικό συνδικαλισμό της βάσης και να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει, μακριά από τις συνδικαλιστικές ελίτ οι οποίες έχουν συμπληρωματικό ρόλο ως προς την εργοδοσία.

Παρόλο που αυτή η επιλογή μπορεί να φαντάζει δύσκολη, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει προοπτική στους αγώνες μας και να τους κάνει νικηφόρους, σπάζοντας το ευρύτερο κλίμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Να συνδέσουμε και να αναζωπυρώσουμε τις επιμέρους κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία, για καλύτερο μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας, για πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της στέγασης, της περίθαλψης, της εκπαίδευσης, για την υπεράσπιση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για την προστασία της φύσης, με το συνολικό και επίκαιρο κοινωνικό και πολιτικό αίτημα για ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και τον ελευθεριακό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 5/10 ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ GOODY’S ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος» / μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης