Η αλληλοβοήθεια δεν είναι μια κενή λέξη

0
2010

Μεταφράσαμε και αναδημοσιεύουμε δύο ανακοινώσεις (η πρώτη στις 17/3 και η δεύτερη στις 19/3) της γαλλόφωνης Αναρχικής Ομοσπονδίας (Fédération anarchiste – IFA) σχετικά με την τρέχουσα συγκυρία, την πανδημία και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία

Η αλληλοβοήθεια δεν είναι μια κενή λέξη

Οι ανακοινώσεις μέτρων περιορισμού που έκανε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι χρήσιμες και δεν θα το αρνηθούμε. Αντιθέτως, εμείς, οργανωμένοι στην Αναρχική Ομοσπονδία, γνωρίζουμε ότι μία από τις σημαντικότερες αξίες είναι η αλληλοβοήθεια. Η αλληλοβοήθεια σημαίνει επίσης φροντίδα για τους πιο αδύναμους και πιο ευπαθείς στην κοινωνία μας. Δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία χωρίς να ληφθούν υπόψη οι άλλοι.

Δεν μπορούμε παρά μόνο να απορρίψουμε τη λογική ότι σήμερα μόνο η αστυνομία και ο στρατός θα είναι η λύση για την τήρηση των οδηγιών ενόψει αυτής της πανδημίας. Εάν, πριν από εβδομάδες, η γαλλική κυβέρνηση δεν είχε υποτιμήσει τα πράγματα, δεν είχε αρνηθεί να λάβει υπόψη της τις προειδοποιήσεις των υγειονομικών και των επιστημόνων, θα μπορούσαμε να έχουμε μια ισχυρή συλλογική συνείδηση από την αρχή της επιδημίας. Η μεγαλύτερη κοροϊδία είναι η διατήρηση των εκλογών. Όμως, όπως πάντα, οι επιχειρήσεις είναι πιο πάνω από τον άνθρωπο για το κράτος, το οποίο ασχολείται κυρίως με την προστασία των πλουσίων.

Ταυτόχρονα, απογοητευόμαστε με την εγωιστική και άρρωστη στάση εκείνων που λεηλάτησαν τα αποθέματα μασκών, αντισηπτικών ή ακόμα και τα σούπερ μάρκετ, μερικές φορές κινούμενοι από φόβο, συχνά από ένα αίσθημα ατομικής επιβίωσης. Στέρησαν από αυτούς που χρειάζονται το μεγαλύτερο μέρος των απαραίτητων μέσων προστασίας ή τροφίμων και αυτό δεν είναι αποδεκτό. Η αλληλεγγύη απαιτεί επίσης μια μορφή αυτοπειθαρχίας ενάντια στον κίνδυνο.

Η Αναρχική Ομοσπονδία τονίζει ότι υπάρχουν πάρα πολλά που έχουν ξεχαστεί σε όλα αυτά: οι φυλακισμένοι δεν προστατεύονται αποτελεσματικά, όπως και οι άνθρωποι χωρίς σταθερή κατοικία, χωρίς χαρτιά, σε περιστασιακές καταλήψεις κ.λπ. … Είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που πρέπει να υπομείνουν τα μέτρα χωρίς να είναι σε θέση να προστατευθούν από μόνοι τους. Δυστυχώς, αυτή είναι μόνο η συνέχεια της κοινωνίας στην οποία ζούσαμε πριν από τον κοροναϊό. Είναι κάτι παραπάνω από απαράδεκτο για εμάς. Εξαρτάται επίσης από εμάς να προσφέρουμε αλληλοβοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Δίνουμε την πλήρη υποστήριξή μας και ευχαριστούμε όσους/ες συνεχίζουν να εργάζονται επειδή η δουλειά τους είναι απαραίτητη: οι υγειονομικοί , όσοι βοηθούν στη διατήρηση των προμηθειών, οι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα κ.λπ …. Είστε εκατοντάδες χιλιάδες που αναλαμβάνετε κινδύνους για να εγγυηθείτε ότι μπορούμε να ζήσουμε ήρεμα αυτήν την περίοδο. Ο κίνδυνος αυξήθηκε λόγω της ανικανότητας, της απροθυμίας των εργοδοτών (ιδιωτικών και κρατικών) να εγγυηθούν την ασφάλεια. Πόσες μάσκες για όλους εκείνους που αναφέρονται; Πόσα λίτρα αντισηπτικού; Πόσα μέτρα αποστασιοποίησης για την υγειονομική ασφάλεια; Πόσες αναδιοργανώσεις θέσεων; Θα είμαστε σε θέση να θυμόμαστε όλα τα αφεντικά που έκαναν τους ανθρώπους να εργάζονται σε μη απαραίτητες θέσεις, μόνο για να εγγυηθούν τα κέρδη τους, θέτοντας σε κίνδυνο τους υπαλλήλους και τους συγγενείς τους. Αλλά και εκείνους που διευθύνουν το κράτος και που έχουν υποτιμήσει τους κινδύνους αυτού του ιού, ώστε να μην επιβραδύνουν την καπιταλιστική μηχανή. Καλούμε όσους μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά της απεργίας το συντομότερο δυνατό! Μη πεθαίνετε για τους καπιταλιστές! Το λέμε ξανά, αυτή η πανδημία δεν είναι αστείο. Από τον Μεσαίωνα γνωρίζουμε ότι τα μέτρα απομόνωσης ήταν αποτελεσματικά στην παύση της εξέλιξης των ασθενειών. Ας εφαρμόσουμε την αλληλοβοήθεια: ας προστατεύσουμε τον εαυτό μας, ας προστατέψουμε τους αγαπημένους μας, τους γείτονές μας και βασικά να προστατευτούμε όλοι και όλες μας.

Θα έρθει η ώρα που θα περάσει αυτή η θανατηφόρος περίοδος και θα απαλλαγούμε από εκείνους που εδώ και χρόνια έχουν σκοτώσει την αλληλεγγύη, πουλώντας τα πάντα στον ιδιωτικό τομέα και υπονομεύοντας την κοινωνική και την υγειονομική προστασία. Θα τους διώξουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και τον κοροναϊό. Και θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε επαγρύπνηση, μετά την κρίση, ενόψει των φιλελέυθερων και κατασταλτικών μέτρων, τα οποία, αναμφίβολα, θα παρουσιαστούν για άλλη μια φορά ως αναγκαία.

Αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια και κουράγιο

Επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Αναρχικής Ομοσπονδίας

17/3/2020

______________

Υγειονομικό θέμα ή όχι, όχι στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Όπως πάντα, σε τέτοιες περιόδους κρίσης, πολέμου, βίας ή πανδημίας, αποκαλύπτεται η αυταρχική βάση των κρατών. Αυτό που διευθύνει αυτή τη στιγμή ο Εμμανουήλ Μακρόν δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι μια περίοδος που ο πληθυσμός βρίσκεται υπό πίεση και προσπαθεί να συμμορφωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στα αιτήματα των επιδημιολόγων να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού, που η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να υποβάλει τη χώρα σε μια εκ νέου «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ο στόχος είναι σαφής: να δοθεί περισσότερη δύναμη στην εκτελεστική εξουσία! Ενώ δεν μπορεί να βοηθήσει τα αστέγους, ενώ κακομεταχειρίζεται τους έγκλειστους στις φυλακές και στα CRA (διοικητικό κέντρο κράτησης), ενώ αρνείται να παρέχει πόρους για την υγεία, θα πρέπει να χορηγήσει περισσότερη εξουσία στο γαλλικό κράτος; Εξάλλου, αυτό που επιδιώκει η εξουσία δεν είναι να μας αναγκάζει να μην πολεμήσουμε την καπιταλιστική μηχανή; Εργασία, κατανάλωση, περιορισμός; Ο αυτοπεριορισμός, χρήσιμος μεν, είναι μια δοκιμασία από μόνη της, απομονώνοντας ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους.

Για όσους ονειρεύονται να είναι κύριοι της τάξης και της εξουσίας, τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του ιού είναι τέχνασμα για κάτι άλλο: να σε δυσκολέψουν να διαδηλώσεις ενάντια σε αυτήν την κατάχρηση εξουσίας στη μέση μιας πανδημίας!

Τίποτα σήμερα δεν απαιτεί την καθιέρωση έκτακτης ανάγκης στην επικράτεια. Ακριβώς όπως τίποτα δεν το επέβαλε μετά τις επιθέσεις το 2015. Ωστόσο, κράτησε μέχρι το 2017. Εμείς, ως αναρχικοί, γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι ο στόχος: όπως έκανε η κυβέρνηση το 2017, ο Macron και τα τσιράκια του ονειρεύονται να συμπεριλάβουν στο ισχύον δίκαιο ακραία μέτρα.

Για μια ακόμη φορά μας λένε ότι «είναι για το καλό σας και αυτά τα μέτρα θα αρθούν μόλις τα πάντα επανέλθουν στο φυσιολογικό». Και πρέπει να τους πιστέψουμε; Αν μια φορά δεν τους πιστεύαμε πριν, τώρα δεν τους πιστεύουμε δέκα. Όχι, δεν ξεγελιόμαστε! Στην αλληλεγγύη χρησιμοποιούν τα γκλομπ, στην υγεία προτιμούν το κέρδος. Τίποτα νέο, τα κράτη είναι σάπια. Χθες, όπως σήμερα, αύριο, όπως σε εκατό χρόνια, θάνατος στα κράτη, θάνατος στα σύνορα, ζήτω η αλληλοβοήθεια και η ελευθερία! Πολεμάμε και οργανωνόμαστε για τον ιδανικό κόσμο μας!

Επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Αναρχικής Ομοσπονδίας

19/3/2020