[Πάτρα] Ο αγώνας των μαθητών/τριών είναι δίκαιος και θα νικήσει!

0
892

Ο αγώνας των μαθητών/τριών είναι δίκαιος και θα νικήσει!

Τις τελευταίες εβδομάδες, από την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, έχει ξεσπάσει ένα μαζικό κύμα μαθητικών καταλήψεων σε όλη την χώρα το οποίο έρχεται να απαντήσει στις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας. Το κράτος είχε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών ωστόσο όπως και στους υπόλοιπους τομείς (υγεία, εργασία κλπ.) έτσι και σε αυτόν της παιδείας έδειξε την πλήρη αδιαφορία του για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με την κοινή λογική και τις προτάσεις των επιστημόνων και της εκπαιδευτικής κοινότητας που προστάζει την μείωση των μαθητών ανά τάξη ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας και την παροχή δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση επιλέγει να γίνει το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τη διενέργεια τεστ, χωρίς προσωπικό και με αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα (έως 27 άτομα). Οι μόνες ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση ήταν να χορηγήσει μια μάσκα – «αλεξίπτωτο» και να αποστείλει ένα ΦΕΚ στα σχολεία στο οποίο να τονίζει πως πρέπει ένα εκπαιδευτικός να οριστεί και υπεύθυνος για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων.

Μέσα σε αυτή την συνθήκη, οι μαθητικές κινητοποιήσεις έχουν ως βασικό στόχο την υπεράσπιση της υγείας και την ύπαρξη αξιοπρεπών συνθηκών εκπαίδευσης, με βασικά αιτήματα: μείωση των μαθητών ανά τμήμα (15), άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας και χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας. Καθώς ο αγώνας των μαθητών ήταν εξ’ αρχής μαχητικός και αναδείκνυε την εγκληματική διαχείριση της κρίσης από το κράτος και το κεφάλαιο, η κυβέρνηση μέσω των ΜΜΕ προσπάθησε να τον απονοηματοδοτήσει και να διαστρεβλώσει τα αιτήματα προβάλλοντας τους μαθητές ως δήθεν αρνητές μάσκας. Φυσικά, στη συνέχεια έγινε κατανοητό πως η πραγματικότητα δεν ήταν αυτή και έτσι η κυβέρνηση έπρεπε να προβεί σε άλλες ενέργειες ώστε να καταπνίξει αυτόν τον αγώνα. Ειδικότερα, στην αρχή χρησιμοποίησε το όπλο της τρομοκράτησης και της καταστολής με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απειλή για παρέμβαση εισαγγελέα στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη και την ονομαστική στοχοποίηση των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Για ακόμα μία φορά η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Έτσι, την Πέμπτη 1η Οκτώβρη το κράτος κορυφώνοντας την εκδικητικότητά του προς τους μαθητές ανακοίνωσε πως με το πέρας των καταλήψεων «όλες οι χαμένες ώρες θα καλυφθούν με διδασκαλία τις ημέρες των σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, περιπάτων» ενώ, για τα σχολεία που συνεχίζουν την κατάληψη θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης από την οποία μάλιστα αποκλείονται όσοι/ες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονισθεί πως πλέον γίνεται ξεκάθαρος ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ψηφίσθηκε η τηλεκπαίδευση την άνοιξη, ο οποίος δεν είναι άλλος από την χρήση της για την καταστολή μορφών αγώνα όπως οι καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Εμείς, ως αναρχικοί/ές , κομμάτι των καταπιεσμένων που αγωνίζονται ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο δεν έχουμε παρά να σταθούμε μαχητικά αλληλέγγυοι στον αγώνα των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών για αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης και για την υπεράσπιση της υγείας του κοινωνικού συνόλου. Κόντρα στην πολιτική θανάτου που εφαρμόζουν οι κυρίαρχοι, προτάσσουμε την οργάνωση όσων βρίσκονται στον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας και τον από κοινού αγώνα με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΠΑΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Αναρχική ομάδα “Δυσήνιος Ίππος”/μέλος της ΑΠΟ και σύντροφοι-ισσες

Επικοινωνία κάθε Παρασκευή στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω, Πατρέως 87 | epitaprosw.espivblogs.net | epitaprosw@gmail.com